Černicová bomba

nikola166 - fotkanikola166, 21. augusta 2011
Černicová bomba

Inšpirovala som sa receptom od autorky Vavan :) Môžem potvrdiť, že koláčik je výýbornýýý .......

20 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Biele cesto:
8 PL
8 ks
8 PL
1 PL
1/2 balíčka
Tmavé cesto:
8 PL
8 ks
1 dcl
1 PL
2 PL
8 PL
1/2 balíčka
Plnka:
800 g čerstvé
8 PL
2 PL
2 PL
250 g
100 g
Poleva:
100 g
30 g

Postup

  1. 1

    Biele cesto: Bielky vyšlaháme, pridáme cukor, polohrubú múku, olej, prášok do pečiva.

  2. 2

    Tmavé cesto: žĺtky vyšlaháme s cukrom do penista. Postupne pridáme mlieko, olej, kakao, múku zmiešanú s práškom do pečiva.

  3. 3

    V pôvodnom recepte sa robili kôpky šachovnicovo, ale ja som to len liala. Najprv tmavú piškótu- do ktorej som ešte pukladala zopár čerstvých černíc obalených v práškovom cukre, potom na to svetlú. Dáme upiecť do vyhriatej rúry. Ja som piekla pri 200 °C asi 25 minút. Po upečení som pokropila šťavou z černicového kompótu.

  4. 4

    Plnka: Černice umyjeme, rozmixujeme. Cez husté sitko prepasírujeme. Komu nevadia zrniečka, nemusí. Pridáme 2 PL maizeny, 2 PL polohrubej múky a cukor. Uvaríme hustú kašu, necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a po lyžiciach pridávame vychladnutú kašu.

  5. 5

    Krém navrstvíme na vychladnuté cesto, polejeme bielou čokoládou a ľubovoľne ozdobíme :) Dobrú chuť !

    Černicová bomba - obrázok 5

Diskusia k receptu

cica2
krásny zákusok a určite aj chuťovo výborný! Už je v mojej kk:)) Nádherne si ho aj ozdobila, ako si spravila taký pekný vzor?
evkalibka
zákusok vyzerá výborný, no nevadí v plnke palmarin ? ja ho používam len do mieseného cesta
nikola166
Ďakujem za komentáre :)
cica2: velmi jednoducho: najprv nalejeme bielu polevu, ktorú necháme trocha vychladnúť, ale nie úplne..... potom som urobila čiary z tmavej čokolády po dĺžke zákusku - normálne lyžičkou ... a potom špajlou alebo špáratkom som urobila tie ťahy ... nie je to dokonalé, ale snažila som sa :D
evkalibka: tak chuťovo to vooobec nevadilo :) nemala som HERU len ten palmarin....
elisticka
dobry zakustek no aj ja davam palmarin 1:1 s maslom potom je to tuha vyborna plnka ....
enss
Krásna dobrotka. Ide trojdňový víkend, aj sa trošku ochladí, černice v záhradke dozrievajú, inšpirovala si ma.....
vavan
@nikola166 to som veľmi rada že som ťa inšpirovala,no ja na plnky zásadne používam maslo.Aj ja mám ešte jednu obmenu tohto zákusku keď budem mať viacej času pridám recept.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha