Cesnak, hrozienka a jabĺčková paprika

Autor receptu: letisia

Tento recept robím už niekoľko rokov. Určite je aj tu na Vareche, ale ja som si ho aj pozmenila (uľahčila), preto uvádzam oba varianty. U nás je veľmi obľúbený, keby nebolo toľko roboty s čistením cesnaku a papričiek, zavárali by sme túto zmes celé leto.

Postup

  1. Z umytých paprík vyrežte jadrovníky a vyčistite vnútro.
  2. Očistený cesnak pokrájajte na kúsky veľkosti ako komu vyhovujú (do menších papričiek, na menšie kúsky).
  3. Hrozienka si vysypte do misky, netreba ich vopred namočiť.
  4. Do každej papriky vložte niekoľko hrozienok a kúskov cesnaku. Natlačte ich doplna. Tieto na obrázku nie sú natlačené, lebo som ich chcela rýchlo odfotiť.
  5. Naplnené papriky ukladajte do pohárov tak, aby sa nevysypali. Zalejte podľa návodu uvareným a horúcim Dekom (Zelkom, či iným nakladačom). Tie čo si varíte vlastný nálev, neukameňujte ma za to Deko :-) Keďže u nás doma máme radi sladkokyslé, či skôr sladšie, pred zaliatím dám do každého pohára umelé sladidlo (do 0,7 l pohára asi 4 ks).
  6. Potom sterilizujte. Čas je ťažko uviesť, záleží od toho, či máte radi mäkšie alebo tvrdšie. Ja som sterilizovala asi 25 min.
  7. No a teraz tá rýchlejšia a na konzumáciu ľahšia verzia. Papriku (alma, zelenú, bielu) pokrájajte na väčšie kúsky a zmiešajte spolu s hrozienkami a cesnakom. Ak zostanú hrozienka a cesnak, dávam ich spolu bez papriky a tiež sa využijú k pečenému mäsu. Nálev, sladidlo a sterilizácia rovnako ako vyššie uvedené.
  8. A tu je celkový výsledok včerajšieho snaženia :-)