Foto: letisia
Tento recept robím už niekoľko rokov. Určite je aj tu na Vareche, ale ja som si ho aj pozmenila (uľahčila), preto uvádzam oba varianty. Zobraziť celý popisTento recept robím už niekoľko rokov. Určite je aj tu na Vareche, ale ja som si ho aj pozmenila (uľahčila), preto uvádzam oba varianty. U nás je veľmi obľúbený, keby nebolo toľko roboty s čistením cesnaku a papričiek, zavárali by sme túto zmes celé leto.
Postup
-
1
Z umytých paprík vyrežte jadrovníky a vyčistite vnútro.
-
2
Očistený cesnak pokrájajte na kúsky veľkosti ako komu vyhovujú (do menších papričiek, na menšie kúsky).
-
3
Hrozienka si vysypte do misky, netreba ich vopred namočiť.
-
4
Do každej papriky vložte niekoľko hrozienok a kúskov cesnaku. Natlačte ich doplna. Tieto na obrázku nie sú natlačené, lebo som ich chcela rýchlo odfotiť.
-
5
Naplnené papriky ukladajte do pohárov tak, aby sa nevysypali. Zalejte podľa návodu uvareným a horúcim Dekom (Zelkom, či iným nakladačom). Tie čo si varíte vlastný nálev, neukameňujte ma za to Deko :-) Keďže u nás doma máme radi sladkokyslé, či skôr sladšie, pred zaliatím dám do každého pohára umelé sladidlo (do 0,7 l pohára asi 4 ks).
-
6
Potom sterilizujte. Čas je ťažko uviesť, záleží od toho, či máte radi mäkšie alebo tvrdšie. Ja som sterilizovala asi 25 min.
- 7
No a teraz tá rýchlejšia a na konzumáciu ľahšia verzia. Papriku (alma, zelenú, bielu) pokrájajte na väčšie kúsky a zmiešajte spolu s hrozienkami a cesnakom. Ak zostanú hrozienka a cesnak, dávam ich spolu bez papriky a tiež sa využijú k pečenému mäsu. Nálev, sladidlo a sterilizácia rovnako ako vyššie uvedené.
- 8
A tu je celkový výsledok včerajšieho snaženia :-)
- 7
vyzera to super.nedavno som videla ako osupat cesnak velmi rychlo. nemam odskusane ale mozete vyskusat: cesnak sa rozoberie na struciky a da sa do misky, zakryje sa rovnako velkou miskou a intezivne sa trasie oboma miskami naraz cca 1 minutu. mali by vyjst vsetky cesnaky osupane...
@izabella929 nálev som robila kúpeného Deka. Kto si robí vlastný, dá do pohára korenie. Cibuľu nedávam, lebo chcem čistú chuť použitých surovín. I keď cibuľa v našej rodine sa dáva snáď aj na lekvárový chlieb :-)