Foto: katka78
Čubricou zvyknú volať saturejku (rastlinku), ale čubrica je aj zmes korenia, ktorej saturejka je podstatnou zložkou. Známa je z balkánskej kuchyne, mnohí ju poznáte Zobraziť celý popisČubricou zvyknú volať saturejku (rastlinku), ale čubrica je aj zmes korenia, ktorej saturejka je podstatnou zložkou. Známa je z balkánskej kuchyne, mnohí ju poznáte z dovoleniek. Ja som sa s ňou stretla prvýkrát pred rokmi v Bulharsku. Odvtedy ju rada používam vo svojej kuchyni. Hodí sa do šalátov, mletého mäsa, ku strukovine. Zvyknem ňou tiež ochutiť biely jogurt, je to výborné osvieženie ku grilovanému mäsu.
Postup
-
1
Zmes si miešam v rôznych pomeroch a množstve, podľa chuti a potreby. Poslednú som robila podľa dávkovania v rozpise surovín, výsledné množstvo je na fotke - jedna veľká a jedna malá korenička.
-
2
Základ čubrice tvorí saturejka, senovka, kukuričná múka a mletá červená paprika. Môže sa pridať aj chilli, cesnak, soľ.. Ja robím základ bez soli, pretože zmes často kombinujem s fetou a tá je sama o sebe slaná dosť. Farba hotovej zmesi môže byť rôzna - tmavšia, či bledšia, podľa použitých surovín, ich pomeru, množstva, kvality.
-
3
Postup je krátky: Kukuričnú múku krátko nasucho opečiem na panvici a nechám vychladnúť. Semienka senovky gréckej pomeliem, pridám zvyšné suroviny a všetko spolu dobre premiešam.
-
4
Hotovú zmes uchovávam v uzavretej nádobke, skladujem v suchu. Veľká korenička mi vydrží zvyčajne do ďalšej sezóny. Potom nasuším novú saturejku a spravím si čerstvú.
už je v kk a *****
Je to v podstate to isté zloženie ako v tomto recepte (pískavice je senovka) Ked miniem "čubricu" čo mi doviezla dcéra z Bulharska, tak si namiešam podľa tohto receptu, ale tiež vynechám tú kukuričnú múku
@havino ďakujem, aj ja som si všimla, že sme podobne naladené :-)
@mesiar50 , @methi , @pusta ďakujem, rada si miešam vlastné zmesi (Miška, mimochodom aj tvoju garam masala)
@joel saturejka sa dá pestovať aj u nás. Myslím, že ani nevyžaduje špeciálne podmienky, mne totiž jedna vyrástla aj sama od seba, na balkóne medzi muškátmi, iba preto, že som nad nimi čistila koreničku, v ktorej predtým bola.. semienko sa prepašovalo :-)
@jujoska , @afataga , @tiginko pokojne kukuričnú múku vynechajte, ja som si čubricu tiež miešala veľakrát bez nej. Ide tam o chuť opraženej kukurice. Vraj sa robí aj tak, že suchá kukurica (ako na pukance) sa opraží a potom pomelie na múku.
@2010 , @denyany , @babidka @afataga , @tiginko presne tak, čubricu (zmes) volajú aj šarena soľ, mohla som to zmieniť v recepte, ale vôbec mi to nenapadlo, lebo sama ju tak nevolám (bylinku volám saturejka a zmes čubrica - zvyk je železná košeľa). Som rada, že ste to doplnili do príspevkov, ďakujem vám :-)
@kukulienka , s tebou to mám podobne ako s Táničkou, tiež máme dosť spoločného ;-)
@izka , samotná saturejka má veru krásnu vôňu, ja ju používam so soľou, mletou červenou paprikou a rascou napríklad aj na pečené zemiaky.
@gubics , držím palce/päste pri miešaní vlastných zmesí, rada sa nechám inšpirovať ak sa ti zadarí a prípadne sem aj nejakú pridáš :-) Inak senovku grécku je na SK dostať v obchodoch so zdravou výživou, alebo s exotickými potravinami (využíva sa napríklad aj v indickej kuchyni). @babidka spomínala, že ju v BG predávajú pod názvom "sminduch", ja ju poznám aj ako "fenugreek", "methi" alebo "pískavice" (tiež tu bolo spomenuté). Myslím, že v kuchyni sa používajú aj lístky senovky, sem do zmesi idú semienka, vyzerajú takto
Dúfam, že som na nikoho nezabudla. Všetkým vám ešte raz pekne ďakujem, vážim si, že ste sa so mnou podelili o písmenká a názory.
Na SK čubricu (zmes) dostať kúpiť v rôznom zložení , videla som napr. aj s ligurčekom, ak na ňu natrafíte, prečítajte si zloženie, možno nie každá vám bude vyhovovať. Kto si bude miešať svoju vlastnú, pridávam pre inšpiráciu obrázok ako si ju ja pamätám z dovoleniek :-) Držím palce ak by ste sa pustili do tejto verzie :-)
Nech sa ti dobre darí vo všetkom a aj na VŠ, prajem veľa úspechov ;-)
@vegas1207 neviem odkiaľ si, či máte u vás obchody s exotickým korením, resp. potravinami. Ja momentálne žijem v BA, je tu viac obchodov, kde sa dá kúpiť - napr. v Seoul Plaza na Bajkalskej, alebo takom malom obchodíku v Shopping Palace Zlaté Piesky. Ak u vás v meste táto možnosť nie je, dá sa zohnať cez e-shopy, našla som napr. tu: www.sunpharma.sk/produkt/senovka-grecka.
@ywett veľmi pekne ďakujem :-) a držím palce, aby bola túžba po zrkadlovke čoskoro naplnená :-)
doniesol som si čerstvo šarenu sol a 4 druhy čubrice. Tu je zloženie šarenej soli a panagjurskej čubrice. Ďalej sú už uvedené len rozdiely medzi panagjurskou čubricou a trapeznou /stolovou/, pirinskou a rodopskou. Rozdiely sú vskutku minimálne.
1. Śarena sol :jodizovaná soľ; balkanska čubrica; sminduch - senovka grécka; mašterka - materidúška; rigan - oregano; červená paprika; štipľavá červená paprika; pečené zomleté kukričné zrná
2. Panagjurska čubrica: balkanska čubrica; červen piper ljut; gradinska čubrica; sol; sminduch; pečeni smljani carevični zrna
3. Trapezna čubrica: + červen sladk piper /PČ/
4. Pirinska čubrica: + oregano /PČ/
5. Rodopska čubrica: + oregano, mašterka /PČ/