Foto: alicina
Jemne vláčny, horkasto-sladký, ale hlavne úúúúžasný koláčik plný nezameniteľnej čokoládovej chuti v kombinácii s vanilkovým tvarohom sa doslova a dopísmena rozplýva na jazyku. Inšpirácia z Zobraziť celý popisJemne vláčny, horkasto-sladký, ale hlavne úúúúžasný koláčik plný nezameniteľnej čokoládovej chuti v kombinácii s vanilkovým tvarohom sa doslova a dopísmena rozplýva na jazyku. Inšpirácia z www.finecooking.com
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Čokoládové cesto: | |
285 g |
|
140 g |
|
3 ks |
|
60 g |
|
1 PL / rum |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Vanilkové cesto: | |
250 g |
|
1 ks |
|
120 g |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Tortovú formu s priemerom á 24 cm jemne vytrieme maslom a vysypeme mletými mandľami. Alternatívne môžeme formu vysypať aj múkou, avšak ja som chcela zachovať bezlepkovú variantu koláčika, preto som použila na vysypanie formy mleté mandle.
- 2
Najprv si pripravíme vanilkové cesto. V menšej miske ručne alebo pomocou šľahača dohladka vyšľaháme tvaroh s cukrom, pridáme vanilkovú esenciu a jedno väčšie vajíčko. Šľaháme až pokým nie je tvaroh jemne nadýchaný bez viditeľných hrudiek. Takto pripravené cestíčko odložíme bokom.
- 3
A teraz čokoládové cesto. V sklenej miske vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke roztopíme čokoládu a maslo. Keď je hmota celkom hladká, necháme chvíľku vychladnúť. Vo väčšej miske medzitým vyšľaháme 3 žĺtka s cukrom do penista. Počas šľahania pridáme 3 polievkové lyžice teplej vody. Po 3-4 minútach sa vyšľahajú do krásnej peny. Vmiešame vanikovú esenciu a lyžicu tmavého rumu. Z bielkov, do ktorých sme pridali štipku soli, ušľaháme tuhý sneh. Najprv treba šľahať na pomalých otáčkach, aby sa sneh krásne prevzdušnil. Potom otáčky zvýšime a vyšľaháme dotuha.
- 4
Do pripravenej žĺtkovej zmesy zapracujeme vychladnutú roztopenú čokoládu s maslom. Na záver už len jemne vmiešame ušľahaný tuhý sneh, tak aby sme zachovali pokiaľ možno čo najviac nadýchanú konzistenciu cesta.
- 5
Asi polovicu čokoládového cesta vylejeme do pripravenej maslom vymazanej a mandľami vysypanej formy. Zvyšnú časť čokoládového cesta spolu s pripraveným vanilkovým cestom dávame do formy postupne po lyžiciach, tak že nám vzniknú biele a tmavé časti. Vezme si príborový nôž alebo špajlu a jemne zmiešavame obe cestá, tak aby sa spojili a vytvorili mramorovú konzistenciu. Tortovú formu potrasieme, aby sa povrch koláčika zarovnal.
- 6
Teraz už len šup s ním do rúry. Ja som piekla na teplovzdušný ohrev na 160 stupňov na strednej priečke asi 40 minút. Koláčik sa bude piecť pomaly a postpne stuhne aj jeho konzistencia. Treba dať pozor, aby sa príliš neprepiekol. Vo vnútri má totiž zostať jemne vláčny a vlhký, avšak nie tekutý. Môžeme použiť špajlový test. Po upečení necháme ešte asi hodinku vo forme, potom ju môžeme odstrániť. Netreba sa ľakať, lebo prirodzene pri chladnutí koláčik trocha klesne, dokonca sa na ňom môžu vytvoriť aj jemne prepadnuté miesta, je to ale v poriadku. A teraz už len vychutnávať jeho delikátnu čokoládovo-vanilkovú chuť... :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu