Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete fotorecept

eliniatko - fotkaeliniatko, 6. októbra 2016
Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept)
Foto: eliniatko

Recept som prebrala a upravila podľa seba zo zahraničných receptov. Muffinky sú neskutočné, lepšie ako z obchodu či vychytenej kaviarne, a naviac sú aj jednoduché a rýchle. Skúste a uvidíte :-) Mám histamínovú intoleranciu, no tieto môžem jesť, takže sú vhodné aj pre nás "špeciálnych".

14-16
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1/2 (pol) hrnčeka
1/2 (pol) hrnčeka
odhadom lyžica - dobre pokvapkať (aróma)
2 hrnčeky (špaldová)
1/2 (pol) lyžičky (himalájska)
1/2 (pol) lyžičky
2 veľké alebo 3 menšie ks
1/2 (pol) hrnčeka (slnečnicový, repkový, ryžový a pod.)
1 lyžička (esencia, aróma)
1 téglik (môže byť aj bezlaktózová)
1 plný hrnček (mrazené alebo čerstvé)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si naberieme pol hrnčeku práškového cukru a druhú polovicu dosypeme kryštálovým cukrom. Vysypeme do veľkej misky a pokvapkáme citrónovou esenciou, poriadne zmiešame a necháme chvíľu stáť.

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ do druhej, strednej misky nasypeme dva hrnčeky hladkej múky, ja som použila špaldovú, ale poslúži aj klasická či iná (zdravšia varianta) hladkej podľa vášho výberu. K nej prisypeme soľ (ja som dala ružovú himalájsku, ale kľudne stačí obyčajná) a sódu bikarbónu a premiešame.

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K cukru teraz pridáme vajcia, vyšľaháme dohladka, a postupne primiešame aj olej, vanilkový extrakt, a múkovú zmes z druhej misy. Na striedačku s múkou primiešavame aj kyslú smotanu (ja používam bezlaktózovú, lebo laktózu nemôžem a muffinky si chcem dať :-) ). Vznikne taká polotekutá hmota. Do nej potom dáme hrnček čučoriedok, ktoré už ale vmiešame jemno nech sa totálne nepopučia.

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cestom s čučoriedkami plníme muffinovú formu, ja mám malé silikónové a v tých sa mi robia najlepšie, netreba vymazávať, len vlejem a idú aj ľahko vybrať. Dajú sa naliať aj do formy s košíčkami.

  5. 5

    Pečieme na 200 °C cca 20 - 30 min., rešpektujúc svoju trúbu a jej vlastnosti. Keď začnú hore zlatnúť, sú hotové, vtedy ich vyberám a mierne pocukrujem kryštálovým cukrom. O chvíľku sa už dajú jesť. Sú fantastické.

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dobrú chuť!

    Čučoriedkové muffiny - dokonalé, božské, hrnčekové, najlepšie na svete (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Upečené, zjedené. Výborné. Aj keď bez čučoriedok. V mrazáku mali byť, a neboli a tak ráno obchody ešte zavreté... tak do stredu som dala za lyžičku nutely, trocha kokosu a bolo. Sladké sobotné raňajky chutili všetkým. Určite si ich zopakujeme.
Aj mne sa páčia. Prosím, koľko bolo tej smotany? Tég!iky majú rôzny objem a rada by som zajtra tieto mafiny upiekla, tak nech sú také skvelé ako tvoje.:-)