Foto: babina49
Túto tortu som robila pre mÔjho vnuka a veľmi chutila,tak sa s vami podelim,ako som to "stvorila". Ozdobovanie torty je moja slabá stránka,ale Zobraziť celý popisTúto tortu som robila pre mÔjho vnuka a veľmi chutila,tak sa s vami podelim,ako som to "stvorila". Ozdobovanie torty je moja slabá stránka,ale snažila som sa...nie a nie stvoriť "vlnky lahodné oku...".Tortová forma mala priemer 28 cm.
Suroviny
piškóta biela: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
piškóta hnedá:upečie sa 2x | |
4 ks |
|
4 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
krém čokoládový: | |
5 ks |
|
100 g |
|
40 g |
|
250 g |
|
krém vanilkový: | |
3 ks |
|
6 PL |
|
250 g |
|
-pár kvapiek |
|
poleva čokoládová: | |
200 g |
|
80-100 g |
|
|
|
cca 1/2 ČL |
|
Postup
-
1
celé vajcia šľaháme s cukrom a na záver pridáme 2 PL letnej vody.Primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva-toto už premiešavame metličkou.Vylejeme do tortovej formy,ktorá je vystlaná papierom na pečenie a pečieme.Ako vždy dľžku pečenie nepozerám-mám starý plyňák,tak ani stupne,ale tak na 180-200 .
-
2
Takto isto upečieme aj kakaové piškóty - 2x,len tam sa dáva o 1 PL múky menej a nahradí sa kakom: ( 3PL múka,1PLkakao,PDP-1/2 ČL, 2 PL letná voda)
-
3
hotové upečené korpusy
-
4
nad parou šľaháme čokoládový krém:5 celých vajec,100g cukru a 40g kakaa do husta,cca 20 min.Prv než to dáte nad paru,pošľahajte to cca 2-3 min. šľahačom.Keď to na bokoch začne cukornatieť,malo by to byť hotové.Tento krém je preto z 5 vajec,lebo potrebujeme aj na potretie bokov,vrchu torty a aj na ozdobu
-
5
takto isto šľaháme nad parou aj vanilkový krém a po vychladnutí primiešame 250g masla
-
6
Po vychladnuti nad parou ušľahaného krému pridáme 250-300g masla-podľa toho,koľko chceme s krémom ozdobovať
-
7
spodný plát bol hnedý(mÔžete ho pokvapkať aj s rumom), natrela som ho ríbezľovým džemom a naň som rozotrela celý vanilkový krém
-
8
na krém som priložila biele cesto,natrela čokoládový krém (nechala som si z neho na potretie bokov a povrchu torty v tenkej vrstve) Druhý hnedý korpus som si najskÔr natrela džemom a tou stranou som ho priložila na krém
-
9
potrieme boky a povrch torty
-
10
tortu polejeme čokoládou,ktorú som roztopila vo vodnom kúpeli.(čokolády som preto dala viac do rozpisu surovín,aby jej bolo dostatok). "Nedostatky" zamaskujeme takto
-
11
zdobenie nebolo nič moc
-
12
takto vypadala v reze a chutila výborne
Pri priprave kremu pridavas maslo k vychladnutej mase uvarenej nad parou alebo opacne? Ja si recept ukladam do KK a vyskusam. Dakujem, za odpod. :-)
Za seba môžem napísať, že toto je torta podľa môjho gusta, aj čo sa týka korpusov a krémov, aj čo sa týka vzhľadu. Prvé torty s hladučkými farebnými poťahmi ma očarili, ale zopár som ich ochutnala a zväčša lepšie vyzerali ako chutili a to by torta nemala, že? Dávam prednosť klasike a tvoje zdobenie sa mi páči. Nakoniec, pozri si zopár amerických receptov na torty, skoro každá je nahrubo ogebrená krémom, a ani nie je zarovnaný, to ty si iná trieda.
Receptík si odkladám, iste sa mi zíde.
Vychladnutý vyšľahaný krém pridávam po častiach k maslu a prešľahávam.Ak sa to má robiť inak,poraďte. A tiež prosím o radu,kde robím chybu,keď sa mi niekedy podarí "zadrhnutá" kakaová piškóta.
tak ti prajem aby si nabrala tiež takú pozitívnu odvahu a uvidíš svoje tvorivé dielo krajšie a krajšie
@babina49 a ostatné dámy, koľko by som si mohol vypýtať za túto tortu? Piekol som ju presne podľa receptu, ale na vrchu je fondán so zebrovaným vzorom. Uvažoval som tak 30 €, torta váži 3,2 kg.
Torta je krásna, a chutí výborne, už som ju raz robil! Vynikajúci recept!
Ahoj,
ja si myslím, že kľudne by si mohol pýtať aj viac, veď do torty ide 20 vajíčok, dosť masla, čokolády, fondán si urobil. A potom aj prácu treba ohodnotiť. :-)
Musí byt velmi mnam.Vdaka Kk