Foto: elekra
Obľúbený koláč našej rodiny prinajmenšom už štyri generácie. Pomerne jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Pravda, len pre tých, čo majú radi mak a Zobraziť celý popisObľúbený koláč našej rodiny prinajmenšom už štyri generácie. Pomerne jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Pravda, len pre tých, čo majú radi mak a čerešne alebo višne. Recept dám pôvodný, ja robievam 2/3 dávku na menší plech.
porcií
príprava
na 150 - 175 °C
Suroviny
22,5 dkg |
|
30 dkg |
|
6 ks surové |
|
10 dkg |
|
1/2 sáčok |
|
27 dkg |
|
1 ks |
|
1 sáčok |
|
1 ks alebo višňový |
|
a múka na vymastenie plechu |
|
Postup
-
1
Nachystáme si suroviny: najskôr práškový cukor spolu s vanilkovým, zmäknutým maslom, žĺtkami a nastrúhanou citrónovou kôrou,
-
2
do druhej misky si zas pripravíme preosiatu polohrubú múku s práškom do pečiva a pomletým makom
-
3
a do tretice bielka so štipkou soli na tuhý sneh.
-
4
Ručným mixérom si vymiešame cukrovo-žĺtkovú hmotu, je trochu tuhšia, ale netreba sa toho báť.
-
5
Taktiež si vyšľaháme tuhý bielkový sneh
-
6
a premiešame práškové prísady.
-
7
Všetky tri hmoty spojíme do cesta. Najskôr cukrovo-žĺtkovú s práškovou zmesou
-
8
a pridáme sneh.
-
9
Vznikne nám krásne vláčne cesto,
-
10
ktoré vylejeme na maslom potretý a múkou vysypaný plech.
-
11
Cesto rovnomerne rozotrieme po celom plechu.
-
12
Naň naukladáme precedené vykôstkované čerešne alebo višne. Ja som dávala višne.
-
13
Koláčik upečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C asi 15 minút, potom znížim teplotu na 150 °C a pečiem do ružova ešte 10 až 15 minút.
-
14
Necháme vychladnúť, pokrájame na úhľadné rezy (každý podľa svojho gusta), poprášime práškovým cukrom a podávame. Prajem Vám všetkým dobrú chuť a pevne dúfam, že Vám koláčik bude chutiť.
varecha.pravda.sk/recepty/bublanina-pre-zaciatocnikov/840...