Foto: suejka
Najjednoduchšia a najlacnejšia polievka akú poznám. Ak máte radi cesnak, výborná. Varievala ju moja starká, ktorá vedela všetko v kuchyni "schasnovať".
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Základ cesnačky je voda-vývar, ktorý zostane po dovarení klasických "zemiakových" halušiek - haluškovina. Ja na záver ani nepovyberám všetky halušky. Nemusíme použiť všetku haluškovinu, ja nechávam tak 1 - 2 litre. Základ je, že pri varení halušiek vodu nemením, odváram všetky v jednej vode. Vývar je silný, hustejší.
-
2
Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku (kto rád silnejší, môže si pridať, kto rád menej silné, môže ubrať strúčiky) Tých 5 väčších strúčikov na 2 litre je tak akurát. Vhodíme masox, kurací, či hovädzí, aký máme a povaríme, aby sa rozpustil. Dochutíme vegetou, ale opatrne, haluškovina je slaná, masox tiež, tak aby sme to neprehnali.
-
3
A je "vymalováno". Výborne chutí s pečivom, ale ja si radšej pridávam práve uvarené halušky. Dobrú chuť.
S takouto vodou vedela čarovať a robila aj tak, že nechala tú múku vo vode troška "sadnúť", priliala smotanky, bobkového listu, celého korenia, okyslila octom a do toho dala tie vyvarené hrubé rezance. Nikdy nič nevyhodila.
Na obmenu niekedy priliala do takejto vody mliTiež ak vyvaríme slíže, tak môžme priliaťako ty s
Radšej som ale mala polievku, ktorú mama varila rovnako, ale použila na ňu vodu, v ktorej sa varili obielené zemiaky.
Polievku robievala aj z vody,v ktorej sa varilo domáce údené mäso. Do tej zavárala veľké jačmenné krúpy (geršle) a veru sme ju všetci svorne nenávideli, hlavne tie slizké geršle. Ale nepomohli sme si, stačilo, aby mama na nás pozrela prísnym okom, z ktorého vytŕčalo "plytvať sa nebude, pekne to zjete" a horko-ťažko sme ju pustili dolu hrdlom.