Cícer na paprike

livinka - fotkalivinka, 16. marca 2014
Cícer na paprike
Foto: livinka

Pre tých, ktorí majú radi kura na paprike, no nemajú radi kura (áno, aj takí ľudia existujú, ja som toho živým dôkazom) alebo majú Zobraziť celý popisPre tých, ktorí majú radi kura na paprike, no nemajú radi kura (áno, aj takí ľudia existujú, ja som toho živým dôkazom) alebo majú proste chuť na tradičné jedlo v netradičnej úprave. Navyše, cícer je veľmi zdravý a tak nejak sa neho v dnešnej dobe neprávom zabúda a v receptoch ho veľmi nevidieť. Na tento recept som natrafila v jednej zahraničnej kuchárskej knihe a patrí medzi moje najobľúbenejšie sýte jedlá :)

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 ks väčšie
2 ks väčšie
250 ml
1/2 l
2 PL




Postup

  1. 1

    Ak pracujeme so sušeným cícerom, necháme ho (najlepšie cez noc) namočiť a následne ho uvaríme domäkka. Ak sme si kúpili cícer v konzerve, proste len otvoríme plechovku :)

  2. 2

    Cibuľu nakrájame nadrobno, pór na šikmé prúžky.

  3. 3

    Cibuľu osmahneme na olivovom oleji, pridáme červenú papriku a spolu krátko orestujeme (cca 2 minúty, aby nám paprika nezhorkla). Pridáme zeleninový vývar a necháme povariť, kým cibuľa nezmäkne.

  4. 4

    Keď cibuľa zmäkne, pridáme 1/3 cíceru (spolu s tekutinou z plechovky, resp. s 1/3 tekutiny, v ktorej sme cícer varili) a rozmixujeme. Táto časť cíceru slúži ako zahusťovadlo :)

  5. 5

    Do rozmixovanej zmesi pridáme zvyšné 2/3 cíceru (tentoraz už bez tekutiny) a nakrájaný pór a varíme na miernom plameni, kým pór nezmäkne.

  6. 6

    Nakoniec prilejeme sójovú smotanu (samozrejme môžeme použiť aj klasickú smotanu, no mne osobne do polievok a omáčok chutí sójová smotana oveľa viac), dochutíme soľou, čiernym korením, príp. ešte trochou sladkej papriky a ešte chvíľočku povaríme, aby sa nám chute spojili.

  7. 7

    Podávame s obľúbenou prílohou - najviac sa hodia cestoviny, ryža či pečivo :)

Diskusia k receptu

marianne
To je pre mna ako stvorene,mam rada kura na paprike bez kury,akurat smotanu dam klasiku..pekny recept
tiginko
u nás doma je cícer v rôznych podobách raz do týždňa. Ako paprikáš ešte nebol, ale čo nie je, môže byť. Vďaka za recept
livinka
vďaka všetkým za pochvaly! ak sa rozhodnete recept vyskúšať, určite potom napíšte, či chutilo :)
denyany
Cícer mám rada, kura nemusím, takže toto určite uvarím.:-)
livinka
@tiginko tak to chválim, u nás doma cícer nikto nepripravuje, ani moja mamka, ani babka.. ja sama som cícer objavila asi až pred dvoma rokmi a hneď som si ho zamilovala :)
tiginko
ani u nás nebol vôbec zaužívaný, ale vďaka Vareche sme si ho zamilovali. Mám v mojej KK niekoľko výborných cícerových receptov, už aj tvoj :-) a pár som si ich vymyslela aj sama. A používam aj cícerovú múku
martinis
Pekne, veľmi pekne, takéto jedlá mám rád a páči sa mi aj Tvoj štýl písania :)) Môže to byť super, ja smotanu nepoužívam normálnu ani sójovú, zvyknem úplne na koniec zamiešať do jedla jogurt a je to skvelé. A ozaj, v popise píšeš, že 600 g cícera - uvareného, či suchého ? Predpokladám, že uvareného, alebo sa mýlim ? :)) 5*, KK
livinka
@martinis nemýliš sa, uvareného :) a vďaka za pozitívne hodnotenie, takto pripravený cícer je vážne výborný, určite ho vyskúšaj :) a s jogurtom by to dostalo podľa mňa úplne nový rozmer, celkom by ma zaujímalo, ako by to spolu chutilo :)
martinis
To si píš, že vyskúšam :)) Neviem porovnať, sójovú smotanu som neskúšal, ale už z viacerých jedál viem, že ak smotanu vynechám a až na záver primiešam jogurt a už len trocha prehrejem, aby sa nezrazil, takmer vôbec to na chuti nebadať ... a štruktúra jedla je rovnaká, výborne ho zahustí - presne ako smotana ;)
monniee
Cícer milujem :) A toto určite stojí za vyskúšanie.
marikafil
my síce mávame cícer takmer denne vo forme nátierky na chlieb, ale myslím, že ho znesieme oveľa viac, takže 5 hviezdičiek a KK, určite vyskúšam:-) a posuniem aj svojej staršej dcére vegetariánke, ktorá kura nemusí ale tú "omáčku" má rada.
saashka
Mnam! Toto som hned aj vyskusala (s kyslou smotanou, lebo inu som nemala) a manzel sa vyjadril, ze to mozem hocikedy uvarit. Zaradujem do pravidelneho tyzdenneho menu. Dakujem!

@marikafil Dakujem za link!
marikafil
no a po dcérinom a zaťovom schválení :-) dnes u nás - pri ochutnávaní to bolo super, ešte varím cestoviny... dám vedieť
marikafil
chutilo! obidvom, takže zaraďujem do jedálnička, podobne ako saashka. nabudúce vyskúšam s jogurtom, ako píše martinis...
livinka
@marikafil teším sa! inak ja už dnes budem túto dobrotu tretí deň dojedať, priateľ bol za mnou na návšteve v Holandsku a prvé, čo sme varili, bolo toto jedlo, len sme to trochu prehnali s množstvom :D
tatarka58
dnes sme mali k obedu, mozem len doporucit, bolo to vyborne, smotanu som nahradila creme fraiche a pridala trocha koriandrovej vnate
livinka
@tatarka58 ďakujem za odozvu! veľmi sa teším, že vám doma chutilo.. verím, že s créme fraiche to muselo chutiť skvelo :)
maatulkaa
dnes dom si to išla ukuchtiť, ale až keď sa varil cícer som zistila, že nemám sladkú papriku tak som ju nahradila kurkumou a môžem odporučiť, je to mňam :-)
safran
kurkuma (aj kvôli svojim zdravotným účinkom) pasuje ku všetkým jedlám s bielkovinami, či už sú živočíšne alebo rastlinné :-)
livinka
@maatulkaa takže nakoniec z toho bol cícer na kurkume! :) pre mňa skvelá inšpirácia, kurkumu mám veľmi rada, niekedy to takto určite vyskúšam :)
pupava
cícer robievam väčšinou len ako pomazánku, prípadne len tak opečiem, vyskúšam i túto alternatívu, ukladám do KK :)
tiginko
mám v zásobe uvarený cícer a potrebovala som spichnúť niečo rýchle na zajtrajší obed do práce, veľmi sa mi hodil tvoj recept @livinka. Pridala som aj trochu kurkumy a mleté čili papričky, skoro mi po ochutnávaní na zajtra nič nezostalo. Výborné! Pridávam jedno na rýchlo urobené foto, cestoviny sa budú variť ráno popri čistení zubov :-)


lubi78
Môžem len potvrdiť - super jedlo. Odteraz bude u nás cícer častejšie na tanieri.
kecemis
Takze bol dnes na obed. Vyborne. Akorat som na zahustenie pouzil okrem rozmixovaneho ciceru aj horcicu, cesnak, vlasske orechy a stavu s citrona.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia