Chodské koláče

medovnicek - fotkamedovnicek, 27. augusta 2011

Recept na tieto neskutočne dobré koláče som objavila na: www.mimibazar.cz - kapaja ID 80865.

Suroviny

Na kvások:
250 ml
42 g
1 PL
Na cesto:
3 ks
60 g
500 g
2 dcl
1/2 KL
Tvarohová nápň:
500 g
4 PL
10 PL
1 ks
2 ks
Okrem toho:




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme kvások. Do mlieka pridáme cukor a kvasnice a necháme ho asi 1/2 hodiny odpočívať. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme múku, soľ, olej a kvások. Ja som troška múky ešte pridala, nakoľko sa mi zdalo toho oleja priveľa. Cesto je mastné olejovité, ale také má byť. Necháme ho kysnúť na teplom mieste - ja som ho nechala cca 1 hodinu.

  2. 2

    Cesto po vykysnutí som odvážila a rozdelila na tri rovnaké časti. Plech na pečenie pizze som vymastila maslom, doprostred som dala jeden diel cesta a malým valčekom som ho rovnomerne rozvaľkala do kruhu. Ide to výborne, s cestom sa veľmi dobre pracuje.

  3. 3

    Tvaroh som dôkladne vymiešala so žĺtkami, cukrom, vanilkovým cukrom a mliekom. Ja som pridala aj lyžicu solamylu, ale ten v pôvodnom recepte nebol. Tvarohovou plnkou som potrela všetky tri koláče. Slivkový lekvár - musí byť hustý, kvalitný, som dala do vrecúška na zdobenie a na tvarohovú plnku som nakreslila tvary.

  4. 4

    Koláče som nechala ešte troška pokysnúť, potom som okraje potrela rozšľahaným vajíčkom a dala piecť. Piekla som na 180 C. Ihneď po vytiahnutí z rúry som ich poliala smotanou na šľahanie. Zobrala som lyžičku poliala koláč a mašľovačkou som smotanu rozotrela po celom koláči. Vznikne tak super smotanový povrch na koláčiku.

Diskusia k receptu

bibia1
tak toto je aj pastva pre oči, tvaroh milujem, takže palec hore :)
danculka
Mám rada tvorivých ľudí,a Ty patríš medzi nich... pofoť aj postup,pomôžeš kamarátkam....
medovnicek
danculka,určite nafotím aj postupy, teraz máme pokazený fotoaparát, nový sme ešte nekúpili a mobilom to nie je ono, ale určite sa polepším, len keby som mala viacej času...
cica2
wau, aj tieto sú nádherné, klobúk dole, si velmi šikovná! :-)
bibalabuba
toto cesto je na taketo kolace velmi dobre, uz som ho vyskusala, pokusim sa ich upiect a aj takto pekne vyzdobit, vyzeraju super :)
luss44
milá @medovnicek , dnes som Tvoje cesto použila ako inšpiráciu na tvarohové s čiernym hroznom, dobre sa s ním pracuje, nelepí sa a aj chuťovo je výborné. Popozerala som Tvoje chodské koláče čo tu máš, krásne sú všetky, napokon padla voľba na tento a neľutujem. Ostali mi zo včerajších krémešov žltky, tak som ich aspoň minula do tohto cesta a tvarohu. Potierala som nimi aj okraje, tak ich mám trochu tmavšie :) Vdaka za rcp.


medovnicek
@luss44 mám radosť z toho, že sa ti tak krásne vydarili, vyzerajú veľmi dobre:), to hrozno na tvarohu sa mi veľmi páči, nechám sa v budúcnosti tebou inšpirovať:)
1x luss44
matilda143
Tak tu sú moje chodské koláče prilepšené aj o orechovú plnku. Cesto som pripravovala v domácej pekárničke tak som ho nerobila presne podľa postupu v recepte, ale aj tak sa vydarilo. Potierala som rumom vylepšenou smotanou . Fotky sú na nič prepáč, ale koláče sú výborné.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia