Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs)

honestka - fotkahonestka, 25. apríla 2010
Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs)
Foto: honestka

Tento recept som si po vselijakych skusaniach upravila sama na zaklade surovim inych. Dnes sa žiadne vacsie stretnutie nasich kamosov neobide u nas bez tejto pochutky, hlavne u muzov maju uspech a mozu ich jest ako "chutovky". Su syte, ale zobkaniu a olizovaniu kosticiek niet konca kraja. Zaklad receptu pochadza z cinskeho jedalnicka, ale neviem ci po svojvolnej uprave ich mozem tak nazvat. Posudte sami, a skuste tuto dobrotku z masa.

30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1  kg
1/2  šálky
1/2  šálky
1/2 šálky
3/4  lyžice
1 šálka
1/2  šálky
1  lyžica
1/2  šálky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pri tomto recepte nepouzivajte ziadnu sol! Rebierka (kupila som 'baby ribs' - to su tie s mensimi kostami a maju na sebe dost maska) si prekrojime tak, aby sa pohodlne vmestili na plech, podlejeme ich vodou, aby sa z nich vytopil tuk a pecieme 25 minut.

    Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs) - obrázok 1
  2. 2

    Ked su prepecene, ak pustili vela tuku, tento zlikvidujeme a nechame si len stavu. ( ja to robim zrychlene tak, ze stavu zlejem do poharika supnem do mrazaku a za chvilu sa mi tuk zrazi na povrchu a tento vyhodim a stavu pouzijem dalej a vlejem naspat do plechu), pretoze tato sladkokysla omacka nie je prijemna ak sa nam po puse lepi mastny bravcovy tuk...

    Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs) - obrázok 2
  3. 3

    Rebierka pokrajame na casti tak, aby sa dali pekne obhryzat ak su rebierka vacsie, tak na jedenu kosticku ak su mensie tak na 2. Zazvor posekame na vacsie, alebo dobne kusky, na tom moc nezalezi, lebo sa to pecie v omacke, ktoru pridame.

    Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs) - obrázok 3
  4. 4

    Kedze vsetko robite prvy krat, tak je lepsie vsetky zlozky z receptu si rozmiesat v pohari a tuto zmes vyliat na pokrajane rebierka, ja to robim ako vidno na obrazku ze polejem lem ocot a sojovu omacku inac dam vsetky ostatne veci do plechu. Plech zakryjeme alobalom a takto pripraveny ho dame do rury piect pri teplote 180°C. Pecieme 1 hodinu ak je teplota vo vasej rure na tomto stupni velka, stiahnite si ju na miernejsiu, aby sa vsetka omacka nevyparila. 15 minut pred dopecenim rebierka prevratime, polejeme dobre stavou a nechame ich troska dopiect. Stava v tomto momente ma uz byt taka hustejsia ako konzistencia medu, ale velmi prijemnej chuti slako kyslej. Musim povedat, ze zo zaciatku boli pre mna taketo jedla velmi divne, davat do masa ananas a cukor, med, ocot, ale ked som ich parkrat jedla, neodoloala som a tak je tomu dodnes. Obdobne pouzivam tuto omacku troska upravenu aj na ine masa, ktore su robene sposobom rychlej 'činskej' upravy a pridavanim cerstvej zeleniny, vzdy dosiahnem dobre a chutne jedlo.

    Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs) - obrázok 4
  5. 5

    Ked ich mame ako hlavne jedlo tak podavam k nim dusenu ryzu, niekedy tiez oprazenu (činsku ryzu, ktoru robim so zeleninou) a cerstvy miesany slat. Zelam dobru chut!

    Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs) - obrázok 5
  6. 6

    Tu su vsetky suroviny na obrazku, ktore som na rebierka potrebovala okrem cerstveho zazvoru, ktory som zabudla prilozit. Ak pouzivate praskovy zazvor, odhadla by som, ze asi 1 kopcovita mala lyzicka by mala stacit, zalezi na tom, ci je prasok nie stary. Ja ho nepouzivam, lebo vzdy mame dostatok cerstveho, takze poradit neviem, sorry.

    Čínske sladkokyslé rebierka (Sweet & sour ribs) - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
Honestka,robím podobne (nedávam zázvor a ocot),asi vyskúšam Tvoj recept pri blížiacom sa stretnutí.Niet k tomu čo dodať,len DOBRÚ CHUŤ !
cistinka
recept som si uložila a budúci víken skúsim podľa teba :-)
marlen
skvelý recept, @honestka. a používaš rovnakú technológiu na odstránenie tuku z váry, ako ja. robím to aj s mäsovými polievkami, huspeninou /aj tak ztuhne/ a mám dobrý pocit, že sa neprecpávam tukmi. a huspenina je potom ešte aj krásna, dá sa zdobiť v miskách a pod.
2010
honestka,
odkladam ,to je taky super ohryzaci, oblizovaci recept
hkbarbie
prave som dojedla veceru a som plna, ale keby boli tvoje rebierka teraz predo mnou, tak sa este dorazim aj tymto jedlom :-) je to original! odkladam a upecieme!
honestka
Dakujem velmi pekne za comments, dufam, ze vam budu chutit ozaj velmi dobre ako nam.
Robila som ich aj s mixovanym ananasom kvoli chuti, neboli zle, ale s Octom je maso z rebierok je velmi makke.
Preto ich nie je potrebne pred pouzitim varit, ako sa mnohokrat robi vela ludi a chut masa tak ostane v plechu a nie vo vode, ktora sa vyleje.

@Barbi , myslis si, ze nazov "činske" mozem teda pouzivat volne lebo nazov som si nechala len kvoli tomu, ze je to ma nieco spolocne, hoci rebierka sa robia na mnozstvo roznych sposobov tiez.
Zelam prijemu nedelu!
sjuz
fíha - manžel miluje rebierka, vyskúšam! Vďaka:)
hannah22
veľmi dobre to vyzerá , vyskúšam , ďakujem za inšpiráciu ... :))
sjuz
honestka - tak si prezerám všetky tvoje recepty, pretože všetky sú úplne úžasné:) - a momentálne slintám nad týmito rebierkami - máme presne také v mraziaku - och, hne´d by som šla na to, keby som nebola chorá....ležím s teplotou a kašlem a soplím:)), a musím sa rýchlo liečiť, lebo vo štvrtok letíme na dovolenku - a možno ani neletíme, ak sa nevyliečim:) - ale sľúbila som si, že keď sa vrátime, tvoje rebierka UROBÍM! :)) Pekný deň želám:)
honestka
@sjuz : dnes si uz iste uzivas dovolenku uplne vyliecena, takze po navrate si ich urob, neolutujes ako vsetci nasi znami alebo ti, co ich uz vyskusali. Ja som ich robila v sobotu uz 2x na poziadanie nasej navstevy a tebe dakujem za povsimnutie si receptov!
lucylee
perfektná marináda, super, super, super, odkladám
sjuz
Takže - Honestka - včera sme si vyoblizovali prsty snáď až do kosti:)), boli výborné! ďakujem za recept:)
MŇAM!