Čučoriedkový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Recept mám odpísaný už ani neviem s kade...Ale cez týždeň som našla na inej stránke nátierku z jogurtu- neochutenú, ktorá sa dá použiť aj na sladko. V pôvodnom recepte ide do krému maslo, ale ja som chcela ľahšiu variantu. Pár krát som namiesto masla použila mascarpone, ale mňa nejak neoslovilo, nahradiť ho jemným tvarohom- to je už iná chuť.

60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Deň vopred dáme stiecť na utierku na sitko biely jogurt, mala som 3%, dáme ho do chladničky, po 24 hodinách ho vyklopíme na tanier, toto som použila namiesto masla, je to myslím aj nízkotučnejšia verzia oproti maslu, aj mascarpone.
  2. 100 g kryštálového cukru upálime na karamel, zalejeme 200 ml teplej vody, necháme roztopiť a povaríme na slabom ohni 20 minút- vznikne karamelový sirup.
  3. V 2 lyžiciach mlieka rozšľaháme 3 celé vajcia.
  4. V ostatnom mlieku na krém metličkou rozšľaháme vanilku, kryštálový cukor a polohrubú múku a uvaríme kašu.
  5. Stahneme z ohňa, vmiešame rozšľahané vajcia, dobre vymiešame a vrátime na oheň, necháme prejsť varom.
  6. Po prevarení oheň vypneme a vmiešame do horúceho asi 50 g masla, vymiešame a necháme vychladnúť.
  7. Upečieme piškótu: bielky zo štipkou soli do tuha vyšľaháme, zašľaháme postupne kryštálový cukor. Po jednom zašľaháme žĺtky, po troche karamelový sirup, olej. Opatrne vmiešame preosiatu múku s PDP. Pečieme vo vyhriatej rúre na papieri na pečenie. Vychladnuté cesto prekrojíme na polovice, samozrejme po strhnutí papiera.
  8. Do vychladnutej kaše vmiešame 1 PL umu.
  9. Postupne vmiešame jogurtovú nátierku (alebo maslo).
  10. Na spodné cesto natrieme hrubšiu vrstvu krému, na ňu rozložíme čučoriedky.
  11. Na ne natrieme zase krém, necháme si len trochu na vrchný plát- na tenšiu vrstvu.
  12. Vrchný plát polejeme- tú časť, ktorá pôjde na krém- 2 PL umu a trochou šťavy z kompótu- nie veľa, lebo na karamelovej piškóte bordová aspoň podľa mňa nevyzerá dobre. Nedala som viac ako 2 PL.
  13. Prikryjeme krém, jemne pritlačíme, potrieme povrch zvyškom krému a posypeme strúhanou čokoládou. Dáme na pár hodín do chladničky.