Čerešňovy džem

olinecka - fotkaolinecka, 9. júla 2015
Čerešňovy džem
Foto: olinecka

Tento rok máme dosť čerešní a tak som uvarila perfektný džem, ktorý zvládne aj začiatočník.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 odkôstkované
 (alebo želirovací)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čerešne poriadne umyjeme pod tečucou vodou. Potom ich ponorím do vody, kde pridám 1 PL soli. Nechám postáť, keď je v nich červík tak po pol hodine vidieť ako je na povrchu. Tohto roku neboli, ale robím to vždy.

  2. 2

    Premyjem čerešne čistou vodou a nechám odkvapkať. Potom ich odkôstkujem a dám do nerezového hrnca, ktorý opláchnem vodou. V nerezovom hrnci lekvár ani džem neprihorí.

    Čerešňovy džem - obrázok 2
  3. 3

    Čerešne povaríme asi 30 minút. Potom som ich trochu pomixovala tyčovým mixérom, aby sa skôr rozvarili. Pridala som cukor želirovací a povarila podľa návodu. Kto nemá želirovací cukor môže použiť cukor a želirovací pripravok 2 v 1, 3 v 1. Každý si určí, aké množstvo ide variť podľa toho aj cukor a želirovací prípravok. Hustotu som kontrolovala malým množstvom na tanieriku či po vychladnutí zhustol. Horúci dávam do prípravených pohárov, ktoré obrátim hore dnom na 10-15 minút.

  4. 4

    Tak a v zime máme vynikajúci džem!!!!

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: