Chrumkavé kváskové muffiny

nyja - fotkanyja, 6. decembra 2016
Chrumkavé kváskové muffiny
Foto: nyja

Recept na túto zvláštnu kváskovú dobrotu sa objavil na facebookovej stránke zarytých kváskomilov "Pecempecen" a pochádza pravdepodobne zo Švédska. Moja známa ho hneď vyskúšala Zobraziť celý popisRecept na túto zvláštnu kváskovú dobrotu sa objavil na facebookovej stránke zarytých kváskomilov "Pecempecen" a pochádza pravdepodobne zo Švédska. Moja známa ho hneď vyskúšala a nakriatla ma, aby som tiež skúsila. Takže tieto kváskové muffiny, ktoré tu uvádzam, sú moja prvotina, ale nemôžem vydržať, musím Vám o nich povedať...teda napísať. Boli totiž skvelé.

6 - 9 ks
porcií
15 minút
príprava
17 minút
na 230/200 °C

Suroviny

40 - 45 g čerstvý
160 g vlažné
2 ks
80 g (alebo špaldová)
5 g
na vytretie plechu (alebo olej)




Postup

  1. 1

    Ako prvé zapneme rúru a nastavíme teplotu na 230 °C a vložíme do jej stredu muffinový plech, aby sa vyhrial spolu s rúrou. Vlažné mlieko a rozkvas nalejeme do misky a rozšľaháme metličkou. Pridáme celé vajcia, soľ a opäť rozšľaháme. Nakoniec pridáme preosiatu múku a dokonale rozmiešame, aby sme v cestíčku nemali hrčky. Cesto je podobné palacinkovému.

  2. 2

    Keď je cestíčko pripravené a rúra vyhriata, vyberieme opatrne muffinový plech a jamôčky v ňom povytierame roztopeným maslom alebo olejom. Jamky plníme cestom asi do polovice. Ak chceme muffiny mať veľmi vysoké, plníme 1/2 cm pod okraj jamky, ale v tom prípade plníme len každý druhý rad jamôk, lebo vyskočené muffiny by sa mohli spiecť. Do jamôk s cestom môžeme pridávať drobné mňamky na ozvláštnenie chuti (strúhaný parmezán, kocočka gorgonzoly, trocha pokrájanej šunky, pokrájaná oliva alebo suš, rajčina, bylinky, proste čo máte radi) ale nie je to vôbec potrebné. Pri pečení sa v muffinoch urobia dutiny a vy ich po upečení môžete plniť ľubovolnými plnkami, či nasladko alebo naslano.

  3. 3

    Pečieme prvých 5 - 7 minút na 230 °C, potom znížime na 200 °C a pečieme ešte 8 - 10 minút. Ku koncu si postrážime farbu, lebo vtedy sa začínajú rýchlejšie pripekať. Každá rúra inak pečie, takže musíme "vychytať muchy" a tak stráženie je na mieste. Upečieme ich pekne do zlatohneda. Ja som mala trocha problémy dosť muffiny von z jamôk, tak nabudúce skúsim vkladať papierové košíčky. Ale kamarátka problém nemala, lebo na rozdiel odo mňa vymasťovala maslom a v silnej vrstve.

    Chrumkavé kváskové muffiny - obrázok 3

Diskusia k receptu

mitzy
Zaujimavy recept. Davam 5* a ukladam. Som zvedava, ci mi vyjdu az vyskusam :)
kukulienka71
chrumkavé mafiny som ešte nejedla, ale tvoje vyzerajú neodolateľne. Používaš pekné, pre moje oči dlho rokov nečítané slová:-) Ďakujem.
nyja
@Mitzy (6.12.2016 15:55)

Mitzy, na tomto recepte nemá čo nevyjsť. Je úplne jednoduchý, veď palacinkové cesto vie spraviť každý. Rozdiel je len v tom, že doň dávaš kvások (pozor, nie z droždia, ale prírodný kvások ) . Kvások môže byť kľudne aj ražný. Kvôli pečeniu pečiva si však časť ražného kvásku môžeme prerobiť na pšeničný...celkom jednoducho, keď napr. zo zásobného ražného odoberieme iba 10 g a nakŕmime ho 40 g vody a 40 g pšeničnej chlebovej a necháme skvasiť... No a keď vykvasí do dvojnásobku a je pekne spenený, použijeme ho.. No a potom už svoje urobí s cestíčkom to teplo v trúbe.
nyja
@Kukulienka71 (6.12.2016 17:09)

Kukulienka, sú chuťovo vážne skvelé, voňajú a chrumkajú...pre nás sú po prvom raze úplne neodolateľné a zbodli sme ich s mužom na jeden šup. Ešte že nik iný nebol doma, táto dávka je fakt len pre 2 dospelé osoby, takže keď ich budem robiť znova, znásobím dávku. No a žiadna náročná príprava, takže to je tiež plus. Ak máš doma funkčný kvások, neváhaj a vyskúšaj ich... ;-)
haji
Krásná práce! Kváskových receptů není nikdy dost. Postup vypadá jednoduše a určo jsou výborné! Díky za receptík, jsi šikulka!!
frezia68
Obdivujem....kváskové si zaslúži 5 *****,aspoň jeden by som chcela ochutnať,ale pri mojej bezlepkovej múke nemám šancu.
nyja
Haji, ďakujem, pravdaže súhlasím, čím viac jednoduchých kváskových receptov, tým lepšie. Tento je fakt jednoduchý a rýchly. Zarábala som cesto na chlieb a tak som trocha kvásku použila zas na tieto chrumkáče. Muž si ich vychutnal s maslom a džemom.
Pekný večer Ti želám ;-)
nyja
@Frezia68 (6.12.2016 20:59)

Frezia, myslím, že bezlepkáči tiež robia nejaké kváskové vecičky. Lebo občas na Pecempecen zazriem nejaké chleby s bezlepkovou múkou. Len ja sa v tom nevyznám, našťastie nemáme problém s lepkom. Ale keby si chcela, tak ti zistím nejaké kontakty ... alebo vypýtam návod na kvások a ich bezlepkové recepty .
frezia68
Ďakujem,@Nyja ,ja pečiem bezlepkové všeličo,ale nie z kvásku.Ale teraz jeden prísny p.doktor doporučuje spustiť pár kíl a ja by som takej dobrote neoddolala.Takže radšej nie,si milá a ochotná,vďaka :-).
siisa
Muffiny na slano, to musí byť dobrota !
kecemis
Tak to uz ano. Slane a este chrumkave, to musi byt ako nebicko v ustach a zo zvukovym doprovodm.
afataga
krasne, s parmazanom, alebo olivou musia byt uzasne
nyja
@Siisa , @Haji , @Afataga , @Kecemis ďakujem :-) ste zlaté... Áno, tieto muffiny sú dobré, robila som ich zasa, keď som predvčerom zarábala na chlieb... Aj som ich chcela cvaknúť, lebo boli krajšie ako tieto prvé (vyskočili do výšav), ale nedalo sa... Kým som sa babrala s chlebovým cestom, manžel si stále plnil muffiny niečim iným a ochutnával a zrazu zistil, že už akosi fučí a nevládze...a zvýšili dva kusy. :-) no hlavne, že mi pomohol nejak charakterizovať ich chuť, aby som Vám ich priblížila ... Pripomína to chrumkavé francúzske palacinky, chrumkavý okraj palaciniek, nie je to mastné a ani mľandravé... Teraz som do formy dala papierové košíčky, vymastila ich olejom a plnila som 1/2 cm pod okraj jamky. Vyskočili jak hrom. No a už vieme, úplne najlepšie sú s parmezánom a pokrájanými olivami... :-)
1x haji