Cesnačka

suejka - fotkasuejka, 1. decembra 2012
Cesnačka
Foto: suejka

Najjednoduchšia a najlacnejšia polievka akú poznám. Ak máte radi cesnak, výborná. Varievala ju moja starká, ktorá vedela všetko v kuchyni "schasnovať".

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 - 2 l
5 strúčikov
1 ks

Online leták

Postup

  1. 1

    Základ cesnačky je voda-vývar, ktorý zostane po dovarení klasických "zemiakových" halušiek - haluškovina. Ja na záver ani nepovyberám všetky halušky. Nemusíme použiť všetku haluškovinu, ja nechávam tak 1 - 2 litre. Základ je, že pri varení halušiek vodu nemením, odváram všetky v jednej vode. Vývar je silný, hustejší.

    Cesnačka - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku (kto rád silnejší, môže si pridať, kto rád menej silné, môže ubrať strúčiky) Tých 5 väčších strúčikov na 2 litre je tak akurát. Vhodíme masox, kurací, či hovädzí, aký máme a povaríme, aby sa rozpustil. Dochutíme vegetou, ale opatrne, haluškovina je slaná, masox tiež, tak aby sme to neprehnali.

    Cesnačka - obrázok 2
  3. 3

    A je "vymalováno". Výborne chutí s pečivom, ale ja si radšej pridávam práve uvarené halušky. Dobrú chuť.

    Cesnačka - obrázok 3

Diskusia k receptu

hubata
ááá ... toto mi pripomenulo moju šporovlivú babku, ktorá ľutovala vyliať vodu po uvarení cestovín (halušiek) a robila podobnú cesnačku, len tam ešte dala za lyžičku masti, červ. papriku, rasce, č. ml. korenia, pažítku, niekedy konzervovaný hrášok, rozmiešala vajíčko, ..... čo bolo po ruke.
S takouto vodou vedela čarovať a robila aj tak, že nechala tú múku vo vode troška "sadnúť", priliala smotanky, bobkového listu, celého korenia, okyslila octom a do toho dala tie vyvarené hrubé rezance. Nikdy nič nevyhodila.

Na obmenu niekedy priliala do takejto vody mliTiež ak vyvaríme slíže, tak môžme priliaťako ty s
hubata
no: a henten spodný odsek prosím nečítajte, to som sa tam nejako zakokkkktaaalaaa......
sovka62
Zjedla som aj takúto polievku, u nás sa voda, v ktorej sa varili halušky či slíže, tiež nevylievala. Polievka mávala červenú farbu, mama hodila cesnak na teplú masť, pridala červenú papriku a potom vodou zaliala.
Radšej som ale mala polievku, ktorú mama varila rovnako, ale použila na ňu vodu, v ktorej sa varili obielené zemiaky.
Polievku robievala aj z vody,v ktorej sa varilo domáce údené mäso. Do tej zavárala veľké jačmenné krúpy (geršle) a veru sme ju všetci svorne nenávideli, hlavne tie slizké geršle. Ale nepomohli sme si, stačilo, aby mama na nás pozrela prísnym okom, z ktorého vytŕčalo "plytvať sa nebude, pekne to zjete" a horko-ťažko sme ju pustili dolu hrdlom.
suejka
Vodu, v ktorej sa uvarí údené používam na fazuľovú či šošovicovú polievku na kyslo dodnes. Aj keď už to nie je ono. Kedysi keď sa uvarilo údené tak tá voda chutila, voňala za údeným, bola slaná ... proste fajn vývar, ale dnes musím aj tak soliť a dochucovať. Inak táto cesnačka je fajn na zapečenie v chlebíku. Potrebujeme malý bochník chleba, zrežeme vrch a vydlabeme sriedku. Bochník dáme na plech potretý masťou (alebo olejom) naplníme do 2/3 cesnačkou a prikryjeme odrezaným vrškom. Vydlabanú sriedku poukladáme dookola a zapečieme v rúre, 10-15 minút. Podávame horúce a zjesť sa dá všetko, ak teda vládzete. :o)