Foto: evusik
Na tento recept som si robila zálusk už veľmi dlho...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Palacinky: | |
6 ks |
|
1 šálka |
|
1/2 šálky |
|
1/2 čl |
|
1 šálka |
|
1/4 šálky |
|
štipka |
|
Čokoládová plnka: | |
1 1/3 šálky |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
3 PL (mandľový) |
|
Čokoládová poleva: | |
250-300 g |
|
1 šálka |
|
2 PL (mandľový) |
|
2 PL |
|
Ostatné: | |
|
|
|
Postup
-
1
šálka = 250 ml
všetky suroviny na palacinky zmiešame a necháme postáť... palacinky pečieme na menšej panvici, mne ich vyšlo 15... -
2
takéto cesto na palacinky som robila prvý krát, normálne robím z mlieka, sódovej vody, žiadna šľahačka, žiadny cukor... ale musím skonštatovať, že s cestom som bola nadmieru spokojná, nelepilo sa, výborne sa s ním narábalo, skrátka všetko ako má byť... aj výsledná chuť výborná, presne pasuje k horkej čoko plnke...
-
3
čokoládová plnka: šľahačku s cukrom vyšľaháme do tuha, pridáme kakao a likér a vymiešame
-
4
krém odložíme do chladničky
-
5
čokoládová poleva: šľahačku zohrejeme ale nesmie zovrieť... do horúcej pridáme rozlámanú čokoládu a miešame až do rozpustenia čokolády
-
6
do vlažnej pridáme maslo a Amaretto... ak sa zdá byť poleva riedka pridajte viac čokolády
-
7
a môžeme začať... najprv som si na podnos dala za malú lyžičku polevy a kraje som obložila papierom na pečenie... nato som položila prvú palacinku, na polevu v strede sa palacinka prilepí takže torta bude pevne držať a papier zabráni ušpineniu podnosu... na palacinku pomocou štetca nanesieme čokoládovú polevu, fakt to treba robiť štetcom, skúšala som aj lyžicou, nožíkom ale štetec je najlepší
-
8
na čoko polevu dáme asi za lyžicu plnky a rozotrieme, prikryjeme ďalšou palacinkou a opakujeme...
-
9
keď sa nám minú všetky palacinky, skoro celá plnka a časť polevy, tortu mierne popritláčame, urovnáme a celú ju potrieme zvyškom plnky...
-
10
v tejto chvíli tortu odložíme do chladničky a necháme ju odpočívať najlepšie cez noc... ja som ju robila v sobotu poobede a v nedeľu poobede sme ju niesli oslávencovi... zvyšok polevy treba tiež schovať z tej budeme robiť guľky na ozdobu
-
11
na druhý deň celú tortu posypeme kakaom cez sitko... problém sú boky tam treba pomocou noža vyťahovať kakao hore, ale dá sa to... ak máme všetko ako má byť, opatrne spopod torty vytiahneme papiere a tortu odložíme niekam do chladu... ja som ju vyšupla na balkón
-
12
poleva ktorá nám ostala, cez noc v chladničke krásne stuhla... narobíme z nej guľky, ja som do každej guľky zabalila kúsok marcipánu
-
13
a obalila v kakae... ako vidno je to úžasne "čistá" práca... a čo je ešte horšie poleva v rukách rýchlo mäkne
-
14
preto robíme rýchlo a hotové guličky šupneme na hodinku do mrazáku, potom ich znovu trochu pogúľame, aby boli pekné a až potom s nimi ozdobíme tortu
-
15
tortu tesne pred podávaním ozdobíme guličkami a môžeme krájať...
-
16
myslím, že takáto torta je sen všetkých čokoholikov
-
17
a tu je zdroj z ktorého som čerpala http://www.sprinklebakes.com/2012/01/chocolate-amaretto-crepe-cake.html
no je pravda, že na tej torte sa veľmi pekne vynímajú!
Evusik, v tvojom veku už by si mohla vedieť aj po slovensky.
toto je skutočne trošku náročnejšie aj na peniaze aj na čas, ale tá chuť :) samozrejme dá sa aj jednoduchšia verzia... palacinky potrieť nutelou a je to :)
no a teraz @kredenc
takže toto je môj prvý recept, ktorý som uverejnila s názvom v originále pretože si myslím, že si to zaslúži... a ináč @kredenc teba neučili, že koľko jazykov ovládaš toľko krát si človekom?
@kredenc zabudol si dodať že máš aj tri školy.. z toho dve tanečné...
@kredenc na to jedno slovo co si pouzil ti dobre padne aj google translate. :D to vieme vsetci sedem jazykov slovom i pismom. :DDDD
@brambora torta je veľmi sýta, tak neviem, neviem.... mne stačil malý kúsok :)
@timara takéto veci neriešim... ten rebríček ako všetci vieme vôbec neznamená Top najlepších ale najklikanejších, už sa to tu riešilo veľakrát :)
ďakujem všetkým za nakuknutie :)
Len som dala do šlahačky stuzovac lebo sa mi to zdalo dost riedke...povodny krem bez stuzovaca som nechala len tak na jedenie :D
a asi by som prijala viac kremu....sa mi to zdalo malo na 15 palaciniek....alebo to chce este mensiu panvicu na palacinky...
v kazdom pripade dakujem za ten recept ze si ho sem dala :)
dúfam, že bude chutiť...
v originál recepte sú guličky len z čokolády obalené kakaom, ja som tam pridala marcipán, tvoja mama mandle vymýšľať sa dá... chcem teraz robiť len čisto guľky na oslavu a si ma inšpirovala - do vnútra dám rôzne "plnky" mám višne v rume aj to by bolo dobré...
@paploska škoda, že nemôžeš :)
@jozka2 aj ja ďakujem
@havino máš pravdu, ganache je super, vďačím za ňu @honestka :)
Je to taká lákavá dobrota
Pri krájaní sa nešmýka? Lebo ja tu moju musím zaistiť aspoň na 4 miestach po obvode drevenými špajlami a potom tú nežiadanú krásu maskujem nejakým nabodnutým ovocím na tieto pomocné drievka.
aj ja robievam palacinkové torty, plním všetkým možným, respektíve čo doma mám... tvaroh, ovocie, nutela, orechy a nielenže sa pri krájaní šmýka ale vždy z nej mám skôr kopulu, takú poľgulu... ale táto torta má nielen pekný tortový tvar, ale sa aj výborne krája, akurát treba použiť ozaj ostrý nôž no a samozrejme nechať dobre vychladiť ja som ju mala celú noc v chladničke...
@eviana ďakujem :) mám novú sadu nožov zn.Fiskars a sú ostré ako britva, my sme si vždy potrpeli na dobré nože, ale toto je úplne iný level... preto je aj ten rez taký pekný...
ak bude príležitosť určite vyskúšam, absolúúútna paráda!
súhlasím s komentárom vyššie - obrázok ako z časopisu
vďaka
ALE
napriek tomu všetkému to bolo výýýborné,aj mojim deťom to velmi chutí,takže sa už teraz teším ked to urobím nabudúce a vylepším moje nedostatky :))
takáto torta je určite aj o surovinách, čím kvalitnejšie a samozrejme aj drahšie tým lepšie, ale nahradiť sa dá všetko... ja občas len palacinky ponatieram dobrou lieskovo-orieškovou nutelou a ozdobím šľahačkou... je to rýchlovka ale výborná :-)
prajem ti nech sa ti darí :)