Čubrica-zmes korenia fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 18. septembra 2014
Čubrica-zmes korenia (fotorecept)
Foto: katka78

Čubricou zvyknú volať saturejku (rastlinku), ale čubrica je aj zmes korenia, ktorej saturejka je podstatnou zložkou. Známa je z balkánskej kuchyne, mnohí ju poznáte z dovoleniek. Ja som sa s ňou stretla prvýkrát pred rokmi v Bulharsku. Odvtedy ju rada používam vo svojej kuchyni. Hodí sa do šalátov, mletého mäsa, ku strukovine. Zvyknem ňou tiež ochutiť biely jogurt, je to výborné osvieženie ku grilovanému mäsu.

Suroviny

4 PL sušená
4 PL semienka
3 PL
2 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmes si miešam v rôznych pomeroch a množstve, podľa chuti a potreby. Poslednú som robila podľa dávkovania v rozpise surovín, výsledné množstvo je na fotke - jedna veľká a jedna malá korenička.

    Čubrica-zmes korenia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Základ čubrice tvorí saturejka, senovka, kukuričná múka a mletá červená paprika. Môže sa pridať aj chilli, cesnak, soľ.. Ja robím základ bez soli, pretože zmes často kombinujem s fetou a tá je sama o sebe slaná dosť. Farba hotovej zmesi môže byť rôzna - tmavšia, či bledšia, podľa použitých surovín, ich pomeru, množstva, kvality.

    Čubrica-zmes korenia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postup je krátky: Kukuričnú múku krátko nasucho opečiem na panvici a nechám vychladnúť. Semienka senovky gréckej pomeliem, pridám zvyšné suroviny a všetko spolu dobre premiešam.

    Čubrica-zmes korenia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotovú zmes uchovávam v uzavretej nádobke, skladujem v suchu. Veľká korenička mi vydrží zvyčajne do ďalšej sezóny. Potom nasuším novú saturejku a spravím si čerstvú.

    Čubrica-zmes korenia (fotorecept) - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Bylinky

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
no to jeparáda, ja použivam iba dovezenú z dovolenky, no nevedel som, že sa da pripraviť aj doma, ja sa priznam, že som nevedel, že saturejka sa da pestovať aj u nás alebo nie?
Nie vsetci v Bulharsku zrejme volaju tuto zmes Cubrica . Aspon ja som sa vzdy stretla iba s nazvom Sarena sol .Ale je mozne , ze ked je to bez soli tak to volaju Cubrica a ked so solou , tak Sarena sol ?Pravdupovediac , ani "nasi" Bulhari mi za cele tie roky co tam chodievame nevedeli poriadne vysvetlit ten rozdiel :-) Nas priatel a jeho rodicia pochadzaju z vnurozemia a jeho manzelka je z burgasskej oblasti . Kazdy z nich ma ine vysvetlenie :-) Tu sarenu sol mavaju vzdy v misticke na stole a posypaju si nou aj chlieb ktory jedia takmer ku kazdemu jedlu , davaju si ju na salaty , dozeleninovych aj strukovinovych polievok aj do ich jogurtu . Ked som sa pytala na muku ktoru obsahuje , vyslovene mi povedali ze je to muka a nie skrob . Ak si chcete tuto zmes namiesat zo surovin ktore si donesiete z Bulharska - senovku grecku nadete medzi koreninami pod nazvom "sminduch ". To som vypatrala este len prednedavnom :-))
@katka , Ty čo recept, či koment dáš, čítaš mi z očí, alebo z jazyka, po slovensky :-) , krvná skupina, stále sa tu točí o čubrici, no len ja nahrádzala som len saturejkou, dakujem Ti, že je v nej aj opražená kukuričná muka, netušila som, vdaka prevelika Ti
1x katka78