Foto: jenni
Recept na koláčik z kyslého mlieka má doma snáď každý. V nejakej starej kuchárke, ktorá sa v rodine dedí z babky na mamku, z Zobraziť celý popisRecept na koláčik z kyslého mlieka má doma snáď každý. V nejakej starej kuchárke, ktorá sa v rodine dedí z babky na mamku, z mamky na dcéru, ktorá je rovnakou vášnivou pekárkou, ako celé ženské pokolenie v rodine. Kuchárky tak treba oprášiť, pozbierať nejaké letné ovocie a piecť. Ja som recept zachovala, čo sa týka pomeru surovín, len som obmenila celozrnnú múku, trstinový cukor a pridala som sójové kyslé "mlieko", ktoré odporúčam, je sladučké a chutné! www.dontbefakebakesomecake.sk
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 ml celozrnná |
|
300 ml nerafinovaný |
|
600 ml kyslé |
|
100 ml |
|
1 ks bezfosfátový |
|
Posýpka: | |
130 g hrubá |
|
50 g |
|
100 g |
|
2 hrste |
|
Okrem toho: | |
čerstvé |
|
Postup
-
1
Najprv si v mise zmiešame suroviny na cesto, múku, cukor, prášok do pečiva, všetko premiešame. Pridáme zakysané sójové mlieko, olej a spojíme všetky suroviny, aby nám vzniklo hladké cesto. Plech na pečenie si vymažeme olejom a vysypeme napríklad domácou strúhankou alebo si ho vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.
- 2
Na cesto rovnomerne poukladáme čučoriedky, s nimi to nepreháňajte, pretože pustia šťavu a nechceme aby bol koláč celý nepekne nasiaknutý, iba tak akurát. Nakoniec si zmiešame suroviny na posýpku, pomelieme orechy na jemnejšie, tak, aby nám potom v posýpke chrumkali. Orechy zmiešame s múkou, cukrom (ja robím domáci vanilkový) a pridáme alsan a vytvoríme posýpku.
- 3
Nakoniec koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Ako vidíte, čas pečenia sa môže javiť ako pridlhý. Hold moja smola. Piekla som na menšom plechu a cesto bolo vyššie a chcela som, aby sa dobre prepieklo. Koláč môžete piecť aj v širšej a väčšej forme/ plechu. V tom prípade pečte, kým nebude povrch zlatohnedej farby, prípadne skúste špáradlom, či je koláč hotový. Nebudete ho mať vysoký a bude skôr von z rúry.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu