Čubrica-zmes korenia (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Čubricou zvyknú volať saturejku (rastlinku), ale čubrica je aj zmes korenia, ktorej saturejka je podstatnou zložkou. Známa je z balkánskej kuchyne, mnohí ju poznáte z dovoleniek. Ja som sa s ňou stretla prvýkrát pred rokmi v Bulharsku. Odvtedy ju rada používam vo svojej kuchyni. Hodí sa do šalátov, mletého mäsa, ku strukovine. Zvyknem ňou tiež ochutiť biely jogurt, je to výborné osvieženie ku grilovanému mäsu.

Suroviny

Postup

  1. Zmes si miešam v rôznych pomeroch a množstve, podľa chuti a potreby. Poslednú som robila podľa dávkovania v rozpise surovín, výsledné množstvo je na fotke - jedna veľká a jedna malá korenička.
  2. Základ čubrice tvorí saturejka, senovka, kukuričná múka a mletá červená paprika. Môže sa pridať aj chilli, cesnak, soľ.. Ja robím základ bez soli, pretože zmes často kombinujem s fetou a tá je sama o sebe slaná dosť. Farba hotovej zmesi môže byť rôzna - tmavšia, či bledšia, podľa použitých surovín, ich pomeru, množstva, kvality.
  3. Postup je krátky: Kukuričnú múku krátko nasucho opečiem na panvici a nechám vychladnúť. Semienka senovky gréckej pomeliem, pridám zvyšné suroviny a všetko spolu dobre premiešam.
  4. Hotovú zmes uchovávam v uzavretej nádobke, skladujem v suchu. Veľká korenička mi vydrží zvyčajne do ďalšej sezóny. Potom nasuším novú saturejku a spravím si čerstvú.