Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika

letisia - fotkaletisia, 22. júla 2012
Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika
Foto: letisia

Tento recept robím už niekoľko rokov. Určite je aj tu na Vareche, ale ja som si ho aj pozmenila (uľahčila), preto uvádzam oba varianty. Zobraziť celý popisTento recept robím už niekoľko rokov. Určite je aj tu na Vareche, ale ja som si ho aj pozmenila (uľahčila), preto uvádzam oba varianty. U nás je veľmi obľúbený, keby nebolo toľko roboty s čistením cesnaku a papričiek, zavárali by sme túto zmes celé leto.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Z umytých paprík vyrežte jadrovníky a vyčistite vnútro.

    Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika - obrázok 1
  2. 2

    Očistený cesnak pokrájajte na kúsky veľkosti ako komu vyhovujú (do menších papričiek, na menšie kúsky).

    Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika - obrázok 2
  3. 3

    Hrozienka si vysypte do misky, netreba ich vopred namočiť.

    Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika - obrázok 3
  4. 4

    Do každej papriky vložte niekoľko hrozienok a kúskov cesnaku. Natlačte ich doplna. Tieto na obrázku nie sú natlačené, lebo som ich chcela rýchlo odfotiť.

    Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika - obrázok 4
  5. 5

    Naplnené papriky ukladajte do pohárov tak, aby sa nevysypali. Zalejte podľa návodu uvareným a horúcim Dekom (Zelkom, či iným nakladačom). Tie čo si varíte vlastný nálev, neukameňujte ma za to Deko :-) Keďže u nás doma máme radi sladkokyslé, či skôr sladšie, pred zaliatím dám do každého pohára umelé sladidlo (do 0,7 l pohára asi 4 ks).

    Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika - obrázok 5
  6. 6

    Potom sterilizujte. Čas je ťažko uviesť, záleží od toho, či máte radi mäkšie alebo tvrdšie. Ja som sterilizovala asi 25 min.

  7. 7

    No a teraz tá rýchlejšia a na konzumáciu ľahšia verzia. Papriku (alma, zelenú, bielu) pokrájajte na väčšie kúsky a zmiešajte spolu s hrozienkami a cesnakom. Ak zostanú hrozienka a cesnak, dávam ich spolu bez papriky a tiež sa využijú k pečenému mäsu. Nálev, sladidlo a sterilizácia rovnako ako vyššie uvedené.

    Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika - obrázok 7
  8. 8

    A tu je celkový výsledok včerajšieho snaženia :-)

    Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika - obrázok 8

Diskusia k receptu

tinca
Tie papričky sú chutné, neviem ako chutia hrozienka v tejto kombinácii? Ale asi dobre, niekedy výsledok prekvapí:)
pipsik
ahojte
vyzera to super.nedavno som videla ako osupat cesnak velmi rychlo. nemam odskusane ale mozete vyskusat: cesnak sa rozoberie na struciky a da sa do misky, zakryje sa rovnako velkou miskou a intezivne sa trasie oboma miskami naraz cca 1 minutu. mali by vyjst vsetky cesnaky osupane...
milad
...to je zaujímavé, viem si tú chuť aj predstaviť. Keď budem mať najbližšie všetky ingrediencie pokope, určite skúsim. Ukladám do KK.
milad
...ešte pre pipsik- existujú lúpače cesnaku, super vecička- pohľadajte vo svojom okolí niekoho, kto robí s DEDROU, je to taký dutý silikónový valček v ktorom pošúchate strúčik za mierneho pritlačenia dlaňou a ide to raz- dva.
izabella929
vynikajúca kombinácia...) chválim.-) hrozienka sú úžasná vec pre tieto zaváraniny, kto neskúsil, a ni nevie o čo prichádza...)budúci týždeň už závaram papriku aj ja...
izabella929
chýba mi tam ale na dno pohára, celé korenie, nové korenie a klinčeky, dávam aj 3 krúžky cibule...výborná chuť.-)
ancicka
Páči sa mi tento rcp,ale ja takéto papričky nemám .Môžem aj do iného typu papričiek?
letisia
@ancicka , iné papričky som neplnila, ale veď vyskúšaj.
@izabella929 nálev som robila kúpeného Deka. Kto si robí vlastný, dá do pohára korenie. Cibuľu nedávam, lebo chcem čistú chuť použitých surovín. I keď cibuľa v našej rodine sa dáva snáď aj na lekvárový chlieb :-)
ola111
Vyzerá dobre,pár pohárov urobím,som zvedavá na chuť tej papriky.
salinka
to som este nevidela, nepocula, nejedla. Takze musim vyskusat:-)
letisia
Ďakujem za komentáre. Kto nevyskúša, nezistí či mu bude chutiť, alebo nie. Ako sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí.
dorisa
....počula som o tomto v rádiu...myslela som, že je to sranda, ale je to fakt.
martamm
Fíha, krásny recept, alma papriku máme v záhrade, pohrám sa s tým, som zvedavá, čo povie manžel...
dodo46
Ta zrýchlená verzia stojí za odskúšanie - je rýchlejšia a nezaberie toľko miesta. Ja plním čili papričky hrozienkami. Škoda že už je po sezóne.
julanda
Hrozienka sa dávajú aj do čatní - až ste ešte nerobili, pozrite si recept, je to vynikajúce, také sladko - štipľavé ku grilovačke.
45678
robímpodobne ako @dodo46 guľaté feferonky vydlabem a naplním iba hrozienkami, tiež výborné a išli by na odbyt, ale tá robota a štípajúce ruky, vyskúšam s alma paprikou, vyzerá to chutne a menej pracné ? ak to robí iný :-))