Čubrica-zmes korenia (fotorecept)
Autor receptu: katka78
Čubricou zvyknú volať saturejku (rastlinku), ale čubrica je aj zmes korenia, ktorej saturejka je podstatnou zložkou. Známa je z balkánskej kuchyne, mnohí ju poznáte z dovoleniek. Ja som sa s ňou stretla prvýkrát pred rokmi v Bulharsku. Odvtedy ju rada používam vo svojej kuchyni. Hodí sa do šalátov, mletého mäsa, ku strukovine. Zvyknem ňou tiež ochutiť biely jogurt, je to výborné osvieženie ku grilovanému mäsu.
Postup
- Zmes si miešam v rôznych pomeroch a množstve, podľa chuti a potreby. Poslednú som robila podľa dávkovania v rozpise surovín, výsledné množstvo je na fotke - jedna veľká a jedna malá korenička.
- Základ čubrice tvorí saturejka, senovka, kukuričná múka a mletá červená paprika. Môže sa pridať aj chilli, cesnak, soľ.. Ja robím základ bez soli, pretože zmes často kombinujem s fetou a tá je sama o sebe slaná dosť.
Farba hotovej zmesi môže byť rôzna - tmavšia, či bledšia, podľa použitých surovín, ich pomeru, množstva, kvality.
- Postup je krátky: Kukuričnú múku krátko nasucho opečiem na panvici a nechám vychladnúť. Semienka senovky gréckej pomeliem, pridám zvyšné suroviny a všetko spolu dobre premiešam.
- Hotovú zmes uchovávam v uzavretej nádobke, skladujem v suchu. Veľká korenička mi vydrží zvyčajne do ďalšej sezóny. Potom nasuším novú saturejku a spravím si čerstvú.