Citrónová tvarohovina fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 15. augusta 2011
Citrónová tvarohovina (fotorecept)
Foto: sjuz

Neobvyklá zaváranina, vhodná napríklad do zákuskov, koláčikov alebo ovocných pohárov, do palaciniek...Recept je trochu náročnejší na čas, pretože sa mu treba venovať. Musí sa Zobraziť celý popisNeobvyklá zaváranina, vhodná napríklad do zákuskov, koláčikov alebo ovocných pohárov, do palaciniek...Recept je trochu náročnejší na čas, pretože sa mu treba venovať. Musí sa miešať vo vodnom kúpeli, aby sa nezrazila, pretože sa používajú vajíčka. Ale výsledok stojí za to:) Na tvarohovinu sa dajú požiť aj napríklad grepy, najlepšie sú tmavočervené, aby výsledná farba bola pekná:)

10 minút
príprava
25-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

suroviny sú na polovičnú dávku:
3
200 g
3  surové
150 g klasické




Postup

  1. 1

    Z umytých citrónov postrúhame kôru, ale len vrchnú, nie tú bielu pod žltou:) a vytlačíme z nich šťavu. Dáme do hrnca s cukrom, a necháme rozpustiť na miernom ohni.

    Citrónová tvarohovina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme maslo, rozpustíme.

    Citrónová tvarohovina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrniec dáme do väčšieho hrnca s vodou, ktorú zohrejeme a necháme ju vo veľmi miernom vare, resp. v stave pred varom:) Vlejeme rozmiešané vajcia. Menší hrniec so zmesou vložíme do neho, a stále miešame metličkou. Kým zmes zhustne, trvá to od 25-45 minút. Je potrebné naozaj miešať, aby sa to nezrazilo. Ak by sa vám to predsa len náhodou stalo, zmes môžete po ukončení precediť. No aj tak ju stále ´dalej miešajte:)

    Citrónová tvarohovina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 20 minútach to vyzerá takto:

    Citrónová tvarohovina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a hotová takto:) :

    Citrónová tvarohovina (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

cistinka
Recept sa mi páči, len sa chcem spýtať...to použiješ v prípade koláčov či palaciniek na potretie namiesto džemu? Chcela by som to vyskúšať :-)
sjuz
hej:), dala som na palacinky, ale skôr sa mi to hodí v menšom množstve ako keď sa dáva džem.
ja sa chystám aj na pomarančovú, alebo tú grepovú. Je to také pikantno-krémové:)
A viem si to predstaviť na nejakých košíčkoch plnených ovocím plus toto napr. ...
cistinka
@sjuz no mne by sa práve dačo také hodilo do košíčkov a mištičiek, ktoré robím....vyskúšam aj z toho červeného grepu a dám vedieť...vyzerá to perfektne!
yanah
ja som s veľmi podobným citronovým krémom plnila vianočné linecké :) ... použila som ho namiesto džemu, kto má rád citrónové krémy, bude mu to chutiť :)
ancicka
Krém vyzera moc dobré.Zaujímalo by ma ako dlho sa dá takýto krém skladovať.
sjuz
3 mesiace v chladničke , ale ešte som ho nerobila, teraz prvý raz, takže neviem, ako dlho vydrží, a či sa náhodou nemôže aj zavariť, aby chytilo viečko...ja som síce skúšala otvoriť, a nešlo, lebo som zatvárala horúce...tak ktovie. Možno do Vianoc vydrží:)
sjuz
cistinka - to som zvedavá, daj potom na varechu košíčky, už sa teším:)
jerica
keď to dáš horúce do suchého dunstu určite by mal vydržať, stačí spraviť z tejto Tvojej dávky , lebo suroviny máš celý rok , môžeš si to spraviť časovou obmenou , receptík si ukladám , určite osviežujúce a tiež jedna z dobrých prísad do jedla:-))
haston
ktovie, aké by to bolo s jablkovou šťavou? neskúšala si ešte?
sjuz
vidíš, haston - dobrý nápad, a premýšľala som, aké ovocie okrem citrusov by sa ešte dalo použiť:)
sjuz
jéj, alexdidi - vidíš, ani som o tom receptíku nevedela:)))
sjuz
@egreska - no vidíš, a ja že som objavila ameriku:))), a super s tými dvoma druhmi:)!
babav
Krasne sa ti vydaril...je to pochutka .Kupujem hotovy lemon curd,
ale tvoj recept je lakavy,musim vyskusat;-)