Černicový sirup

violeta - fotkavioleta, 24. augusta 2015
Černicový sirup
Foto: violeta

výborný, osviežujúci, máme ho veľmi radi

Suroviny

3,5 l
1,5 l
2 kg
10 g
1 - 2 hrste (alebo mladé černicové)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odšťavím si černice, ja som mala 2 väčšie misky, z ktorých som mala 3,5 litra šťavy. Šťavu nalejem do väčšieho hrnca, pridám 1,5 litra vody, 2 kg cukru, mätové lístky a kyselinu citrónovú.

  2. 2

    Tekutinu chvíľu povarím, precedím a znova privediem do varu. Horúce plním do fliaš, alebo 7dcl pohárov a hneď uzavriem.

  3. 3

    Ak niektoré viečka nechytia, vymením ich a zasterilizujem. Vyšlo mi 6l sirupu.

  4. 4

    Robila som aj sirup len z čistej šťavy, na 1 liter šťavy som dala 0,4 kg cukru a kyselinu citrónovú 1 kávovú lyžičku (5g) na 3 litre šťavy + listy mäty. Je výborný, plný chuti černíc :-)

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Vdaka za odpoved "Varecha". Tam kde som ja na Slovensu vyrastala sme hovorili cornice iba ciernym ceresnam, ostruziny boly ostruziny.
Tuna, kde teraz byvam ich mame vela tych zdravych ciernych plodov. Nosievala som domov vedra a varila marmeladu a sirup.
Ano @kuchti čka, rastlina je ostružina černicová, plody sa volajú černice, alebo ostružiny. My ich pestujeme na záhrade a plody rýchlo prezrievajú a pri dažďoch plesnejú, preto ich treba spracovať. Ja ich mrazím, robím džem, ale tento rok je favoritom tento sirup.
Škoda, že rodičia museli našu, inak bohato plodiacu, černicu ostrihať, chytila akúsi hrdzu :-(. Ale recept ukladám, snáď sa jej na budúci rok bude dariť lepšie.

Pridaj komentár k receptu: