Chilli omáčka Habanero - Dotyk smrti

kimlo - fotkakimlo, 8. apríla 2010
Chilli omáčka Habanero - Dotyk smrti
Foto: kimlo

Keďže sa už pár rokov venujem pestovaniu chilli papričiek v čoraz väčšom množstve čo do počtu a druhov, okrem sušenia a zavárania som sa Zobraziť celý popisKeďže sa už pár rokov venujem pestovaniu chilli papričiek v čoraz väčšom množstve čo do počtu a druhov, okrem sušenia a zavárania som sa rozhodol využiť ich na prípravu chilli omáčiek rôzneho typu pálivosti. Papričky habanero patria medzi najpálivejšie na svete, z toho je aj odvodený názov receptu... :-)...

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
20-25 ks
2-3 strúčiky
1-2 balenie
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1/2 balíčka
100 ml




Postup

  1. 1

    Habanero papričky očistíme od semien a stopiek. Odporúčam pri akejkoľvek manipulácii s nimi používať chirurgické rukavice. Na mäsovom mlynčeku pomelieme spolu s kapiou, sušenými chilli papričkami a cesnakom. Pomleté dáme do hrnca spolu s paradajkovým pyré (dostať kúpiť v tetra-packu). Pridáme olej, soľ, cukor, a ocot, podľa chuti (ja dávam 0,5KL soli a po 2PL cukru a octu..). Nakoniec pridáme preosiaty nakladač a miešame do zhustnutia. Pozor na výpary, už tie sú dráždivé ale najzaujímavejšie je záverečné ochutnávanie a dochucovanie...

  2. 2

    Ešte horuce naplníme do menších pohárov, zaviečkujeme a sterilizujeme 10-15 minút pri 100°C. Podávame k mäsu, údeninám, alebo použijeme na dochucovanie jedál.

Diskusia k receptu

egreska
tak tieto šlehy mame doma,manžel si objednal flaštičku cez internet a je to celkom zabava ked mame party a chlapi sa začnu predvadzat...je to celkom sranda ked lapaju po dychu :-))
sovka62
Teda, ty si umelec! mňa dusí, už keď krájam feferóny do gulášu. Takže na toto by som si netrúfla a keby aj, netuším, kde by som zohnala také papričky. Osivo sa bežne nepredáva, to viem určite a hotové som ich tiež nevidela predávať (ale to môže byť tým, že na nákupy chodím veľmi zriedka, čo potrebujem to mi donesú).
torticka
Môj záhorák si objednal semená z Habanera a ani jedno mu nevzišlo. Taký je napálený, lebo sa na ne tešil. Aj tam napísal, ale ešte mu neodpovedali. Ja môjho muža volám Mičurin, lebo rád pestuje kadejaké papriky a my máme potom v hrdle oheň.
babidka
@kimlo , tak to je sila :-))))))))
a neprepáli to tie flasticky? ked papricky krajas co mas na rukach ?rukavice co nosia v zlievarni ocele a na tvari zvaracsku kuklu ?:-)))))) toto zobrat do pusy je riadna odvaha , veru:-)
No , ale aspon salmonela , tyfus , dizenteria a ine pliagy nemaju u teba sancu:-)
kimlo
Ja som prvé semienka získal cez internet, som aj v chilliklube na chilliweb.cz. Na pálivé som si zvykol ešte za mladi, je to ako droga, chilli si dávam pomaly do všetkého. A s tými chorobami je to tiež pravda, naposledy som bol chorý ešte ako školák na základke..Kapsiacín robí divy.. Torticka škoda že si tak ďaleko, ešte mi zopár priesad zvýšilo.
evas13
No teda Kimlo to si môžeš podať ruku s manželom. Bez chilli neje nič.
Keby som zjedla to čo on, zadnicu mám na sto časti.
kimlo
To sú len predsudky... chilli papričky majú na rozdiel od feferóniek tú vlastnosť že pália len raz, pri jedení. :-)
1x finczi
honestka
dlho som manzelovi kupovala takuto cinsku pastu, kde bol este aj cesnak (na znacke ma kohuta). Raz som mu uvarila sama podobne co mas ty, a od vtedy kazde 2 roky to robime aj na darovanie Chlapi si to velmi chvalia, ja to nemozem.
na jesen porovnam s mojim postupom...
zdezda
supeeer, konečne zužitkujem moju veľkú úrodu papričiek :)))
huck
habanero sa použivaju aj na vyrobu sprayov na samoobranu .Služia ako zbran :)) Prvy krat som sa stretla s nimi na mexickej tržnici . Upozornili ma , vraj sa smiem dotykat len v rukaviciach, alebo hned umyt ruky so saponatom.
jezibabka1
@huck to by nebola sebaobrana, to by bola vražda papričkami:))))))))) aspoň u tých, čo štipľavé nemusia, ako ja:))))))))
sjuz
Tak, Kimlo, konečne som našla rovnakého šialenca a nadšenca chilli! Ja bez chilli nejem skoro nič, som ZÁVISLÁ na chilli. Aj teraz mam 6 priesad, a už túžobne čakám, kedy zarodia. Tú stránku poznám, ale nemala som odvahu si objednať, no po tvojej skúsenosti to už aj idem zrealizovať. A recept na omáčku? SUPER! Na sto percent urobím:) Keď som bola v Mexiku, tam som si prišla na svoje, čo sa týka jedla a pikantných papričiek...škoda, že u nás nedostať iné, než klasické chili papričky, a doteraz ľutujem, že som si nepriniesla ani jedno semiačko...:(
kimlo
Na tohtoročnú sezónu už mám vypestované priesady na 17 druhov, budem mať aj Naga Morich, tá je v Guinessovej knihe rekordov čo sa týka Scovillovej stupnice pálivosti. A najviac sa teším na Lemon Drop, majú vraj citrónovú príchuť...
alena45
Mirko, priznaj sa, koľkokrát si to ochutnal, kým si to dochucoval ? Toto určite urobím.
kimlo
Stačí 2x... a nezabudni potom dobre poumývať varechu a všetky kuchynské pomôcky čo s habanerom prišli do styku... :-)
kimlo
Alenka takže Ti vyrástli habanerka z tých semienok čo som Ti poslal?
cistinka
No ja som tiež veľký závislák na chilli všetkých druhov....a to nie som tiež maďarka.....Tento rok sa chystám pestovať pár druhov, no zatiaľ nemám s tým skúsenosti....kupovala som už hotové. Mám miestečko v zahradke....keby si šiel okolo, hoď mi zo dve sadenice :-))))
bozulka
Konečne spriaznené duše !!!!! Nie som až taký pestovateľ lebo doma nemám kde a na zahrade pred 2 rokmi žiadna paprika mi nezmizla okrem štiplavých, zlodeji nenechali ani jednu sadenicu, krásne obrastené,keby si obrali ,ale nie načo by sa ohýbali,zobrali aj s koreňom.Teraz si netrúfam dať ďalšie a potom ostať sklamaná.
Som presvedčená,že tieto chute sa určite dedia,lebo dedili sme po ocovi všetci traja súrodenci.Ako malá som obdivovala oca keď jedol polievku ako mu naskakovali na čele kvapôčky potu,jedna po druhej keď neboli papričky bolo dobré aj Tabasco,musel si ich dávať do taniera vraj aby to nám deťom neublížilo....
kimlo
@ cistinka, jeden z mojich synov býva prechodne v Malackách, keď príde domov, môžem Ti poslať habanero, neviem však či by dobre rástli vo voľnej záhrade, ja som ich doteraz pestoval len vo foliovníku, a čo poznám ostatných, tak to pestujú v kvetináčoch doma na okne. Možno keby sme bývali niekde v Karibiku... :-)
sracz
Vďaka za recept a hlavne za dodržané slovo! Nemám problém bežne kúpiť Habanéra, tak určite skúsim, ochutnám a dám vedieť. S ich pestovaním, ešte v Košiciach, mám podobné skúsenosti ako Kimlo, naviac som mal zasklenú lógiu, tak som si ich vysádzal do kvetináčov. Inak by ma zaujímala menovitá škála pálivých paprík. Kimlo, ak mi dáš vedieť, čo Ti do zbierky ešte chýba, alebo rarita, ktorou by si ohúril aj členov chilliclubu, daj vedieť a ja sa Ti to pokúsim zohnať. Už nájdem spôsob, ako Ti semienka doručiť! Veľa zdaru a "plechovó hobo"!
sjuz
Miro, včera som si objednala celkom slušnú zásobu semiačok:), tak dúfam, že vyrastú. Takže vo foliovníku?
sjuz
Bozulka - tak to poznám - moja babka nezjedla žiadnu polievku bez čili papričky:), mám to asi po nej - jej dedko bol maďar:)), takže tuším, odkiaľ tá vášeň:)
A "milujem", keď niekto povie - dám si čili - a dáva si feferónku.....
Kimlo - tak ty si iný frajer - škoda, že si tak ďaleko - mohol by si dohodiť nejaké semiačka:))
kimlo
@ sracz, na túto sezónu som mal aj semienka z USA a Canady, kúpil som na Ebay asi 10 druhov, všetky sa mi ujali. Budúca sezóna bude ešte bohatšia čo sa počtu druhov týka. S pestovaním priesad tiež nemám problém, takisto mám zasklený balkón, zopár nechám v kvetináčoch na "priamy konzum", ostatné pôjdu na záhradu do foliovníka. Čo sa týka stupnice pálivosti, daj si do Google výraz "scoville scale", je tam toho plno... a keď spravíš omáčku, daj vedieť či mala grády. :-)
kimlo
@sjuz - ak sú tie semienka dobré, tak vyrastú. Otázka je či stihnú dozrieť, obávam sa že na výsev týchto druhov je už dosť neskoro, majú dosť dlhé vegetačné obdobie. To ale platí ak ich budeš pestovať outdoor, ak sa rozhodneš doma v kvetináčoch, tak to môžeš ešte skúsiť. Ja som sial koncom februára. Semiačka ti poskytnúť môžem, ale až na jeseň, budeš mať na budúcu sezónu. :-)
liboe
Ahojte a to sa Kimlo nepochvalil,že začinal s omačkou Habanero M potom prešel na Habanero XL, niektorým sa aj to zdalo málo!!!! a skončilo to Dotykom smrti,ja som mal čest len na Habanero M a aj to stačilo...Teraz uz mám asi mesiac za oknom Kimlove chilli a dufam,že su to len také ako minulý rok a nie nejaka nová divočina.
ernest
Ahojte mam široký úsmev na tvari z toho názvu asi to bude bomba určite skúsim a aj vysadím
kimlo
Libore, dotyk smrti budeš mať možnosť ochutnať v sobotu na grilovačke. Zober si modlitebnu knižku a patričky. :-)
evusik
pripájam sa ku gratulantom
ja si tiež pestujem chilli papričky, ale doteraz som ich len sušila, ak sa tento rok zadarí určite to vyskúšam aj keď nemám taký druh ako uvádzaš, hádam sa nič nestane
igor13
pouzivame pripadne ako slzotvorny plyn alebo inu zbran :-)

mam rad chilli papricky ale uz pri habaneros mam obavu o svoje zdravie. jalapenos su ale slabsie ako by som potreboval. pravda, habaneros som este nevyskusal. rad by som vedel nejake tipy na pestovanie a podobne. mozme sa skontaktovat?
kimlo
@igor13 , nie je problém. Dobré rady na pestovanie sa dozvieš na www.chilliweb.cz, sú tam aj obrázky v jednotlivých galériách užívateľov (moja má názov kimlo). Je tam aj moja mailová adresa, ak by si niečo potreboval. Inak, jalapeňos patria naozaj medzi tie slabšie, pálivejších druhov je veľa...
hrky
no tak takéto štipľaviny ja môžem :-) vyskúšam !!!
hrky
kde zoženiem to habanero :-)
sracz
Ahoj Kimlo_ohnivák! Nereaguješ na moju ponuku, tak sa ozývam ja! Náhodou som natrafil na časopis "Penzeys Spices_LOVE TO COOK-COOK TO LOVE" a v ňom na tento zoznam Chili Peppers s uvedením ich stupňa štipľavosti (heat units [HU]):
Aleppo Pepper = 10 000 HU
Ancho Chili Peppers = 3 000 HU
Arbol Chili Peppers = 35 000 HU
Cascabel Peppers = 11 000 HU
Cayenne Red Pepper = 40 000 HU
!!! Chili Piquin = 140 000 HU !!!
Chipotle Peppers = 15 000 HU
Medium Crushed Red Peppers = 20 000 HU (California-style)
Very Hot Crushed Red Peppers = 40 000 HU (Indian-style)
Dundicut Pepperts = 55 000 - 65 000 HU
Guajillo Peppers = 6 000 HU
Jalopeño Peppers = 25 000 HU
Sanaan Chili Peppers = 40 000 HU
Tien Tsin Chili Peppers = 60 000 HU
Ak máš záujem, odpíš mi na E-mail ferry@saske.sk a ja Ti tú dvoj-stránku skopírujem a obratom pošlem. Veľa zdaru - Srácz Ferry
kimlo
@hrky , habanera u nás asi normálne nezoženieš, treba si ich vypestovať. Na tohtoročnú sezónu je na sadenie semienok už dosť neskoro, ale sú maniaci čo ich pestujú doma v kvetináčoch (pozri www.chilliweb.cz), a ak im cez zimu prisvecujú a kúria, tak im rastú, ja ich pestujem vo foliovníku a v kvetináčoch na balkóne, mám ho celý presklený...
kimlo
Ahoj Feri, reagoval som na Tvoj príspevok, pozri trocha vyššie..:-).. a čo sa týka stupnice pálivosti, habanerka majú (podľa typu) od 350 000 (Habanero Orange) do 750 000 (Habanero Red Savina) SHU. Takže ti chilli čo spomínaš, sú síce pre niekoho pálivé, ale ja ich považujem za mierne pikantné.. :-)
sjuz
vdaka, kilmo - este mi neprisli ziadne semiacka:((, asi na mna zabudli tam.....neviem preco. A hej, mas pravdu, ze je neskoro, ja tiez vsetko sadim vo februari doma za oknom do pareniska. Asi budem musiet cakat do buduceho roka.....skoda :(
kimlo
Jasne, poznám... ak budeš chcieť nejaké semienka k budúcej sezóne, daj vedieť, pošlem Ti koncom jesene.
alena45
Ahoj, Mirko, ešte v sobotu som mala 6 rastliniek, chránim ich kruhom z plastovej fľaše, lenže toto počasie im vôbec nepraje. Všetky rastliny okrem šalátu sú v šoku a nerastú. Po nedeľnej búrke neviem čo mám v záhrade, kolegyňa išla okolo mojej chalupy a hovorila, že to bolo peklo. Tento rok je to fakt na zaplakanie. Ty nemáš škody ?
vodnicka
akurat ste ma tak krasne a velmi vhodne inspirovali :D sa nesmierne tesim, uz viem co muzovi na narodeniny :) z lasky :)
sefkuchar
Ta tabulka stiplavosti to je sila,na pomazanku tiez pouzivam habanelos,ale len tak akurat ,v zelovoci - Randazoo su bezne dostat....
gabkka
ahojte, kto mi poradí, teraz som si objednala papričky a da sa ich aj teraz zasadit alebo az na jesen
kimlo
Papricky alebo semienka? Semienka sa daju aj zasiat aj teraz, ale len do kvetinaca, vegetacna doba Capsicum Chinense (sem patria habanera) je 90-120 dni (2-4 tyzdne trva nez len vyklici), takze by uz nestaclili vonku dozriet, ale niekde v okne na parapete by este bola nadej. Ak sa jedna o hotove priesady, tiez doporucujem uz len tak aby sa dali na jesen ked sa bude ochladzovat, presadit do kvetinaca a zaniest do tepla. Viac info na www.chilliweb.cz
marianna76
ja mám tiež nejaké habanero, len sú stále zelené... tak neviem,či budú dakedy červenšie... mužovi by som spravila túto tvoju štipľavicu...
alena45
aj moje sú stále zelené, minulý rok stihli dozrieť, tak ich ešte nechám, len aby neprišli prízemné mrazíky.
kimlo
Ak ich máte niekde vonku, stačí presadiť do kvetináča a na zimu dať domov, tam dozrejú. Môžu sa aj prezimovať alebo nechať vnútri v teple na parapete, skoro na jar budete mať čerstvé habanera, ja už mám niektoré aj 4 roky.
marianna76
Íha... 4 roky, tak to určite presadím, lebo na koncoch sú veľmi pekné a začínajú tam mať maličké... Dík
alena45
moja mama bola trochu pohoršená tvarom mojich Habanero papričiek. Takže ich volám Habanerkovia.


alena45
no môj zlatý, to je ešte z tých Tvojich semiačok.
2010
:)))) @alena45 tak to som zvedavy ? toto nie je chilli ale armadna super kvalita ,( ked sa chces zbavit sefa atd...).
kimlo
tak museli zmutovať... ak si ich mala vonku medzi ostatnými paprikami...
alena45
a nech, je teraz v práci po nich veľká "poptávka" !
kimlo
to verím, grády určite ostali...
palec1
Dobrý recept robil som si niečo podobné nakoľko som mal trašne veľa buth jolokie, habanera red savina a orange. Papričiek som kopec porozdával, nasušil a ostalo jej ešte na dvadsať pohárikov tejto fajne pasty. Ja som použil kápiu len na farbu v menšom množstve ostatné boli len chilli papričky. Pasta je riadne peklíčko hlavne pre tých ktorý z niečim podobným neprišli do kontaktu, pre mňa je to medicína:). Tento rok som mal úrodu dve vedrá od primalexu.
abdul
Držím palce pestovateľom. Ja pestujem na okne v plastových válovoch. Toho roku som nejaké zmutované chilli vypestoval a pomlel. 3 dcl pohár je plný. Do budúcej úrody musí vydržať.
@alena45 : Toto isté mám, len v sýtej červenej. Sladké, takže k ničomu.
palec1
Zdravím Kimlo chilli pestujem vo fóliovníku a niektoré slabšie druhy aj vonku napr. kajenské silne pálivé odrody radšej chránim pred výkyvmi počasia aby bola poriadna úroda. Aké odrody máš mohli by sme niečo zameniť ak by bol záujem. Jamám Buth Jolokia, Habanero Red Savina, Habanero orange, Naga Morich, Kajenské klasik, Kajenské extra tenké, a ešte rôzne drobné chilli už len tak pre parádu a pre známich.
kimlo
@palec1 tie odrody čo spomínaš mám + plus nejaké ďalšie, väčšinou chinense. Ak by si mal záujem, pošli mailovú adresu, ja mám v profile.
palec1
Zdravím Kimlo kontakt na seba som si dal do profilu rád si vymením skúsenosti ohľadom chilli.
kimlo
Asi to bude mať menšiu trvanlivosť po otvorení.
radost
@afataga
my nedávame deko do podobných nátierok a omáčok-vydržia otvorené v chladničke okolo týždňa..ked zabudneme-potom chytí pleseň...dávam radšej do menších pohárikov-by sa nám nestávalo-že sa pokazí..ale deko nepoužívam nikde...
havino
@kimlo , som netušila, že si taký odborník na chilli, prosím ťa, ak môžem,minulý rok som po prvý krát, neviem či mi tu pridá foto, má nejakú inú koncovku,kúpila sadečničky chilli papričiek, plody stáli do hora,ako vojačikovia, na jednej stonke ich bolo niekoľko kúskov, čiže konárik, stonka a z nej plody papričiek,ale aj zo 5, ak nie viac. Tiež sme chilli maniaci, ja obzvlášť,som tie papričky pomlela a zmiešala len so soľou, naložila do fľaše. pastu mám doteraz, je tak páliva, že síce postupne pridávam si už viac, ale v začiatkoch konzumácie, som len polievkovú lyžicu do nej namočila, no nech som nabrala pár zrniečok a pálilo, ako fras a to si myslím,že už znesiem, ale nedalo sa. Nevieš mi povedať, aká to môže byť odroda? pozerala som aj na nete,ale nevyznám sa v tom,ani podla obrázkov, pretože aj pod dvomi názvami som ju našla. Teraz mám opäť nejaké nasadené, neviem aké, zatial sú zakvitnuté, no len to vieš, na trhu napíšu chilli a viac nevedia sami. rada by som si aj ten džem od @angasta urobila.

 lh4.googleusercontent.com/aXr2mhEujDN5YYVfnKfbUXv_OH8xnXsyH0MFAWV...
kimlo
@havino bude to nejaká odroda tabasca, tie majú plody špicaté vzpriamené hore. Sú to bežne pestované nenáročné papričky, pália dobre, na omáčku od @angast sa budú hodiť.
havino
vdaka @kimlo , zrejme sú nenáročné, lebo úrodu som mala vonku na záhone a tento rok aj napriek tomu počasiu aké bolo, sú opäť krásne zakvitnuté, bohato,no ale pália riadne, z tej pasty sa nedá nabrať na lyžičku, vyslovene len pár zrniečok, dakujem ti
angast
presne ako hovorí @kimlo. Odroda tabasca aj u nás bežná na trhu.
Je vhodná na tento džem, pretože ide o použitie skôr ako nátierka
na bôčik, slaninu, vianočku natretú maslom atď. Ako prísada do jedla a gulášov kde stačí čajová lyžička sa vyrábajú pasty a omáčky
z pekelných druhov papričiek , ktoré sú na džem nevhodné.
profesor
Vyskúšal som,je zavarené,neodolal som,jeden som otvoril pomaly sa mi minie.Perfektný recept!!!!!!!!
profesor
@Sjuz (9.4.2010 18:57)

SEMO Smržice balí hobby balenia Naga Morich, Trinidad Moruga,aj Habanero v dvoch farbách.A sú cenovo dobré,klíčivosť výborná,mám odskúšané.
afataga
dostala som dnes 3 ks take macate jolokie, kazda ma 8cm, porad, kolko mam dat na jednu davku miesto tych habanerkov?
kimlo
@Afataga (13.9.2016 13:41)

Ak su to naozaj jolokie, tak by stacili aj 2 podla toho ake to chces palive... akurat ze jolokie nemaju tu typicku habanero vônu, ani chut, su horke... Ja som teraz cez vikend robil zo 6 dávok (3kg cistej vahy kapie) a dal som 40 habaner, bolo to akurat...
afataga
@Kimlo (13.9.2016 13:50)

dik, urcite su to jolokie zo sklenika, semianka su kupovane, neviem, aku maju chut, este som ich nejedla, ale nedavno som na navsteve v blahej nevedomosti zjedla naraz polovicku tohto:  en.wikipedia.org/wiki/Trinidad_Scorpion_Butch_T_pepper,...
prezila som :-), prekvapilo ma, ze chutou pripomina habanero, myslela som, ze pouzijem tie jolokie, alebo tak porad co s nimi?
kimlo
@Afataga (13.9.2016 13:57)

Trinidad scorpion som mal vcera aj dnes na obed, kazdy den si v praci rozdelime s kolegami jednu papricku, tiez len pali a ziadna vona ani chut... jolokie ususit a pomliet...najblizsie k chuti a voni habanera maju Fatalii, tento rok sa mi s nimi darilo, aj cervene aj zlte..
afataga
Dik, to musim vonku spracovat v rukaviciach, ja tu asi nemam moc sancu bez sklenika, habanero som raz mala, rastlinky pekne, ani jeden plod :-(, som rada, ze mi aspon tie moja thai red hot rastu ako dive :-), tak nech to tu mas farebnejsie :-):


1x haji
monty469
Kimlo a tieto papricky nemozu byt habanera? Minuly rok ked dozreli musela som s nimi robit len v rukaviciach. Priesadu som dostala a nevedeli aka papricka to vlastne je. Mozno aj zmutovali, neviem, mam ich vysadene z ostatnou paprikov na zahrade


1x haji
kimlo
@Monty469 (13.9.2016 16:47)

Na Habanera majú príliš hrubú stopku a úzke listy, možno nejaký kríženec, počkaj až sa vyfarbia...ak si už niekedy ochutnala Habanero, poznať ho podľa vône a chuti..
kimlo
@Monty469 (13.9.2016 16:47)

Tieto som obral včera, Habanera sú tie červené a žlté celkom vpravo. ostatné sú Fresno, Jalapeňo, Aji a Cayenne...


1x haji
mariamka
ahoj Kimlo, dostala som takyto darcek, zeby habanero? chcela by som robit chilli dzem ala Angast alebo podla teba, len neviem tie davky, poradis? dakujem


kimlo
@Mariamka (18.9.2016 10:18)

Ahoj Mariamka, tie červené oválne a to žlté sú habanera, záleží aký stupeň pálivosti omáčkt máš rada, na chilli džem od Angasta k tým 8ks kápie stačí 1/2 až 1 habanero, ak chceš podľa mňa tak 8-10ks by mohlo stačiť. Ja som nedávno robil z trojitej dávky a použil som 25 habaner, teda menej ako v recepte, ja to väčšinou rozdávam a nie každý má rád extrémne pálivé...
mariamka
@Kimlo (19.9.2016 07:15)
Kimlo dakujem za odpoved,robila som napokon taky kompromis 8:10, pali jak das, ale prijemne, hned sme zblajzli pol pohara s udenym syrom, pozdravujeme a dakujem, ze tu Tonkov recept stale zije, kto by chcel radu, vyborne sa robi v keramickom hrnci, na zaver som este prebehla tycovym
zuzanka1367
Časť úrody pozbieraná, idem na to :) protichemická ochrana pripravená, vetranie zabezpečené, už sa teším...


slosik
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či na Váš recept môžu byť habanero aj čerstvé, keďže podľa receptu by mali byť sušené.
kimlo
@Slosik (29.10.2018 20:25)
Samozrejme že čerstvé, sušené papričky boli v pôvodnom recepte ale som ich odtiaľ odstránil pretože vzhľadom na stupeň palivosti habanera tam boli zbytočne. Film viac čerstvých dáte, tým bude chutnejšia a voňavejšia. Veľa zdaru! :-)
pipo69
no neviem či je habanero nejako extra pálivé ,ja to robím s Morugou alebo Carolinou reaper a tie su okolo 2.000.000 pálivosti. Habanero sypú Mexičanky deťom na grísik na miesto granka
slosik
@kimlo (29.10.2018 20:51)

Síce opozdene, ale predsa, ďakujem za odpoveď. Znovu sa chystám robiť, mám celkom slušnú úrodu :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia