Čokoládové kocky s hruškami a karamelom fotorecept
Foto: petullka
Piekla som ho prvý raz, potrebovala som spracovať hrušky a výsledok ma prekvapil. Mám radšej krémové koláče, ale tento mi ozaj chutil. Karamel Zobraziť celý popisPiekla som ho prvý raz, potrebovala som spracovať hrušky a výsledok ma prekvapil. Mám radšej krémové koláče, ale tento mi ozaj chutil. Karamel sa dostal do cesta a bolo to celé vláčne. Mňam 😁
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
180 g |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
125 g |
|
150 ml (33 %) |
|
250 g |
|
50 g mleté |
|
3/4 bal. |
|
1 PL |
|
500 g očistené |
|
Karamelová poleva: | |
100 g |
|
30 ml |
|
100 ml (33 %) |
|
15 g |
|
Ostatné: |
Postup
-
1
Najprv si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom. Kým sa to topí, očistíme si hrušky, rozrežeme na štvrtiny a zbavíme šupky a jadierok. Uzavrieme v nádobe, aby nezhnedli.
-
2
Čokoláda by už mala byť roztopená, tak ju dáme preč z vodného kúpeľa, aby vychladla. A ideme na cesto.
-
3
Celé vajcia s cukrom a vanilkovou pastou (alebo vanilkovým cukrom) vyšľaháme do peny. Za stáleho miešania prilejeme čokoládu a smotanu a nakoniec prepneme mixér na najnižšie otáčky a po lyžiciach prisypávame múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a kakaom. Otáčky dáme na maximum a ešte poriadne premixujeme.
-
4
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo si ho kľudne vymažte maslom a posypte múkou, či kokosom. Na cesto naukladáme hrušky. Môj plech mal 32x22 cm a piekla som na 180 stupňov 30 minút. Ak chcete použiť viac hrušiek, odporúčam väčší plech.
-
5
Hrušky by sa mali nakrájať na hrubšie plátky a pekne natesno naukladať, ale moje boli už dosť prezreté a lámali sa mi v ruke, tak som tam naukladala také kusy. Hrušky trošku povtláčame do cesta.
-
6
Či je koláč upečený, zistíme pomocou špáradla.
-
7
Kým sa pečie koláč, spravíme si karamel, aby nám vychladol. Tento karamel používam aj na cheesecake, je skvelý.
-
8
Cukor s vodou dáme na mierny plameň, nemiešame varechou, len sem tam pohneme hrncom, keď sa cukor roztopí, už vôbec nemiešame a čakáme kým skaramelizuje. Je dobre použiť hrniec so svetlým dnom, aby sme videli akú farbu má karamel. Keď má zmes zlatohnedastú (karamelovú) farbu, vezmeme z ohňa a prilejeme teplú smotanu. Opatrne, prská to!!!! Vrátime na mierny oheň a miešame, kým sa nerozpustia všetky hrudky. Odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Ak chceme, pridáme vanilkovú pastu či štipku soli.
-
9
Poleva bude riedka, ale keď vychladne, zhustne.
-
10
Karamel nalejeme lyžicou na teplý koláč, nechame vychladnúť a stuhnúť a nakrájame na kocky.
Diskusia k receptu