Cviklový chlieb

amelie - fotkaamelie, 8. februára 2012
Cviklový chlieb
Foto: amelie

Chcela som vedieť, ako by chutil a akú farbu by mal...

Suroviny

400 g
100 g
250 ml čerstvá
3 čl
1 vrecúško
1 čl
1 pl




Postup

  1. 1

    Na 250 ml vody som potrebovala 2 veľké cvikly s celkovou hmotnosťou 450 g.

    Cviklový chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Ošúpanú cviklu pokrájame na kocky, rozmixujeme a cez husté sito (alebo mušelín) vytlačíme do misy šťavu. Dužinu som si odložila, použijem ju do boršču. Ak šťavy nie je 250 ml, doplníme ju vodou (možno bude chlieb menej červený...). Šťavu nalejeme do nádoby domácej pekárne, pridáme olivový olej, obidve múky, droždie, cukor a do rohu nádoby dáme soľ, aby neprišla do styku s cukrom. Pekáreň zapneme na program 1 (basic), menší bochník s tmavou kôrkou. Po 2. premiesení vyberieme hnetacie háky.

    Cviklový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Chlebík chutí výborne a sami vidíte, akú má peknú farbu.

    Cviklový chlieb - obrázok 3

Diskusia k receptu

rybarkuchar
Už hodnú chvíľu zbieram recepty na pečenie chleba - týmto si ma dostala. Pravidelne pečiem v sobotu, určite vyskúšam.
danculka
Teda a na reze je iný,myslela som, že si ho potierala,ale ty si šťavu dala do cesta...super....
alexola
my sme si robili v pondelok chlebík z nálevu zo sterilizovanej cvikle, tiež bol krásne farebný, no v reze "obyčajný". Chuťovo výborný, ešte teraz z neho mám na stole :)
45678
@amelie , obdivujem Tvoju kreativitu :-) no neviem, či by som doma uspela s farebným chlebíkom....
an3da
No teda toto musím vyskúšať, ukladám.
irenaw
veľmi zaujímavý recept, poznám len taký, kde ide jemne strúhaná cvikla alebo mrkva, tento si ukladám a čoskoro vyskúšam, cviklu máme doma často :)
brisid
@amelie , cviklu mame radi (v poslednej dobe casto robievam cviklovy kolacik)... je v chlebiku nejako ta cviklova stava citit?
amelie
Pravdu povediac, @brisid , dúfala som, že chlebík bude cviklovejší. Cviklu tam cítiť, ale nie zvlášť výrazne, je to dobrý ružový celozrnný chlebík s červenou kôrkou.