Čubrica-zmes korenia fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 18. septembra 2014
Čubrica-zmes korenia (fotorecept)
Foto: katka78

Čubricou zvyknú volať saturejku (rastlinku), ale čubrica je aj zmes korenia, ktorej saturejka je podstatnou zložkou. Známa je z balkánskej kuchyne, mnohí ju poznáte Zobraziť celý popisČubricou zvyknú volať saturejku (rastlinku), ale čubrica je aj zmes korenia, ktorej saturejka je podstatnou zložkou. Známa je z balkánskej kuchyne, mnohí ju poznáte z dovoleniek. Ja som sa s ňou stretla prvýkrát pred rokmi v Bulharsku. Odvtedy ju rada používam vo svojej kuchyni. Hodí sa do šalátov, mletého mäsa, ku strukovine. Zvyknem ňou tiež ochutiť biely jogurt, je to výborné osvieženie ku grilovanému mäsu.

Suroviny

4 PL sušená
4 PL semienka
3 PL
2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zmes si miešam v rôznych pomeroch a množstve, podľa chuti a potreby. Poslednú som robila podľa dávkovania v rozpise surovín, výsledné množstvo je na fotke - jedna veľká a jedna malá korenička.

    Čubrica-zmes korenia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Základ čubrice tvorí saturejka, senovka, kukuričná múka a mletá červená paprika. Môže sa pridať aj chilli, cesnak, soľ.. Ja robím základ bez soli, pretože zmes často kombinujem s fetou a tá je sama o sebe slaná dosť. Farba hotovej zmesi môže byť rôzna - tmavšia, či bledšia, podľa použitých surovín, ich pomeru, množstva, kvality.

    Čubrica-zmes korenia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postup je krátky: Kukuričnú múku krátko nasucho opečiem na panvici a nechám vychladnúť. Semienka senovky gréckej pomeliem, pridám zvyšné suroviny a všetko spolu dobre premiešam.

    Čubrica-zmes korenia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotovú zmes uchovávam v uzavretej nádobke, skladujem v suchu. Veľká korenička mi vydrží zvyčajne do ďalšej sezóny. Potom nasuším novú saturejku a spravím si čerstvú.

    Čubrica-zmes korenia (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

havino
@katka , Ty čo recept, či koment dáš, čítaš mi z očí, alebo z jazyka, po slovensky :-) , krvná skupina, stále sa tu točí o čubrici, no len ja nahrádzala som len saturejkou, dakujem Ti, že je v nej aj opražená kukuričná muka, netušila som, vdaka prevelika Ti
joel
no to jeparáda, ja použivam iba dovezenú z dovolenky, no nevedel som, že sa da pripraviť aj doma, ja sa priznam, že som nevedel, že saturejka sa da pestovať aj u nás alebo nie?
jujoska
vyborny napad, ja tiez pouzivam len saturejku, kde je napisana cubrica. Dufam ze ked nedam kukuricnu muku, nevadi
afataga
konecne viem, co je cubrica, ja tiez saturejku davam miesto nej, len nechapem vyznam tej muky, ona tam ma nejaku funkciu? ja by som radsej bez nej, vyhybam sa vsetkemu kukuricnemu
pusta
perfektný recept, niet nad doma a čerstvo vyrobené koreniny a zmesi korenia.
už je v kk a *****
2010
@afagata , neviem mozno ze sa mylim ale daco tu nesedi ked cubrica sa tiez vola sharena sol?
afataga
@2010 to som nevedela a tak som trochu googlila a zistila so toto: zakladna zmes je saturejka, sol a paprika, vraj kazda oblast a mozno aj kazda domacnost ma svoj rcp, do zakladu je mozne pridavat podla svojich chuti napr.: drač, bazalku, borak lekarsky, senovku grecku, rascu, kopor, medovka, mata, majoran, salvia, tymian, rozne orechy a semienka a chilli, tak bud mudry :-) a len tak na margo, si mi skomolil nick, ale odpustam ti
denyany
Originál čubrica je len saturejka, zmes korenín len pomenovaná že čubrica. Kombinácií je veľké množstvo, ja to volám šarena sol, ako píše @afataga , ale nepoužívam ju, len samotnú čubricu. V zmesi je skôr kukuričný škrob ako múka-aspoň si tak myslím. Asi aby sa to nezhrudkovatelo, alebo aby toho bolo viac?:-) :-) :-)
denyany
Schválne som sa išla pozrieť na zloženie šarenej soli-mám ešte jednu, čo som doniesla známym a jedna mi ostala- a tam je napísané, že pečená mletá kukurica. Čiže to nebude škrob, ani múka, to by bolo ináč napísané.
izabella929
veľmi skvelý recept.-) ja čubricu kupujem a veľmi rada ju pridávam do jedál , omáčok, pretože saturejka ma prekrásnu vôňu...)vďaka za recept..
babidka
Nie vsetci v Bulharsku zrejme volaju tuto zmes Cubrica . Aspon ja som sa vzdy stretla iba s nazvom Sarena sol .Ale je mozne , ze ked je to bez soli tak to volaju Cubrica a ked so solou , tak Sarena sol ?Pravdupovediac , ani "nasi" Bulhari mi za cele tie roky co tam chodievame nevedeli poriadne vysvetlit ten rozdiel :-) Nas priatel a jeho rodicia pochadzaju z vnurozemia a jeho manzelka je z burgasskej oblasti . Kazdy z nich ma ine vysvetlenie :-) Tu sarenu sol mavaju vzdy v misticke na stole a posypaju si nou aj chlieb ktory jedia takmer ku kazdemu jedlu , davaju si ju na salaty , dozeleninovych aj strukovinovych polievok aj do ich jogurtu . Ked som sa pytala na muku ktoru obsahuje , vyslovene mi povedali ze je to muka a nie skrob . Ak si chcete tuto zmes namiesat zo surovin ktore si donesiete z Bulharska - senovku grecku nadete medzi koreninami pod nazvom "sminduch ". To som vypatrala este len prednedavnom :-))
gubics
Saturejka sa my suší na chate, len nepoznám senovku grécku, môžem si ju urobiť aj bez nej. Mám veľmi veľa rôznych byliniek, ktoré som si vypestovala, skúsim trochu ich pomixovať, možno vymyslím nový zmes korenia.
katka78
Milí varecháči, som rada, že ste sa pristavili pri tomto mojom jednoduchom "recepte", prispeli nielen peknými slovami, ale aj vlastnými poznatkami a ešte si aj odpovedali na otázky. Pekná diskusia :-)
@havino ďakujem, aj ja som si všimla, že sme podobne naladené :-)
@mesiar50 , @methi , @pusta ďakujem, rada si miešam vlastné zmesi (Miška, mimochodom aj tvoju garam masala)
@joel saturejka sa dá pestovať aj u nás. Myslím, že ani nevyžaduje špeciálne podmienky, mne totiž jedna vyrástla aj sama od seba, na balkóne medzi muškátmi, iba preto, že som nad nimi čistila koreničku, v ktorej predtým bola.. semienko sa prepašovalo :-)
@jujoska , @afataga , @tiginko pokojne kukuričnú múku vynechajte, ja som si čubricu tiež miešala veľakrát bez nej. Ide tam o chuť opraženej kukurice. Vraj sa robí aj tak, že suchá kukurica (ako na pukance) sa opraží a potom pomelie na múku.
@2010 , @denyany , @babidka @afataga , @tiginko presne tak, čubricu (zmes) volajú aj šarena soľ, mohla som to zmieniť v recepte, ale vôbec mi to nenapadlo, lebo sama ju tak nevolám (bylinku volám saturejka a zmes čubrica - zvyk je železná košeľa). Som rada, že ste to doplnili do príspevkov, ďakujem vám :-)
@kukulienka , s tebou to mám podobne ako s Táničkou, tiež máme dosť spoločného ;-)
@izka , samotná saturejka má veru krásnu vôňu, ja ju používam so soľou, mletou červenou paprikou a rascou napríklad aj na pečené zemiaky.
@gubics , držím palce/päste pri miešaní vlastných zmesí, rada sa nechám inšpirovať ak sa ti zadarí a prípadne sem aj nejakú pridáš :-) Inak senovku grécku je na SK dostať v obchodoch so zdravou výživou, alebo s exotickými potravinami (využíva sa napríklad aj v indickej kuchyni). @babidka spomínala, že ju v BG predávajú pod názvom "sminduch", ja ju poznám aj ako "fenugreek", "methi" alebo "pískavice" (tiež tu bolo spomenuté). Myslím, že v kuchyni sa používajú aj lístky senovky, sem do zmesi idú semienka, vyzerajú takto



Dúfam, že som na nikoho nezabudla. Všetkým vám ešte raz pekne ďakujem, vážim si, že ste sa so mnou podelili o písmenká a názory.
Na SK čubricu (zmes) dostať kúpiť v rôznom zložení , videla som napr. aj s ligurčekom, ak na ňu natrafíte, prečítajte si zloženie, možno nie každá vám bude vyhovovať. Kto si bude miešať svoju vlastnú, pridávam pre inšpiráciu obrázok ako si ju ja pamätám z dovoleniek :-) Držím palce ak by ste sa pustili do tejto verzie :-)





1x jarca
ywett
@katka78 , zaujímavý a krásny recept, tiež aj fotky, si šikula...mne sa veľmi páči aj fotka v bode 1 a tú by som dala ako úvodnú ;-) ale to je len môj názor...recept sa mi zíde (kk) vďaka
katka78
@ywett , @tinca ďakujem pekne. Fotiť sa len učím, resp. ani to veľmi nie, teraz nie je čas. Diaľkovo študujem na VŠ, no konečne som v poslednom ročníku, tak to už hádam nejako dobojujem a potom budem mať čas aj na fotografovanie :-) Už teraz sa teším na nejaký foto kurz, kde mi všetko pekne vysvetlia :-)
medovnicek
už aj si ukladám recept, syn mi niečo podobné doniesol z dovolenky v Bulharsku a veľmi sa mi toto korenie páčilo:)
ywett
@katka78 , ja sa tiež stále učím fotiť a tajne túžim po zrkadlovke ;-)
Nech sa ti dobre darí vo všetkom a aj na VŠ, prajem veľa úspechov ;-)
katka78
@medovn íček tak nech chutí!
@vegas1207 neviem odkiaľ si, či máte u vás obchody s exotickým korením, resp. potravinami. Ja momentálne žijem v BA, je tu viac obchodov, kde sa dá kúpiť - napr. v Seoul Plaza na Bajkalskej, alebo takom malom obchodíku v Shopping Palace Zlaté Piesky. Ak u vás v meste táto možnosť nie je, dá sa zohnať cez e-shopy, našla som napr. tu: www.sunpharma.sk/produkt/senovka-grecka.
@ywett veľmi pekne ďakujem :-) a držím palce, aby bola túžba po zrkadlovke čoskoro naplnená :-)
nikolake
Dobrý deň
doniesol som si čerstvo šarenu sol a 4 druhy čubrice. Tu je zloženie šarenej soli a panagjurskej čubrice. Ďalej sú už uvedené len rozdiely medzi panagjurskou čubricou a trapeznou /stolovou/, pirinskou a rodopskou. Rozdiely sú vskutku minimálne.
1. Śarena sol :jodizovaná soľ; balkanska čubrica; sminduch - senovka grécka; mašterka - materidúška; rigan - oregano; červená paprika; štipľavá červená paprika; pečené zomleté kukričné zrná
2. Panagjurska čubrica: balkanska čubrica; červen piper ljut; gradinska čubrica; sol; sminduch; pečeni smljani carevični zrna
3. Trapezna čubrica: + červen sladk piper /PČ/
4. Pirinska čubrica: + oregano /PČ/
5. Rodopska čubrica: + oregano, mašterka /PČ/
siisa
Jeeeje, toto hľadám už dávno....ďakujem za receptík :) KK