Čerešňový džem
Čerešňový džem

Čerešňový džem podľa babky

kitchenguru - fotkakitchenguru, 24. júna 2024

Suroviny

250 g
150 g
podľa potreby a veľkosti čerešní
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Čerešne umyjeme a očistíme od stopiek. Umyté vložíme do hrnca s cca deci až dve vody. Prikryté povaríme, pričom postupne podlievame vodou.

  2. 2

    Keď vidíme, že sú čerešne mäkké, ale neoddeľujú sa ešte od kôstok tak pridáme cukor a miešame kým sa rozpustí. Prikryjeme a varíme, kým z čerešní nie je iba rozvarená zmes s kôstkami (priebežne miešame ). Chce to trpezlivosť, ktorú babky mali božskú.

  3. 3

    Potom v sitku s väčšími dierkami precedíme (prepasírujeme) naspäť do hrnca bez kôstok. Varíme a miešame, potom pridáme citrónovú šťavu až nám zostane hutný džem, ktorý nalejeme do sterilizovaných pohárov a obrátime zavreté dnom dole. Necháme vychladnúť pod utierkou.

  4. 4

    Z mojej dávky mi vyšli dve malé presnidávkové zaváraniny. Je to prácne, ale veľmi chutné. Ani som nestihla odfotiť hneď sa zjedlo.

Diskusia k receptu

dvorka
Podobne robím džemy zo všetkého ovocia, ktoré obsahuje kôstky. Či už sú to maliny, ríbezle, čerešne, slivky. Len s tým rozdielom, že ovocie pasírujem pred pridaním cukru. Čerešňový džem je senzačný. Niekedy k čerešniam pridám zopár višní, dodá džemu jemne kyselkavú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia