Čučoriedkový zákusok fotorecept

elysa - fotkaelysa, 30. júna 2013
Čučoriedkový zákusok (fotorecept)
Foto: elysa

Recept mám odpísaný už ani neviem s kade...Ale cez týždeň som našla na inej stránke nátierku z jogurtu- neochutenú, ktorá sa dá použiť aj Zobraziť celý popisRecept mám odpísaný už ani neviem s kade...Ale cez týždeň som našla na inej stránke nátierku z jogurtu- neochutenú, ktorá sa dá použiť aj na sladko. V pôvodnom recepte ide do krému maslo, ale ja som chcela ľahšiu variantu. Pár krát som namiesto masla použila mascarpone, ale mňa nejak neoslovilo, nahradiť ho jemným tvarohom- to je už iná chuť.

60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g
200 ml
5 ks
200 g
250 g
1 ks
0,5 dcl
Krém:
250 g
100 g
300 ml
3 PL
3 ks
1 ks
3 PL




Postup

  1. 1

    Deň vopred dáme stiecť na utierku na sitko biely jogurt, mala som 3%, dáme ho do chladničky, po 24 hodinách ho vyklopíme na tanier, toto som použila namiesto masla, je to myslím aj nízkotučnejšia verzia oproti maslu, aj mascarpone.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    100 g kryštálového cukru upálime na karamel, zalejeme 200 ml teplej vody, necháme roztopiť a povaríme na slabom ohni 20 minút- vznikne karamelový sirup.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V 2 lyžiciach mlieka rozšľaháme 3 celé vajcia.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V ostatnom mlieku na krém metličkou rozšľaháme vanilku, kryštálový cukor a polohrubú múku a uvaríme kašu.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stahneme z ohňa, vmiešame rozšľahané vajcia, dobre vymiešame a vrátime na oheň, necháme prejsť varom.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po prevarení oheň vypneme a vmiešame do horúceho asi 50 g masla, vymiešame a necháme vychladnúť.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečieme piškótu: bielky zo štipkou soli do tuha vyšľaháme, zašľaháme postupne kryštálový cukor. Po jednom zašľaháme žĺtky, po troche karamelový sirup, olej. Opatrne vmiešame preosiatu múku s PDP. Pečieme vo vyhriatej rúre na papieri na pečenie. Vychladnuté cesto prekrojíme na polovice, samozrejme po strhnutí papiera.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do vychladnutej kaše vmiešame 1 PL umu.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Postupne vmiešame jogurtovú nátierku (alebo maslo).

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na spodné cesto natrieme hrubšiu vrstvu krému, na ňu rozložíme čučoriedky.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na ne natrieme zase krém, necháme si len trochu na vrchný plát- na tenšiu vrstvu.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vrchný plát polejeme- tú časť, ktorá pôjde na krém- 2 PL umu a trochou šťavy z kompótu- nie veľa, lebo na karamelovej piškóte bordová aspoň podľa mňa nevyzerá dobre. Nedala som viac ako 2 PL.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Prikryjeme krém, jemne pritlačíme, potrieme povrch zvyškom krému a posypeme strúhanou čokoládou. Dáme na pár hodín do chladničky.

    Čučoriedkový zákusok (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

izabella929
krásne sa ti vydaril, taký kombinovaný...musí byť veľmi chutný.-))) milujem čučoriedky asi preto, lebo u nás nie sú a keď sa k nim náhodou dostanem, tak to iba ak mi privezú z Tatier...ale tie sú veľmi vzácne pre mňa...)
evanaaa
Ten krém sa zdá byť zaujímavý, ale páči sa mi to ako celok, sú tam dobroty, ten karamel, aj um to dobre ochutí.....len hľadám v surovinách ten jogurt, nevidím, koľko ho má byť?
elysa
@evanaaa do krému podľa pôvodného receptu ide 250 g masla a to som ja nahradila tým stečeným jogurtom, do krému som dala len asi 50 g kúsok masla, aby sa neurobila kožka a namiesto ostatného masla som dala spomínaný jogurt, ak by si mala ešte nejaké otázky- odpíšem, prajem pekný večer...