Foto: elysa
Recept mám odpísaný už ani neviem s kade...Ale cez týždeň som našla na inej stránke nátierku z jogurtu- neochutenú, ktorá sa dá použiť aj Zobraziť celý popisRecept mám odpísaný už ani neviem s kade...Ale cez týždeň som našla na inej stránke nátierku z jogurtu- neochutenú, ktorá sa dá použiť aj na sladko. V pôvodnom recepte ide do krému maslo, ale ja som chcela ľahšiu variantu. Pár krát som namiesto masla použila mascarpone, ale mňa nejak neoslovilo, nahradiť ho jemným tvarohom- to je už iná chuť.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Deň vopred dáme stiecť na utierku na sitko biely jogurt, mala som 3%, dáme ho do chladničky, po 24 hodinách ho vyklopíme na tanier, toto som použila namiesto masla, je to myslím aj nízkotučnejšia verzia oproti maslu, aj mascarpone.
-
2
100 g kryštálového cukru upálime na karamel, zalejeme 200 ml teplej vody, necháme roztopiť a povaríme na slabom ohni 20 minút- vznikne karamelový sirup.
-
3
V 2 lyžiciach mlieka rozšľaháme 3 celé vajcia.
-
4
V ostatnom mlieku na krém metličkou rozšľaháme vanilku, kryštálový cukor a polohrubú múku a uvaríme kašu.
-
5
Stahneme z ohňa, vmiešame rozšľahané vajcia, dobre vymiešame a vrátime na oheň, necháme prejsť varom.
-
6
Po prevarení oheň vypneme a vmiešame do horúceho asi 50 g masla, vymiešame a necháme vychladnúť.
-
7
Upečieme piškótu: bielky zo štipkou soli do tuha vyšľaháme, zašľaháme postupne kryštálový cukor. Po jednom zašľaháme žĺtky, po troche karamelový sirup, olej. Opatrne vmiešame preosiatu múku s PDP. Pečieme vo vyhriatej rúre na papieri na pečenie. Vychladnuté cesto prekrojíme na polovice, samozrejme po strhnutí papiera.
-
8
Do vychladnutej kaše vmiešame 1 PL umu.
-
9
Postupne vmiešame jogurtovú nátierku (alebo maslo).
-
10
Na spodné cesto natrieme hrubšiu vrstvu krému, na ňu rozložíme čučoriedky.
-
11
Na ne natrieme zase krém, necháme si len trochu na vrchný plát- na tenšiu vrstvu.
-
12
Vrchný plát polejeme- tú časť, ktorá pôjde na krém- 2 PL umu a trochou šťavy z kompótu- nie veľa, lebo na karamelovej piškóte bordová aspoň podľa mňa nevyzerá dobre. Nedala som viac ako 2 PL.
-
13
Prikryjeme krém, jemne pritlačíme, potrieme povrch zvyškom krému a posypeme strúhanou čokoládou. Dáme na pár hodín do chladničky.
Diskusia k receptu