Český chlieb fotorecept

evamaty - fotkaevamaty, 17. marca 2013
Český chlieb (fotorecept)
Foto: evamaty

Český chlieb podľa www.cuketka.cz (fotorecept) K pečeniu nielen chleba s ražným kváskom ma na Vareche inšpirovala @irenaw. Kváskový chlieb pečiem už asi rok. Používam väčšinou Zobraziť celý popisČeský chlieb podľa www.cuketka.cz (fotorecept) K pečeniu nielen chleba s ražným kváskom ma na Vareche inšpirovala @irenaw. Kváskový chlieb pečiem už asi rok. Používam väčšinou špaldovú múku bielu chlebovú a celozrnnú ražnú múku. Musím konštatovať, že doma upečený chlieb je najlepší ! Chlieb s kvasnicami pečiem, keď je kríza a sme bez pečiva. Kváskový chlieb pečiem 1 x za 2 týždne pre priateľov (gurmánov:-)...pre nás 2- 3 týždenne. V diskusii tu na Vareche som sa dozvedela o stránke p. Cuketku. Vyskúšala som Český chlieb Šumava -sú výborné!

10
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 250 °C

Suroviny

Na ražný kvások potrebujeme:
1 PL
150 g
150 g
Chlieb:
300 g
220 g
80 g
200 ml
1,5 čl




Postup

  1. 1

    Ražný kvások medzi jednotlivými pečeniami skladujeme buď v sklenenom pohári na kuchynskej linke, alebo v chladničke v sklenenom poháriku. Recepty na kvások som našla tu na Vareche u @irenaw. Od vtedy na Vareche pribudli ďalšie recepty a skúsenosti s vedením ražného kvásku, preto nebudem rozpisovať podrobnosti o vedení a uchovávaní kvásku. Na fotke je pohárik s mojim kváskom tak ako je uskladnený v chladničke.

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Príprava 300 g ražného kvásku do Českého chleba: Na www.cuketka.cz je opísané jednoduché vedenie, uchovanie a použitie kvásku - viď link: http://www.cuketka.cz/?p=11261 Ja som v piatok ráno o 7.00 h odobrala 1 polievkovú lyžicu kvásku z pohárika z chladničky, dala do väčšej plastovej misky, pridala som 150 g vlažnej vody, rozmiešala a pridala 150 g ražnej celozrnnej múky. Misku som pokryla potravinovou fóliou a kvások nechala pracovať v kuchyni do 19.00 h večer - 12 hodín. Ospravedlňujem sa za nízku kvalitu foto z mobilu. Fotka 300 g kvásku po 12 hodinách.

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Príprava cesta na chlieb: Do veľkej misy som preosiala 220 g bielej pšeničnej múky a 80 g ražnej múky. Pomery múk nie sú záväzné - konkrétne pri tomto chlebe som chcela vyskúšať bielu múku - keďže ide o českú klasiku a omyl zariadil, že som namiesto špaldovej múky prisypala ražnú. Múku osolím, pridám kvások a vodu. Najprv som priliala cca 150 ml a postupne doliala do 200 ml. Autor na svojej stránke uvádza pri recepte rôzne množstvá vody v gramoch aj v dcl - ako vždy množstvo vody závisí od typu múky. Ja som varešku pri miešaní cesta vynechala a miesila som rukou a keďže cesto sa naozaj lepilo na ruku, tak som povrch cesta a ruku posýpala jemne pšeničnou múkou. Hnetenie som skrátila na 7 minút.

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som položila na múkou posypanú podložku posypala múkou zvrchu a pokryla potravinovou fóliou na 1/2 hodiny.

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 1/2 h som odstránila fóliu cesto som ponaťahovala. Počet natiahnutí závisí od tekutosti cesta ak je cesto príliš lepivé posypeme múkou a preložíme viac krát. Cesto natiahneme.

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hornú časť preložíme mierne pod stred cesta a dolnú časť cez (prekladanie ako pri príprave tukových a lístkových ciest.

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Preloženie zospodu

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bochník cesta otočíme o 90 stupňov a opäť natiahneme a preložíme. Ja som preložila 2 x a bolo dosť. Cesto som vložila do môjho chlebového košíka, v ktorom bola múkou vysypaná utierka. Na dno košíka smeruje hladká časť bochníka, vrch cesta posypeme mierne múkou.

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prikryjeme utierkou. Takto ide do spodnej časti chladničky na noc.

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ráno som cca o 7.00 h vybrala košík s cestom z chladničky a nechala prikryté v kuchyni odpočívať do 11tej. O 11.00 h som elektrickú rúru zapla na 250 st. -vyhrievam 10 - 15 minút. Na dno rúry som dala kovovú nádobu s 2 dcl vody. Cesto pred pečením - viditeľne zväčšilo objem :-)

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Bochník opatrne preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre. Ja som piekla 25 minút na 250 st. Autor receptu odporúča 30 min pri 250 st. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke. Váha upečeného chlebíka: 800 g .

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja nechám kváskový chlieb chladnúť približne 4 hodiny až potom krájam...dovtedy chodím a ovoniavam a obdivujem. Podľa www.cuketka.cz pečiem tiež chlieb Šumava. Múku používam špaldovú. Postupujem presne podľa postupu pána Cuketku - pečiem v sklenenej jánskej mise toľko minút a na takej teplote ako uvádza - na spodnej priečke v elektrickej rúre a chlieb vyzerá presne ako ten jeho. Ak chcete mať istotu, že sa vám kváskový chlieb vydarí ODPORÚČAM recepty na chlieb ŠUMAVA a Český chlieb. Chlieb je úžasný, chutný, voňavý. Tak dobrý chlieb som ešte nekúpila ani v tej najlepšej pekárni , ktorú poznám. Výborné pekárne - teraz v Slovinsku s veľkým výberom chlebov a pečiva - predtým v Bratislave. Pridávam sa k tým Varecháčkam, ktoré pečenie chleba očarovalo a dostalo. Je to moja radosť :-)

    Český chlieb (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

danda3
Obdivujem, už len domácu masť od Izabelky, tlačenku od pusty a klobásky od ančičky + cibuľa - raj v kuchyni.♥
zuzik01
ked som sa zaciatkom roka rozhodla zalozit si kvasok a zaat piect kvaskovy chlieb, precitala som si velke mnozstvo receptov a tiez som preluskala p. cuketku.. prislo mi to ale akesi cele komplikovane a prilis zdlhave... robievam preto chleba podla ineho receptu a trosku prisposobeneho podla seba.. pouzivam cca 80 g kvasku na 1/2 kg muky.. jednoducho si vecer odvazim kvasok a zmiesam ho s polovicou muky (cca 200 g) a trochou vody a vypracujem, to necham do rana vykysnut a rano pridam zvysnu muku a vodu akurat, aby som mala tu spravnu konzistenciu a zase vypracujem (resp. volim uz len metodu prekladania cesta).. dam hned vykysnut do osatky na cca 1-2 hodiny podla teploty v miestnosti a nasledne peciem v horucej rure..
Samozrejme ze suhlasim, ze kvaskovy chlieb je ten absolutne najlepsi a chuti aj po piatich dnoch vyborne (dnes som si z neho robila hrianky a boli vyborne - vobec nechutili sucho alebo kyslo) :-)
marienka44
@Evamaty , mozno mam malo predstavivosti, ale nepochopila som prekladanie podla bodu č.6. :
Hornú časť preložíme mierne pod stred cesta a dolnú časť cez .
To znamena, ze hornu cast preklopime dole tak, ze povodny vrch cesta sa dotyka dosky? Prehneme hornu cast dole?
Chlieb je krasny a isto chutny. Ukladam do KK.
evamaty
@marienka44 uvedomujem si, ze som to trocha hotentotsky napisala. Na stranke www.cuketka.cz v blogu na strane 2 v clanku s nazvom Domaci Kvasek ala Maskrtnica je recept Český chleba tam je to pekne a zrozumitelne opisane. Tu je link na recept:  www.cuketka.cz/?p=6889...
evamaty
@zuzik01 vďaka za recept vyskúšam. Akú múku používaš? Tých 200 g čo dávaš s kváskom je ražná?
martamm
Mozem sa spytat, ked vyberies chlieb z chladnicky, nechas ho ohriat na izbovu teplotu, alebo hned ide do horucej rury?