Cícer na paprike
Autor receptu: livinka
Pre tých, ktorí majú radi kura na paprike, no nemajú radi kura (áno, aj takí ľudia existujú,
ja som toho živým dôkazom) alebo majú proste chuť na tradičné jedlo v netradičnej
úprave. Navyše, cícer je veľmi zdravý a tak nejak sa neho v dnešnej dobe neprávom
zabúda a v receptoch ho veľmi nevidieť.
Na tento recept som natrafila v jednej zahraničnej kuchárskej knihe a patrí medzi moje
najobľúbenejšie sýte jedlá :)
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Ak pracujeme so sušeným cícerom, necháme ho (najlepšie cez noc) namočiť a následne ho uvaríme domäkka. Ak sme si kúpili cícer v konzerve, proste len otvoríme plechovku :)
- Cibuľu nakrájame nadrobno, pór na šikmé prúžky.
- Cibuľu osmahneme na olivovom oleji, pridáme červenú papriku a spolu krátko orestujeme (cca 2 minúty, aby nám paprika nezhorkla). Pridáme zeleninový vývar a necháme povariť, kým cibuľa nezmäkne.
- Keď cibuľa zmäkne, pridáme 1/3 cíceru (spolu s tekutinou z plechovky, resp. s 1/3 tekutiny, v ktorej sme cícer varili) a rozmixujeme. Táto časť cíceru slúži ako zahusťovadlo :)
- Do rozmixovanej zmesi pridáme zvyšné 2/3 cíceru (tentoraz už bez tekutiny) a nakrájaný pór a varíme na miernom plameni, kým pór nezmäkne.
- Nakoniec prilejeme sójovú smotanu (samozrejme môžeme použiť aj klasickú smotanu, no mne osobne do polievok a omáčok chutí sójová smotana oveľa viac), dochutíme soľou, čiernym korením, príp. ešte trochou sladkej papriky a ešte chvíľočku povaríme, aby sa nám chute spojili.
- Podávame s obľúbenou prílohou - najviac sa hodia cestoviny, ryža či pečivo :)