Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 15. augusta 2011

Kedze je cas zberu urody a na Slovensku sa zavara jedna radost pridavam aj ja nas oblubeny recept. Takto upravena cukina je vyborna ako natierka na chlieb, alebo ako priloha k pecenemu masu.

30+120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks
1 ks
80 g
380 g
200-300 ml
1-2 KL
2 KL
2 KL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Stredne velke cukiny asi 15cm dlhe a papriku som si umyla. Cibule som ocistila.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vsetku zeleninu som nakrajala na drobne kusky. Pridala som sol a stiplavu papriku.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vsetko som spolu premiesala a nechala som to spolu dve hodiny postat.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po dvoch hodinach som zeleninu zliala cez sitko aby odtiekla prebytocna stava.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zeleninu som dala do hrnca a zaliala som ju pripravenym nalevom. Nalev som si urobila zmiesanim octu, cukru, pomletych horcicnych semien a korenia turmeric (kurkumy). Mnozstvo octu som znizila na 200- 300ml. Kedze uz niektore Varechacky skusali tento recept a zdalo sa im 350ml octu, co bolo v povodnom recepte vela.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vsetko som nechala zovriet a este som to potom povarila asi pol hodinu. Cukiny zmakli a cibula zostala este trosku chrumkava. Maizenu som si rozmiesala s trochou studenej stavy, ktoru som zliala z nasolenej zeleniny. S touto kasickou som si zahustila uvarenu zeleninu. Horuci zahusteny rosol som povkladala do teplych poharov ktore som hned uzavrela. Pohare som otocila a prikryla som ich uterakom. Za par hodin sa pohare mozu odokryt a naspat otocit.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a takto vyzera hotovy cukinovy rosol pripraveny na tanieri.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Neviem ci tam u vas je mozne kupit mlete horcicove semienka. Skusila som horcicove semienka roztlacit

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a potom preosiat. No a dostala som celkom jemnu praskovu horcicu.

    Cukiny nakladane v sladko-kyslom naleve  (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@palokuchki rozhodla som sa, ze to vyskusam s patizonom. Mam otazku-musi sa tam dat maizena/kukuricny skrob? Ak ju nedam, nebude to mat rosolovitu konzistenciu, ze?
1x vinicka
podľa mojej chuti by stačilo aj 200 ml, ale niekto má rád kyslejšie. Tiež som robila na polovicu cukina+patizón. Viem si tam predstaviť aj hrášok alebo mladú fazuľku na kúsky, budúci rok vyskúšam. Škoda, že tu nie je možnosť pridať tie poznámky k receptu, len takto v komentoch. Sestra, ktorá je u mňa mi volala, že od čoho mám kuchynskú dosku ? Od kurkumy a od bazy. Včera som zarábala aj bazové víno. Časom to snáď vyjde, tak dávajte pozor aj Vy ostatní.
1x jerica
Síce pridávam koment o pár rokov neskôr, ale kto má možnosť, v Rakúsku dostať stolový ocot 5%-ný, kupujem ho stále a používam do všetkého (okrem klasického zavárania napr. uhoriek, tam dávam náš 8%-ný).
1x jerica