Debrecínska klobása

tassiedevil - fotkatassiedevil, 28. februára 2015

Recept som objavil na jednej madarskej stránke. Pochádza od pána Gundela / bývalý madarský gastronom/ a podľa tohto receptu robievali tieto klobásky v hotelovej Zobraziť celý popisRecept som objavil na jednej madarskej stránke. Pochádza od pána Gundela / bývalý madarský gastronom/ a podľa tohto receptu robievali tieto klobásky v hotelovej reštaurácii Gellert v Budapešti v roku 1957. Pred nedávnom som ich robil a sú vynikajúce na pečenie a rovnako aj na varenie.

Suroviny

Na 10 kg výrobku:
4 kg
3 kg (alebo bôčik)
2 kg (alebo podhrdlina)
1 kg
150 g sladká
50 g
50 g jemne pomletý
10 g sušená drvená
10 g drvená
250 g
10 g (alebo dusitanová soľ)
5-6 dl




Postup

  1. 1

    1, Mäso nakrájame na menšie kúsky, zasolíme a necháme pár hodín preležať. 2,Slaninu tiež nakrájame na kocky a dobre ju schladíme/najlepšie v mrazničke/ 3,Cesnak pomelieme a trochu povaríme vo vode, schladíme a zamiešame ostatné koreniny do cesnakovej vody. 4,Bravčové chudé melieme na 8-10 mm doske. 5,Hovädzie melieme na 3-5mm doske /premelieme 2 krát/ 6,Slaninu melieme, polovicu na 5 mm doske a druhú polovicu na 8 mm doske 7.Všetko spolu dobre zamiešame a plníme do tenkých bravčových alebo baraních črievok. Pretáčame na dľžku 15 cm. 8,Necháme na studenom mieste jeden deň preschnúť a údime pekne do červena.

  2. 2

    Ja ich po údení nechám trochu prevetrať a potom balím do vakumových sáčkov a mrazím. Deň pred použitím vyberiem z mrazu a nechám v chladničke odmraziť.

    Debrecínska klobása - obrázok 2

Diskusia k receptu

tiginko
škoda že nie si môj dvorný dodávateľ klobások. Vyzerajú úžasne, obdivujem tvoju šikovnosť
denyany
Joj, tak by som si dala z tých parádnych klobás!
pusta1
@tassiedevil , ty sa teda činíš :-)
len chválim :-) vynikajúce klobásky, veľmi vydarené, pán Gundel má úžasné recepty, človek si môže oblízať všetky prsty a spravia sa mu od tej vynikajúcej chuti až hrče za ušami, nehovorím o tom aké nebíčko pocíti na jazýčku :-)
si veľmi veľmi šikovný!!!
zrozumiteľný postup hodný nasledovania, úžasné foto.
*****
tassiedevil
@pusta1 , presne ako hovoríš, to sú nenapodobniteľné chute, stará škola, ale žial Bohu sa to už pomaly vytráca, ako som Ti spomenul, pri návšteve Madarska som bol trochu sklamaný, už to nieto je čo to bývalo, je to škoda....vieš, ked už Madar prehlási: a debreceni kolbász már ehetetlen, tak je niečo nie v poriadku...dakujem Ti za kompliment a hodnotenie.:)
@tiginko , vdačne by som zásoboval, ale veľmi daleko...:)dakujem za pochvalu
pusta1
@tessiedevil , to je asi aj inde tak, nielen v Madarsku :-)
ešte sa zachovali kuchárske knihy šéfkuchára pána Károlya Gundela v celom svete s originálnymi receptúrami, tiež mám jednu doma s venovaním v nemčine a ešte žijú aj pamätníci, ktorí recepty majú a šíria ich aj dnes a u Gundela v reštaurácii v Budapešti v minulosti boli a jedli, tiež môžu potvrdiť tú svetoznámu kvalitu, nenašiel sa asi ani jeden zo zahraničia, ktorý by túto reštauráciu obišiel, ked bol v Budapešti.
izabella929
@tessiedevil ,nuž toto je veru delikateska...také domáce vzácne klobásky by som si dala na tanier iba na veľké sviatky.-))))si veľmi šikovný a maďarská kuchyňa je aj pre mňa niečím výnimočným..obdivujem ju..
babkamt
niet nad dobré domáce klobásky. Si šikovný, keď si ich sám robíš. Chválim ťa. Keby som z nich mala doma zavesila by som aspoň dva páre do špajze, nechala by som ich preschnúť. Tak som spravila vlani s vynikajúcou klobásou, ktorú som kúpila v Maďarsku.
kukulienka71
pekný recept, chrbtová slanina je dobrá do klobásky, keď máme chudšie mäso. Vákuovačka sa mi javí ako veľmi praktická vec aj pri uchovávaní údenín. Domáce je domáce, pekne vysvetlené, šikovný si!
havino
šikovný si a pekný recept, mám teraz domáce klobásy, manžel a jeho traja priatelia robili pred dvomi týždňami a že kto kolko kíl chce a ja, že u nás moc klobásy nejdú, 5 kg mi stačí, ostatní po 10 kg, sú také dobré, že ľutujem, no čo už ? len banovať, že som nepovedala aj 10 kg, vákuovačku mám, veľmi často využívam, super vec
boxik
Pekné klobásky a mňa teší že recept je temer zhodný s tým aké klobásy sa robili u nás doma v jednej dedine pri Nitre, je v nich proste všetko čo v nich má byť.
motyka
škoda, že nie si náš sused alebo aspoň nemáš tu niekde neďaleko otvorenú otvorenú nejakú maličkú mäsiarničku. Kupovala by som pravidelne. Iste sú neodolateľné a vyzerajú prekrásne.*****
karky
Mnam slinky sa mi zbehaju, uzasne to vypada. Kde zozeniem sanitru v australii ?
tassiedevil
@karky , aj ty si tu?:) tu v Austrálii nikde, ja kupujem "CURE 2" z Misty Gully v Melbourne...nájdeš na www.mistygully.com.au, to je už predmiešaná dusitanová soľ, návod je na balíčku....
karky
Ano som tu tassiedevil zijem v Brisbane, mas perfektne recepty, uz som z nich vela odskusala, dakujem pekne. Vdaka za radu tassiedevil aj 2010, uz sa tesim na odskusanie. Manzel spravil udiaren a teraz robi pec na pizzu vonku sme 10 clenna rodina, rada skusam jedla, ktore pridavate ludkovia:)))
tassiedevil
@karky , aj ja som žil v Brisbane 20 rokov, dcéra tam stále žije...som rád, že ti páčia moje recepty...vieš, že aj ja sa chystám postaviť pizza pec, ale neviem sa k tomu dáko dostať...:)pozdravujem rodinku... Happy Easter...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia