Čertove oči

tinca - fotkatinca, 2. februára 2010
Čertove oči
Foto: tinca

Je to skvelá maškrta u nás sme ju robili najmä na Vianoce, ale Vianoce môžu byť hocikedy. Môžete vyskúšať na veľkú noc, alebo aj Zobraziť celý popisJe to skvelá maškrta u nás sme ju robili najmä na Vianoce, ale Vianoce môžu byť hocikedy. Môžete vyskúšať na veľkú noc, alebo aj na nedeľu.

20-24
porcií
30-40 minút
príprava

Suroviny

1O dkg
10 dkg
10 dkg
10 dkg
1 dcl
10 dkg
20 - 25 ks




Postup

  1. 1

    Večer pred prípravou si namočíme hrozienka do rumu,ak sa ale veľmi ponáhľame stačí aj 2-3 hod /čím dlhšie,tým lepšie/. Tesne pred prípravou si zomelieme orechy, postrúhame čokoládu a preosejeme práškový cukor.

  2. 2

    Do namočených hrozienok v rume pridáme cukor,orechy a čokoládu. Masu dobre spracujeme, osvedčilo sa mi rukou. Potom formujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokose. V strede guľky urobíme prstom priehlbinu, do ktorej vložíme višňu. Potom poukladáme do ozdobných košíčkov. Ak by bola masa suchšia cvrkneme ešte trochu rumu,a le malo by to byť dľa receptu akurát.

  3. 3

    Čertových očí vyjde cca 24 ks, dľa veľkosti, nemôžu byť veľmi malé, aby sa nám zmestila do stredu višňa.

Diskusia k receptu

blacky1
U nás v rodine tento recept sa používa až celé generácie pod názvom Čertove pirule.Nemusí tam ísť strúhaná čokoláda ale len kakao.Sú dobré aj bez višne.Vyskúšajte.
sovka62
Ja budem musieť vyskúšať s višňou i bez višne a dokonca ibez hrozienok, najmladšie vnučky nedajú do úst vôbec žiadne ovocie. Nemôžeme ich presvedčiť, aby aspoň ochutnali. Ale vyzerá to veľmi dobé.
reiko
Ja mám podobný problém ako sovka62 s vnučkami, ale so synom. má už 17 a ovocie doteraz nadá do úst. Ako dospieva začína jesť aspoň nejakú zeleninu. Je to čudné, lebo celá rodina ovocie milujeme. Tak do všetkého dávam namiesto ovocia na pol plechu nutelu alebo niečo podobné.
tinca
Moja reakcia je taká,že s kakaom to nie je ono a ide aj o dodržanie pomeru a tiež konzistencie masy. Blacky vieš si predstaviť tam 10 dkg kakaa,aké kvantum ho ide na 10 dkg,kakao je oproti čokoláde ľahké,veď to by bolo aj horké .Neviem toto mám 40 ročný recept a osvedčený. No a pre Sovku toľko, že toto sa deťom moc nehodí, lebo je tam dosť rumu a neviem čím by si chcela nahradiť hrozienka? Tá višňa by nemusela byť, ale kombinácia tej čokolády a višne je nezameniteľná. A preto sú to aj čertove oči, že je guľka tmavá a v strede višňa ako oko. Je mnoho receptov na guľky,ale toto sú originál čertove oči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia