Čerešňovy džem

Autor receptu: olinecka

Tento rok máme dosť čerešní a tak som uvarila perfektný džem, ktorý zvládne aj začiatočník.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Čerešne poriadne umyjeme pod tečucou vodou. Potom ich ponorím do vody, kde pridám 1 PL soli. Nechám postáť, keď je v nich červík tak po pol hodine vidieť ako je na povrchu. Tohto roku neboli, ale robím to vždy.
  2. Premyjem čerešne čistou vodou a nechám odkvapkať. Potom ich odkôstkujem a dám do nerezového hrnca, ktorý opláchnem vodou. V nerezovom hrnci lekvár ani džem neprihorí.
  3. Čerešne povaríme asi 30 minút. Potom som ich trochu pomixovala tyčovým mixérom, aby sa skôr rozvarili. Pridala som cukor želirovací a povarila podľa návodu. Kto nemá želirovací cukor môže použiť cukor a želirovací pripravok 2 v 1, 3 v 1. Každý si určí, aké množstvo ide variť podľa toho aj cukor a želirovací prípravok. Hustotu som kontrolovala malým množstvom na tanieriku či po vychladnutí zhustol. Horúci dávam do prípravených pohárov, ktoré obrátim hore dnom na 10-15 minút.
  4. Tak a v zime máme vynikajúci džem!!!!