Foto: tassiedevil
Recept som objavil na jednej madarskej stránke. Pochádza od pána Gundela / bývalý madarský gastronom/ a podľa tohto receptu robievali tieto klobásky v hotelovej Zobraziť celý popisRecept som objavil na jednej madarskej stránke. Pochádza od pána Gundela / bývalý madarský gastronom/ a podľa tohto receptu robievali tieto klobásky v hotelovej reštaurácii Gellert v Budapešti v roku 1957. Pred nedávnom som ich robil a sú vynikajúce na pečenie a rovnako aj na varenie.
Suroviny
Na 10 kg výrobku: | |
4 kg |
|
3 kg (alebo bôčik) |
|
2 kg (alebo podhrdlina) |
|
1 kg |
|
150 g sladká |
|
50 g |
|
50 g jemne pomletý |
|
10 g sušená drvená |
|
10 g drvená |
|
250 g |
|
10 g (alebo dusitanová soľ) |
|
5-6 dl |
|
Postup
-
1
1, Mäso nakrájame na menšie kúsky, zasolíme a necháme pár hodín preležať. 2,Slaninu tiež nakrájame na kocky a dobre ju schladíme/najlepšie v mrazničke/ 3,Cesnak pomelieme a trochu povaríme vo vode, schladíme a zamiešame ostatné koreniny do cesnakovej vody. 4,Bravčové chudé melieme na 8-10 mm doske. 5,Hovädzie melieme na 3-5mm doske /premelieme 2 krát/ 6,Slaninu melieme, polovicu na 5 mm doske a druhú polovicu na 8 mm doske 7.Všetko spolu dobre zamiešame a plníme do tenkých bravčových alebo baraních črievok. Pretáčame na dľžku 15 cm. 8,Necháme na studenom mieste jeden deň preschnúť a údime pekne do červena.
- 2
Ja ich po údení nechám trochu prevetrať a potom balím do vakumových sáčkov a mrazím. Deň pred použitím vyberiem z mrazu a nechám v chladničke odmraziť.
- 2
len chválim :-) vynikajúce klobásky, veľmi vydarené, pán Gundel má úžasné recepty, človek si môže oblízať všetky prsty a spravia sa mu od tej vynikajúcej chuti až hrče za ušami, nehovorím o tom aké nebíčko pocíti na jazýčku :-)
si veľmi veľmi šikovný!!!
zrozumiteľný postup hodný nasledovania, úžasné foto.
*****
@tiginko , vdačne by som zásoboval, ale veľmi daleko...:)dakujem za pochvalu
ešte sa zachovali kuchárske knihy šéfkuchára pána Károlya Gundela v celom svete s originálnymi receptúrami, tiež mám jednu doma s venovaním v nemčine a ešte žijú aj pamätníci, ktorí recepty majú a šíria ich aj dnes a u Gundela v reštaurácii v Budapešti v minulosti boli a jedli, tiež môžu potvrdiť tú svetoznámu kvalitu, nenašiel sa asi ani jeden zo zahraničia, ktorý by túto reštauráciu obišiel, ked bol v Budapešti.
www.countrybrewer.com.au/products/Prague-Powder-%231.html...