Čerešničky s makom (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Obľúbený koláč našej rodiny prinajmenšom už štyri generácie. Pomerne jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Pravda, len pre tých, čo majú radi mak a čerešne alebo višne. Recept dám pôvodný, ja robievam 2/3 dávku na menší plech.

8-12
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 150 - 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny: najskôr práškový cukor spolu s vanilkovým, zmäknutým maslom, žĺtkami a nastrúhanou citrónovou kôrou,
  2. do druhej misky si zas pripravíme preosiatu polohrubú múku s práškom do pečiva a pomletým makom
  3. a do tretice bielka so štipkou soli na tuhý sneh.
  4. Ručným mixérom si vymiešame cukrovo-žĺtkovú hmotu, je trochu tuhšia, ale netreba sa toho báť.
  5. Taktiež si vyšľaháme tuhý bielkový sneh
  6. a premiešame práškové prísady.
  7. Všetky tri hmoty spojíme do cesta. Najskôr cukrovo-žĺtkovú s práškovou zmesou
  8. a pridáme sneh.
  9. Vznikne nám krásne vláčne cesto,
  10. ktoré vylejeme na maslom potretý a múkou vysypaný plech.
  11. Cesto rovnomerne rozotrieme po celom plechu.
  12. Naň naukladáme precedené vykôstkované čerešne alebo višne. Ja som dávala višne.
  13. Koláčik upečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C asi 15 minút, potom znížim teplotu na 150 °C a pečiem do ružova ešte 10 až 15 minút.
  14. Necháme vychladnúť, pokrájame na úhľadné rezy (každý podľa svojho gusta), poprášime práškovým cukrom a podávame. Prajem Vám všetkým dobrú chuť a pevne dúfam, že Vám koláčik bude chutiť.