Citrónový koláč

Citrónovo-pomarančové štvorce (fotorecept)

Autor receptu: meduzka35

Tento osviežujúci koláčik mi vždy veľmi chutil keď som ho niekde jedla, ale častokrát sa mi zdal až príliš presladený. Tento recept je pre nás tak akurát :)* Dúfam, že vám bude chutiť.

12
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 170/150 °C

Suroviny

Postup

  1. Na tento koláčik budeme potrebovať menší plech s rozmermi okolo 20 cm, ja som použila zapekaciu misu. Plech vymastíme maslom a vysypeme múkou. Maslo vyberieme s chladničky (malo by byť veľmi studené) a pokrájame ho na malé kocky.
  2. Do malého mixéra dáme kocky masla, cukor, múku a soľ. Miešame v mixéri pár sekúnd, až kým sa maslo nespojí s múkou a cukrom. Ak nemáme mixér, môžeme cesto spracovať aj ručne. Ale pozor - nemiesime ho príliš dlho, inak bude cesto tuhé.
  3. Cesto dáme na plech a ručne ho roztlačíme. Pečieme pri 170 stupňoch približne 25-30 minút.
  4. Pomaranč a citróny umyjeme. Nastrúhame z nich kôru a citrusy odšťavíme.
  5. V mise pomaly rozšľaháme vajcia a pomaly do nich pridáme nastrúhanú kôru, šťavu, cukor a múku. Plnku miešame pomaly - nechceme v nej mať príliš veľa vzduchu a bublín.
  6. Plnku vylejeme na cesto a pečieme pri 150 stupňoch približne 35 minút, alebo dovtedy, kým nie je vrch pevný a upečený.
  7. Koláč necháme vychladnúť a zatiaľ nepodávame. Teraz bude ešte plnka trochu ako puding. Koláč necháme v chladničke aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc. Nakoniec ho pokrájame na malé štvorce a podávame :)