Choriatiki - grécky šalát

pietroo - fotkapietroo, 25. februára 2011
Choriatiki - grécky šalát
Foto: pietroo

Na Vareche už sa objavilo veľa návodov na grécky šalát, ale väčšinou to boli kvázi grécke šaláty, niektoré dokonca so salámou a podobne. Choria, Zobraziť celý popisNa Vareche už sa objavilo veľa návodov na grécky šalát, ale väčšinou to boli kvázi grécke šaláty, niektoré dokonca so salámou a podobne. Choria, či chora je v gréčtine dedina, takže robíme Dedinský šalát. Nepridávajte doň prosím salámu, ani ocot, či smotanu. Postup, ktorý zverejňujem, som odkukal od domorodcov. Tí si to mnohokrát zjednodušia tým, že vám predložia pokrájanú paradajku, kus domáceho syra a kúsok čohosi, čo vyzerá ako bageta. Takže skôr menej ako viac. A je to vynikajúce!

6
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
5-6 ks
2 ks
trochu
trochu , zmes na choriatiki
na poliatie porcie




Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájame na kolieska, nie na drobno !

    Choriatiki - grécky šalát - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky na osminky, syr na kocky, uhorku na hrubšie kolieska...

    Choriatiki - grécky šalát - obrázok 2
  3. 3

    Nasypte to všetko do misky, aj s olivami, posypte zmesou byliniek choriatiki (vraj to je oregano + tymián + spearmint - mäta). Ja mám ešte z Grécka, ale dá sa kúpiť aj tu. Žiadnu soľ, ani korenie. Syr je dosť slaný, aj pikantný, bude stačiť. Nemám viac fotiek, takže už len dodám - zamiešať, chvíľu počkať a môže sa podávať. Každý si svoju porciu poleje olivoým olejom. Môže sa zajedať opečenou bagetou, aj tú je dobre pokvapkať olejom.

    Choriatiki - grécky šalát - obrázok 3

Diskusia k receptu

orchidea
Takže jednoduchý šalátil a úplne by mi to stačilo, keď budú čerstvé paradajky v záhrade, určite si ho urobím.
sovka62
Výborne! Tiež mám najradšej jednoduché veci, keď bude zelenina z našej úrody môžem sa objedať. Akurát sa obídem bez oleja, mne to stačí aj bez neho.
bejaja
mňam, takýto jednoduchý je najlepší a robím ho so syrom feta..
dajanca
áno toto je ten pravý a nefalšovaný grécky šalát... :-)
pietroo
Neviem, či to nebude považované za reklamu, ale Sofra je syr balkánskeho typu a majú ho v Lidli. Aj inde mávajú syry balkánskeho typu, ale mne najviac chutí práve Sofra.
letisia
Sofra syr je úžasný, pre mňa lepší ako Feta. A tento šalátik je presne to "orechové" :-)
lyali
Takýto šalátik určite môžem! :-)
verus5
veľká škoda, že som si dnes ráno nakúpila zeleninu na iný šalát a tento som objavila až teraz večer. Mám veľa receptov na "grecky šalát", aj som viackrát jedla v reštauráciách, ale taký jednoduchý a dobre vyzerajúci som nemala možnosť. Už som si ho uložila do svojej kuchárky a je v najbližšej dobe na rade. Srdečná vďaka, ozvem sa ako chutil.
nazarboncuk
presne tak, menej je viac a ak máme kvalitné a čerstvé suroviny, žiadne "dorábky" nepotrebujeme. Mnamky :)
jatanika
fajn letný šalát ...ja som dala čerstvé bylinky zo záhradky :-))
2010
No a ja ho mam od babky susedy z Kythira a jasne ze je trochu iny. Pridava aj trhany salad a cierne olivy a plus co je v sezone v zahrade.









SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia