Čokoládovo-vanilková torta (fotorecept)
Autor receptu: babina49
Túto tortu som robila pre mÔjho vnuka a veľmi chutila,tak sa s vami podelim,ako som to "stvorila". Ozdobovanie torty je moja slabá stránka,ale snažila som sa...nie a nie stvoriť "vlnky lahodné oku...".Tortová forma mala priemer 28 cm.
Postup
- celé vajcia šľaháme s cukrom a na záver pridáme 2 PL letnej vody.Primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva-toto už premiešavame metličkou.Vylejeme do tortovej formy,ktorá je vystlaná papierom na pečenie a pečieme.Ako vždy dľžku pečenie nepozerám-mám starý plyňák,tak ani stupne,ale tak na 180-200 .
- Takto isto upečieme aj kakaové piškóty - 2x,len tam sa dáva o 1 PL múky menej a nahradí sa kakom: ( 3PL múka,1PLkakao,PDP-1/2 ČL, 2 PL letná voda)
- hotové upečené korpusy
- nad parou šľaháme čokoládový krém:5 celých vajec,100g cukru a 40g kakaa do husta,cca 20 min.Prv než to dáte nad paru,pošľahajte to cca 2-3 min. šľahačom.Keď to na bokoch začne cukornatieť,malo by to byť hotové.Tento krém je preto z 5 vajec,lebo potrebujeme aj na potretie bokov,vrchu torty a aj na ozdobu
- takto isto šľaháme nad parou aj vanilkový krém a po vychladnutí primiešame 250g masla
- Po vychladnuti nad parou ušľahaného krému pridáme 250-300g masla-podľa toho,koľko chceme s krémom ozdobovať
- spodný plát bol hnedý(mÔžete ho pokvapkať aj s rumom), natrela som ho ríbezľovým džemom a naň som rozotrela celý vanilkový krém
- na krém som priložila biele cesto,natrela čokoládový krém (nechala som si z neho na potretie bokov a povrchu torty v tenkej vrstve)
Druhý hnedý korpus som si najskÔr natrela džemom a tou stranou som ho priložila na krém
- potrieme boky a povrch torty
- tortu polejeme čokoládou,ktorú som roztopila vo vodnom kúpeli.(čokolády som preto dala viac do rozpisu surovín,aby jej bolo dostatok). "Nedostatky" zamaskujeme takto
- zdobenie nebolo nič moc
- takto vypadala v reze a chutila výborne