Cícer na paprike

Autor receptu: livinka

Pre tých, ktorí majú radi kura na paprike, no nemajú radi kura (áno, aj takí ľudia existujú, ja som toho živým dôkazom) alebo majú proste chuť na tradičné jedlo v netradičnej úprave. Navyše, cícer je veľmi zdravý a tak nejak sa neho v dnešnej dobe neprávom zabúda a v receptoch ho veľmi nevidieť. Na tento recept som natrafila v jednej zahraničnej kuchárskej knihe a patrí medzi moje najobľúbenejšie sýte jedlá :)

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak pracujeme so sušeným cícerom, necháme ho (najlepšie cez noc) namočiť a následne ho uvaríme domäkka. Ak sme si kúpili cícer v konzerve, proste len otvoríme plechovku :)
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno, pór na šikmé prúžky.
  3. Cibuľu osmahneme na olivovom oleji, pridáme červenú papriku a spolu krátko orestujeme (cca 2 minúty, aby nám paprika nezhorkla). Pridáme zeleninový vývar a necháme povariť, kým cibuľa nezmäkne.
  4. Keď cibuľa zmäkne, pridáme 1/3 cíceru (spolu s tekutinou z plechovky, resp. s 1/3 tekutiny, v ktorej sme cícer varili) a rozmixujeme. Táto časť cíceru slúži ako zahusťovadlo :)
  5. Do rozmixovanej zmesi pridáme zvyšné 2/3 cíceru (tentoraz už bez tekutiny) a nakrájaný pór a varíme na miernom plameni, kým pór nezmäkne.
  6. Nakoniec prilejeme sójovú smotanu (samozrejme môžeme použiť aj klasickú smotanu, no mne osobne do polievok a omáčok chutí sójová smotana oveľa viac), dochutíme soľou, čiernym korením, príp. ešte trochou sladkej papriky a ešte chvíľočku povaríme, aby sa nám chute spojili.
  7. Podávame s obľúbenou prílohou - najviac sa hodia cestoviny, ryža či pečivo :)