Černicový sirup

Autor receptu: violeta

výborný, osviežujúci, máme ho veľmi radi

Suroviny

Postup

  1. Odšťavím si černice, ja som mala 2 väčšie misky, z ktorých som mala 3,5 litra šťavy. Šťavu nalejem do väčšieho hrnca, pridám 1,5 litra vody, 2 kg cukru, mätové lístky a kyselinu citrónovú.
  2. Tekutinu chvíľu povarím, precedím a znova privediem do varu. Horúce plním do fliaš, alebo 7dcl pohárov a hneď uzavriem.
  3. Ak niektoré viečka nechytia, vymením ich a zasterilizujem. Vyšlo mi 6l sirupu.
  4. Robila som aj sirup len z čistej šťavy, na 1 liter šťavy som dala 0,4 kg cukru a kyselinu citrónovú 1 kávovú lyžičku (5g) na 3 litre šťavy + listy mäty. Je výborný, plný chuti černíc :-)