Čerešničky s makom fotorecept

elekra - fotkaelekra, 28. januára 2012
Čerešničky s makom (fotorecept)
Foto: elekra

Obľúbený koláč našej rodiny prinajmenšom už štyri generácie. Pomerne jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Pravda, len pre tých, čo majú radi mak a Zobraziť celý popisObľúbený koláč našej rodiny prinajmenšom už štyri generácie. Pomerne jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Pravda, len pre tých, čo majú radi mak a čerešne alebo višne. Recept dám pôvodný, ja robievam 2/3 dávku na menší plech.

8-12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 150 - 175 °C

Suroviny

22,5 dkg
30 dkg
6 ks surové
10 dkg
1/2 sáčok
27 dkg
1 ks
1 sáčok
1 ks alebo višňový
 a múka na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny: najskôr práškový cukor spolu s vanilkovým, zmäknutým maslom, žĺtkami a nastrúhanou citrónovou kôrou,

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do druhej misky si zas pripravíme preosiatu polohrubú múku s práškom do pečiva a pomletým makom

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a do tretice bielka so štipkou soli na tuhý sneh.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ručným mixérom si vymiešame cukrovo-žĺtkovú hmotu, je trochu tuhšia, ale netreba sa toho báť.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Taktiež si vyšľaháme tuhý bielkový sneh

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a premiešame práškové prísady.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetky tri hmoty spojíme do cesta. Najskôr cukrovo-žĺtkovú s práškovou zmesou

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pridáme sneh.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vznikne nám krásne vláčne cesto,

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ktoré vylejeme na maslom potretý a múkou vysypaný plech.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto rovnomerne rozotrieme po celom plechu.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Naň naukladáme precedené vykôstkované čerešne alebo višne. Ja som dávala višne.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Koláčik upečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C asi 15 minút, potom znížim teplotu na 150 °C a pečiem do ružova ešte 10 až 15 minút.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Necháme vychladnúť, pokrájame na úhľadné rezy (každý podľa svojho gusta), poprášime práškovým cukrom a podávame. Prajem Vám všetkým dobrú chuť a pevne dúfam, že Vám koláčik bude chutiť.

    Čerešničky s makom (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

matata1
šup sup receptík do kolónky šup šup koláče!
rajo1
díky za super receptík , určite ho zajtra vyskúšam ,:)
3sandra3
aj mne sa páči... kombinácia mak a čerešne je výborná,,, ako aj v štrúdle.
babidka
urcite je vyborny ! Ja som si nedavno vymyslela podobny - masla som dala iba trosičku a bol s visnami- ale urcite vyskusam aj tvoj . Az budu cerstve ceresne ....a tesim sa nanho :-)))
hubata
Čerešne asi budú najlepšie, ale kľudne by tam mohlo byť aj iné ovocie. Vďačný koláčik či na leto alebo v zime. A je ešte šup-šup hotový, no paráda! Ukladám, lebo takýchto nikdy nie je dosť. Vďaka.
alexdidi
Výborne vyzerá tento koláčik,mám rada s makom...vyskúšam KK
marienka44
@Elektra ,idem odvazit moj zomlety mak a k nemu prisposobim ostatne suroviny.Mam zavarane vykostkovane visne. Aky bol velky Tvoj plech? Ty si robila asi zo 4 vajec. Ostatne treba preratat. Ide sa na to. :-)
marienka44
@Elektra , este nieco: netreba visne obalit v muke, aby neklesli na dno plechu? Ak budem mat menej maku, ako pise recept, mozem ho nahradit mukou? Dakujem, ukladam do KK.
evia
a skúšali ste niekto dať mrazené vykôstkované višne alebo čerešne? ja mám namrazené ovocie, len neviem, či nebude moc vodové.
elekra
@marienka44 plech mám taký vyšší s rozmermi 23x34 cm a máš pravdu, robila som ho zo 4 vajec a k tomu som prerátala ostatné suroviny. Višne som neobaľovala ale obalenie v múke nemusí byť na závadu, Pravdaže si môžeš suroviny doplniť ako chceš, je to naozaj jednoduchý a nenáročný recept. @evia , kľudne použi aj mrazené ovocie, koláčik bude šťavnatý a neboj sa, minie sa!
elekra
@viera1 Tvoj recept je "hrnčeková" bublanina, máme ju veľmi radi. Bezkonkurenčná je s čerstvými ríbezľami......
korbacik
... zajtra ho idem upiecť mojej maminke, má rada mak aj višne v koláči a tento recept nepoznáme. Dúfam, že sa podarí, lebo viete ako to býva - ak niečo robíte len tak, pre seba, podarí sa to na 100 %, ale ak to robíte s vedomím, že sa to MUSÍ podariť, tak... :))
korbacik
... ako som sľúbila, piekla som koláčik, je fantastický, ale nám viac chutil po dvoch až troch dňoch:) Bude to asi tým, že tie višne pustili do cesta ešte viac šťavy. Určite ho budem robievať a višní dám trochu viac. Vďaka. Pekný deň.
elekra
@korb áčik, som rada, že koláčik chutil. U nás nezvykne zostať tak dlho (dva-tri dni)....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia