Čierna reďkvička na všestranné uľahčenie fotorecept
Foto: sracz
Rokmi v zástere a s vareškou, som sa vycvičil aj vo výbere jednotlivých surovín, mäsa, ….., zeleniny, byliniek. Čo ma nenaučili doma, odkopíroval som Zobraziť celý popisRokmi v zástere a s vareškou, som sa vycvičil aj vo výbere jednotlivých surovín, mäsa, ….., zeleniny, byliniek. Čo ma nenaučili doma, odkopíroval som u rodiny od Stropkova až po Kunčinu na Č-M vysočine, aj pri táborových ohníkoch. S hlbokou úctou si spomínam na roky vo funkcii kvestora Vojenskej leteckej akadémie, na kolegyne v kuchyniach, pani Blaženiakovú, Jánošíkovú, Jarku Novickú, Noriku Homolovú, ktoré boli naozaj trpezlivé majsterky odborného výcviku. Vďaka aj nim viem, načo je čo dobré!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
1 ks |
|
650 - 750 g |
|
2 - 3 PL |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 ks |
|
10 - 12 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (alebo mnohosenienkový) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
na prípravu ľahkých chutných raňajok, predjedla, alebo desiaty, s čiernou redkvičkou (ale v prípadoch núdze už mám odskúšané ja s dlhou veľkou „japonskou“ bielou i obyčajnou červenou) toho naozaj nie je treba veľa; moje, viac ako 40 ročné osobné skúsenosti, dusenej prípravy tejto nenáročnej zeleniny touto technológiou potvrdzujú, že je naozaj chutná, v tráviacom trakte ľahko stráviteľná, zjemňujúca črevnú klímu a „blahodárne“ pôsobiaca aj na hrubé črevo
-
2
cibuľu (alebo celý zväzok mladej cibuľky aj so zelenými „pierkami“) som pokrájal na ~ 5 mm „mesiačiky“, buľvy olúpanej a umytej čierenej redkvičky postrúhal na „veľkých slzičkách“
-
3
cibuľu do sklovita orestoval na 2 PL rastlinného oleja (kto chce, má rád a môže, olej nahradí 100 g vyškvarenej údenej slaniny), uložil na ňu postrúhanú redkvičku, prstami osolil, pridal čerstvo mleté čierne korenie (alebo korenie štyroch farieb), 2 PL čerstvého masla, miešal než sa maslo rozpustilo a potom som tento základ dusil, až redkvička zmäkla
-
4
pridal som „dobrú hrsť“ aj s halúzkami pokrájanej petržlenovej vňate,
-
5
„vbuchol“ 3 vajíčka, premiešal
-
6
a po krátkom čase to všetko v kuchyni krásne zavoňalo
-
7
tak už len naložiť mojej krajšej polovičke porciu na obed v „office“
-
8
sebe na raňajky
-
9
a na krajci domáceho chlebíka (s ľanovými, tekvicovými a slnečnicovými semienkami) to tiež nevyzerá zle a chutí výborne
-
10
na cibule „zmijovca“, začiatkom zimy uložené v chladnom tmavom šatníku, som zabudol; takýmito klíkmi sa hlásia o svoje právo; už mesiac myli byť v kvetináči! Dnes ich konečne vysadím a až narastú do „dáždnikov“, odfotím ich pre Vás a predstavím!
Diskusia k receptu