Český chlieb (fotorecept)

Autor receptu: evamaty

Český chlieb podľa www.cuketka.cz (fotorecept) K pečeniu nielen chleba s ražným kváskom ma na Vareche inšpirovala @irenaw. Kváskový chlieb pečiem už asi rok. Používam väčšinou špaldovú múku bielu chlebovú a celozrnnú ražnú múku. Musím konštatovať, že doma upečený chlieb je najlepší ! Chlieb s kvasnicami pečiem, keď je kríza a sme bez pečiva. Kváskový chlieb pečiem 1 x za 2 týždne pre priateľov (gurmánov:-)...pre nás 2- 3 týždenne. V diskusii tu na Vareche som sa dozvedela o stránke p. Cuketku. Vyskúšala som Český chlieb Šumava -sú výborné!

10
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 250 °C

Postup

  1. Ražný kvások medzi jednotlivými pečeniami skladujeme buď v sklenenom pohári na kuchynskej linke, alebo v chladničke v sklenenom poháriku. Recepty na kvások som našla tu na Vareche u @irenaw. Od vtedy na Vareche pribudli ďalšie recepty a skúsenosti s vedením ražného kvásku, preto nebudem rozpisovať podrobnosti o vedení a uchovávaní kvásku. Na fotke je pohárik s mojim kváskom tak ako je uskladnený v chladničke.
  2. Príprava 300 g ražného kvásku do Českého chleba: Na www.cuketka.cz je opísané jednoduché vedenie, uchovanie a použitie kvásku - viď link: http://www.cuketka.cz/?p=11261 Ja som v piatok ráno o 7.00 h odobrala 1 polievkovú lyžicu kvásku z pohárika z chladničky, dala do väčšej plastovej misky, pridala som 150 g vlažnej vody, rozmiešala a pridala 150 g ražnej celozrnnej múky. Misku som pokryla potravinovou fóliou a kvások nechala pracovať v kuchyni do 19.00 h večer - 12 hodín. Ospravedlňujem sa za nízku kvalitu foto z mobilu. Fotka 300 g kvásku po 12 hodinách.
  3. Príprava cesta na chlieb: Do veľkej misy som preosiala 220 g bielej pšeničnej múky a 80 g ražnej múky. Pomery múk nie sú záväzné - konkrétne pri tomto chlebe som chcela vyskúšať bielu múku - keďže ide o českú klasiku a omyl zariadil, že som namiesto špaldovej múky prisypala ražnú. Múku osolím, pridám kvások a vodu. Najprv som priliala cca 150 ml a postupne doliala do 200 ml. Autor na svojej stránke uvádza pri recepte rôzne množstvá vody v gramoch aj v dcl - ako vždy množstvo vody závisí od typu múky. Ja som varešku pri miešaní cesta vynechala a miesila som rukou a keďže cesto sa naozaj lepilo na ruku, tak som povrch cesta a ruku posýpala jemne pšeničnou múkou. Hnetenie som skrátila na 7 minút.
  4. Cesto som položila na múkou posypanú podložku posypala múkou zvrchu a pokryla potravinovou fóliou na 1/2 hodiny.
  5. Po 1/2 h som odstránila fóliu cesto som ponaťahovala. Počet natiahnutí závisí od tekutosti cesta ak je cesto príliš lepivé posypeme múkou a preložíme viac krát. Cesto natiahneme.
  6. Hornú časť preložíme mierne pod stred cesta a dolnú časť cez (prekladanie ako pri príprave tukových a lístkových ciest.
  7. Preloženie zospodu
  8. Bochník cesta otočíme o 90 stupňov a opäť natiahneme a preložíme. Ja som preložila 2 x a bolo dosť. Cesto som vložila do môjho chlebového košíka, v ktorom bola múkou vysypaná utierka. Na dno košíka smeruje hladká časť bochníka, vrch cesta posypeme mierne múkou.
  9. Prikryjeme utierkou. Takto ide do spodnej časti chladničky na noc.
  10. Ráno som cca o 7.00 h vybrala košík s cestom z chladničky a nechala prikryté v kuchyni odpočívať do 11tej. O 11.00 h som elektrickú rúru zapla na 250 st. -vyhrievam 10 - 15 minút. Na dno rúry som dala kovovú nádobu s 2 dcl vody. Cesto pred pečením - viditeľne zväčšilo objem :-)
  11. Bochník opatrne preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre. Ja som piekla 25 minút na 250 st. Autor receptu odporúča 30 min pri 250 st. Chlieb necháme vychladnúť na mriežke. Váha upečeného chlebíka: 800 g .
  12. Ja nechám kváskový chlieb chladnúť približne 4 hodiny až potom krájam...dovtedy chodím a ovoniavam a obdivujem. Podľa www.cuketka.cz pečiem tiež chlieb Šumava. Múku používam špaldovú. Postupujem presne podľa postupu pána Cuketku - pečiem v sklenenej jánskej mise toľko minút a na takej teplote ako uvádza - na spodnej priečke v elektrickej rúre a chlieb vyzerá presne ako ten jeho. Ak chcete mať istotu, že sa vám kváskový chlieb vydarí ODPORÚČAM recepty na chlieb ŠUMAVA a Český chlieb. Chlieb je úžasný, chutný, voňavý. Tak dobrý chlieb som ešte nekúpila ani v tej najlepšej pekárni , ktorú poznám. Výborné pekárne - teraz v Slovinsku s veľkým výberom chlebov a pečiva - predtým v Bratislave. Pridávam sa k tým Varecháčkam, ktoré pečenie chleba očarovalo a dostalo. Je to moja radosť :-)