Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs)
Foto: honestka
Tento recept som si po vselijakych skusaniach upravila sama na zaklade surovim inych. Dnes sa žiadne vacsie stretnutie nasich kamosov neobide u nas bez tejto Zobraziť celý popisTento recept som si po vselijakych skusaniach upravila sama na zaklade surovim inych. Dnes sa žiadne vacsie stretnutie nasich kamosov neobide u nas bez tejto pochutky, hlavne u muzov maju uspech a mozu ich jest ako "chutovky". Su syte, ale zobkaniu a olizovaniu kosticiek niet konca kraja. Zaklad receptu pochadza z cinskeho jedalnicka, ale neviem ci po svojvolnej uprave ich mozem tak nazvat. Posudte sami, a skuste tuto dobrotku z masa.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pri tomto recepte nepouzivajte ziadnu sol! Rebierka (kupila som 'baby ribs' - to su tie s mensimi kostami a maju na sebe dost maska) si prekrojime tak, aby sa pohodlne vmestili na plech, podlejeme ich vodou, aby sa z nich vytopil tuk a pecieme 25 minut.
-
2
Ked su prepecene, ak pustili vela tuku, tento zlikvidujeme a nechame si len stavu. ( ja to robim zrychlene tak, ze stavu zlejem do poharika supnem do mrazaku a za chvilu sa mi tuk zrazi na povrchu a tento vyhodim a stavu pouzijem dalej a vlejem naspat do plechu), pretoze tato sladkokysla omacka nie je prijemna ak sa nam po puse lepi mastny bravcovy tuk...
-
3
Rebierka pokrajame na casti tak, aby sa dali pekne obhryzat ak su rebierka vacsie, tak na jedenu kosticku ak su mensie tak na 2. Zazvor posekame na vacsie, alebo dobne kusky, na tom moc nezalezi, lebo sa to pecie v omacke, ktoru pridame.
-
4
Kedze vsetko robite prvy krat, tak je lepsie vsetky zlozky z receptu si rozmiesat v pohari a tuto zmes vyliat na pokrajane rebierka, ja to robim ako vidno na obrazku ze polejem lem ocot a sojovu omacku inac dam vsetky ostatne veci do plechu. Plech zakryjeme alobalom a takto pripraveny ho dame do rury piect pri teplote 180°C. Pecieme 1 hodinu ak je teplota vo vasej rure na tomto stupni velka, stiahnite si ju na miernejsiu, aby sa vsetka omacka nevyparila. 15 minut pred dopecenim rebierka prevratime, polejeme dobre stavou a nechame ich troska dopiect. Stava v tomto momente ma uz byt taka hustejsia ako konzistencia medu, ale velmi prijemnej chuti slako kyslej. Musim povedat, ze zo zaciatku boli pre mna taketo jedla velmi divne, davat do masa ananas a cukor, med, ocot, ale ked som ich parkrat jedla, neodoloala som a tak je tomu dodnes. Obdobne pouzivam tuto omacku troska upravenu aj na ine masa, ktore su robene sposobom rychlej 'činskej' upravy a pridavanim cerstvej zeleniny, vzdy dosiahnem dobre a chutne jedlo.
-
5
Ked ich mame ako hlavne jedlo tak podavam k nim dusenu ryzu, niekedy tiez oprazenu (činsku ryzu, ktoru robim so zeleninou) a cerstvy miesany slat. Zelam dobru chut!
-
6
Tu su vsetky suroviny na obrazku, ktore som na rebierka potrebovala okrem cerstveho zazvoru, ktory som zabudla prilozit. Ak pouzivate praskovy zazvor, odhadla by som, ze asi 1 kopcovita mala lyzicka by mala stacit, zalezi na tom, ci je prasok nie stary. Ja ho nepouzivam, lebo vzdy mame dostatok cerstveho, takze poradit neviem, sorry.
odkladam ,to je taky super ohryzaci, oblizovaci recept
Robila som ich aj s mixovanym ananasom kvoli chuti, neboli zle, ale s Octom je maso z rebierok je velmi makke.
Preto ich nie je potrebne pred pouzitim varit, ako sa mnohokrat robi vela ludi a chut masa tak ostane v plechu a nie vo vode, ktora sa vyleje.
@Barbi , myslis si, ze nazov "činske" mozem teda pouzivat volne lebo nazov som si nechala len kvoli tomu, ze je to ma nieco spolocne, hoci rebierka sa robia na mnozstvo roznych sposobov tiez.
Zelam prijemu nedelu!
MŇAM!