Chilli omáčka Habanero - Dotyk smrti

Autor receptu: kimlo

Keďže sa už pár rokov venujem pestovaniu chilli papričiek v čoraz väčšom množstve čo do počtu a druhov, okrem sušenia a zavárania som sa rozhodol využiť ich na prípravu chilli omáčiek rôzneho typu pálivosti. Papričky habanero patria medzi najpálivejšie na svete, z toho je aj odvodený názov receptu... :-)...

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Habanero papričky očistíme od semien a stopiek. Odporúčam pri akejkoľvek manipulácii s nimi používať chirurgické rukavice. Na mäsovom mlynčeku pomelieme spolu s kapiou, sušenými chilli papričkami a cesnakom. Pomleté dáme do hrnca spolu s paradajkovým pyré (dostať kúpiť v tetra-packu). Pridáme olej, soľ, cukor, a ocot, podľa chuti (ja dávam 0,5KL soli a po 2PL cukru a octu..). Nakoniec pridáme preosiaty nakladač a miešame do zhustnutia. Pozor na výpary, už tie sú dráždivé ale najzaujímavejšie je záverečné ochutnávanie a dochucovanie...
  2. Ešte horuce naplníme do menších pohárov, zaviečkujeme a sterilizujeme 10-15 minút pri 100°C. Podávame k mäsu, údeninám, alebo použijeme na dochucovanie jedál.