Čerešničky s makom (fotorecept)
Autor receptu: elekra
Obľúbený koláč našej rodiny prinajmenšom už štyri generácie. Pomerne jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Pravda, len pre tých, čo majú radi mak a čerešne alebo višne. Recept dám pôvodný, ja robievam 2/3 dávku na menší plech.
8-12 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 150 - 175 °C |
Postup
- Nachystáme si suroviny: najskôr práškový cukor spolu s vanilkovým, zmäknutým maslom, žĺtkami a nastrúhanou citrónovou kôrou,
- do druhej misky si zas pripravíme preosiatu polohrubú múku s práškom do pečiva a pomletým makom
- a do tretice bielka so štipkou soli na tuhý sneh.
- Ručným mixérom si vymiešame cukrovo-žĺtkovú hmotu, je trochu tuhšia, ale netreba sa toho báť.
- Taktiež si vyšľaháme tuhý bielkový sneh
- a premiešame práškové prísady.
- Všetky tri hmoty spojíme do cesta. Najskôr cukrovo-žĺtkovú s práškovou zmesou
- a pridáme sneh.
- Vznikne nám krásne vláčne cesto,
- ktoré vylejeme na maslom potretý a múkou vysypaný plech.
- Cesto rovnomerne rozotrieme po celom plechu.
- Naň naukladáme precedené vykôstkované čerešne alebo višne. Ja som dávala višne.
- Koláčik upečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C asi 15 minút, potom znížim teplotu na 150 °C a pečiem do ružova ešte 10 až 15 minút.
- Necháme vychladnúť, pokrájame na úhľadné rezy (každý podľa svojho gusta), poprášime práškovým cukrom a podávame. Prajem Vám všetkým dobrú chuť a pevne dúfam, že Vám koláčik bude chutiť.