Celozrnný ovsený chlebík fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 20. novembra 2013
Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept)
Foto: iva63

voňavý celozrnný ovsený chlebík-:) veľmi sa mi páči recept na domáci nemiesený chlebík,ktorý je tu na vareche...použila som postup toho receptu, ale suroviny som Zobraziť celý popisvoňavý celozrnný ovsený chlebík-:) veľmi sa mi páči recept na domáci nemiesený chlebík,ktorý je tu na vareche...použila som postup toho receptu, ale suroviny som si zmenila podľa seba-:) výsledok je výborný

45 minút
na 220 °C

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1/4 čl
1 pl
1 pl
1 čl
Na posypanie:
1 pl (alebo otruby)




Postup

  1. 1

    cesto si pripravíme večer...do misky dáme všetky suroviny uvedené v rozpise...zamiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a vložíme na celú noc do chladničky...

    Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto vyberieme z chladničky po 12-15 hodinách...vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku...nakoľko je použitá iba celozrnná múka, tak cesto nie je také riedke ako je z klasickej bielej pšeničnej múky...vypracujeme z neho bochník...preložíme do misky, v ktorej je papier na pečenie....pomúčime, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme ešte na teplom mieste dobre vykysnúť

    Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    chlebík nám nakysol...rozohrejeme si rúru

    Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    chlebík vložíme aj s papierom do formy, postriekame ho jemne studenou vodou a posypeme na povrchu celými ovsenými vločkami, alebo ovsenými otrubami...pečieme na 220st. asi 30 minút...potom chlebík vyberieme z formy, dáme z neho dole papier a položíme voľne na mriežku dopiecť ešte asi 15 minút...Pozor! doba pečenia aj výška teploty nie je záväzná...každá rúra má iné parametre pečenia

    Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hneď po upečení žeravý chlebík premiestnime na mriežku a necháme dôkladne vychladnúť

    Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    krájame na tenké krajíčky

    Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ešte jedna "detailovka"-:)

    Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prajem Vám dobrú chuť-:)

    Celozrnný ovsený chlebík (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

salinka
Prekrásny, voňavý, chrumkavý chlebík! Robievam ten od @tetrisss , už som v tom macher, pridávam všelijaké semienka, ale tento tvoj je bomba. Koľko ho ešte necháš nakysnúť (bod.2) ?
tiginko
krásny ho máš, až prekvapivo okatý, na to že je celozrnný. Práve hľadám nejaký dobrý recept na celozrnný chlebík, asi som našla...
viera1
Pečieš ho odkrytý ? A akú konzistenciu má ? Je tuhší alebo vatový ?Ja pridávam teraz pšeničné otruby do nemieseného chleba a chutí mi,ale chcem vyskúšať aj tvoju verziu.Pečiem z dvoch dávok.Dobre vyzerá.
anina43
perfektne spracovaný recept, krásne nafotený postup, chlebík vyzerá naozaj úžasne a ešte k tomu je aj zdravý a pri jeho pečení vonia celý dom, vďaka Ivka, určite si ho upečiem, teším sa na ďalšie zdravé recepty z Tvojej kuchyne
eviana
Ivka moja milá, krásny chlebík si napiekla... ukladám a raz keď budem chlebíkovo zdatnejšia veru vyskúšam :) 5*
marianna76
Pekný , pekný... krásne vyzerá v reze ... ty aká super šikovná... Dík musím konečne aj ja vyskúšať tieto múky, mám len celozrnnú a t650...
iva63
@elisticka , @gamaria ďakujem, budem rada keď bude mať chlebík úspech-:)
@salinka tiež som veľmi spokojná s pôvodným receptom od tetriss,tiež často ho robievam s rôznymi obmenami...teraz som kvôli použitiu celozrnných múk dala iba dve šialky...v chladničke to kyslo skoro 15 hodín, keď som mala už voľný čas tak som to vytiahla z chladničky, nechala v izbovej teplote trochu "odstáť" odokryté asi 10 minút...potom som ďalej pracovala podľa horeuvedeného postupu...v tom košíku mi to kyslo prikryté jeden a pol hodiny...ale mala som dostatočné teplo v miestnosti!
iva63
@tiginko naozaj tie veľké oká a nadýchanosť chlebíka boli aj pre mňa osobne veľmi milým prekvapením-:) pretože celozrnné pečivo je skôr hutnejšie...ale tu je zase dôležítá tá dľžka kysnutia...čo sa týka spracovania cesta tak som sa veľmi nenamáhala, postupovala som tak, ako @tetriss v jej základnom recepte...s tým rozdielom, že som nepoužívala tak veľa múky pri spracovávaní... skôr som mala ruky navlčené...tá metóda pomahať si vodou sa mi zápačila, lepšie ako podsypávať múkou...myslím teraz pri použítí vyslovene celozrnných múk v recepte
ďakujem veľmi pekne-:)
iva63
@viera1 určite si si všimla, že som najskôr nechala chlebík kysnúť v okrúhlej ošatke...to bolo kvôli tomu, že som ho chcela upiesť v ohrúhlej nádobe s vrchnákom...potom som si však uvedomila, že pri celozrnnej múke nemôžem očakávať "vatovitosť a nadýchanosť" ako pri múke bielej a rozhodla som sa upiecť chlieb voľne v podlhovastej forme a odokrytý..taktiež som nepodsýpala tak veľa múkou, lebo pri celozrnných múkach je pečivo aj chlieb dosť hutné.. ale ako som už vyššie spomínala tie mokré dlane robia zázraky-:)...tento chlebík ma však naozaj milo prekvapil,bol po vychladnutí a prekrojení veľmi vláčny, šťavnatý -:) čo sa týka pšeničných otrúb, tiež ich často používam,proste tie "zrná" v chlebe mám rada-:)
zatiaľ som neskúšala robiť z dvojitej dávky...pri menších množstvách mám vždy istotu, že sa mi chlebík dobre prepečie-:)
margaretka28
nádherný !!! Ty si na vareche pekárska hviezda ja som ešte nevidela celozrný chlieb taký pekný dierkovaný 5*
iva63
@welwet ďakujem-:)
@dusan95843 formu som kúpila v hypermarkete, ale videla som ich aj v lidli...ďakujem, za nahliadnutie-:)
@anina43 tvoje slová chvály si veľmi vážim...ďakujem...toto zdravé pečenie ma baví a máš pravdu, tá vôňa po celom doma, je "fascinujúca"...niet krajšej vône ako je práve tá z čerstvo upečeného chleba!
afataga
krasne sa ti veru vydaril, naozaj staci tak malo drozdia?
iva63
@iva2111 ďakujem-:) chlebík chutí vynikajúco
@eviana , @marianna76 , @ancicka aj Vám ďakujem-:)
@margaretka28 priznám sa, že aj ja som bola prekvapená...keby ste ma videli ako sa tvárim, ked držím v ruke nôž a idem "nakuknúť" do vnútra, že čo ma tam čaká-:))) ale teraz chlebík dlho kysol a v tom to je!!! vôbec som sa netrápila pri miesení..z chladničky rovno do košíka a odtiaľ hned do formy..žiadne miesenie, múčenie...nič, iba teplá miestnosť!
ďakujem Ti krásne slová...-:)
jujoska
ovsenu muku zatial nepoznam, zrejme by to mohli byt aj najemno zomlete ovsene vlocky? Vyzera velmi lakavo a zdravo tvoj chlebik @iva63
iva63
@afataga...tento chlieb bol experiment..."buď - alebo"-:) zarobila som cesto v noci...droždia bolo toľko čo píšem...a vedela som, že len skúšam...keď sa nevydarí, tak to budem robiť inak...
práve preto je recept od@tetriss výborný, že dáš málo droždia, nenamáhaš sa miesením, iba čakáš...a výsledok je vždy "okatý" ...už som piekla ciabatty podľa spomínaného receptu a tam som dala úplne "malilinko" štipku droždia...a výsledok bol super!
ďakujem za komentár-:)
iva63
@jujoska samozrejme, že keď ovsené vločky zomelieš na jemno, môžeš ich použiť na miesto ovsenej múky...
vieš ja robím tak,že čo mám doma, to používam...naučila som sa mlieť aj natural ryžu a používať ju na miesto múky ryžovej...a robím z nej výborné sušienky-:)
ďakujem Ti, že sa zastavila pri mojom recepte!
havino
dobre si experimentovala, úžasné diery v chlebíku, idem ja pokukať, prečítať o tej ovsenej múke a jasné, že upečiem, si šikulka a pre mňa vzor v pečení chlebíkov
xanadu1955
už som robila chlebík bez miesenia, pridala som časť múky celozrnnej a vyskúšam aj Tvoj vyzerá úžasne vďaka za recept
mariamka
nadherny dierkovy aj s podnosom, len zahryznut :) super kk *****
sany11
Chlebik mas nadherny,a ako dlho ho nechavas este kysnut v miske s pap.na pecenie?
kecemis
No skutocne vydareny bozi dar. Urcite stoji za vyskusanie. A vyskasam urcite, pretoze sme dost chlebovy.
iva63
@sany chlebík kysol v košíku prikrytý ešte jeden a pol hodiny... v miestnosti som mala dostatočné teplo-:) ďakujem za tvoj komentár
@mesiac , @kecemis ďakujem aj Vám
salinka
Dík za odpoveď:-) A prečo dávaš cesto na noc do chladničky, Je to lepšie?
iva63
@Salinka , áno mne sa to lepšie páči v tej chladničke..keď som to nechala hlavne v zime vo vykurovanej teplej miestnosti, tak cesto po tej dlhej dobe kysnutia bolo až veľmi bublinkové, riedke...ťažšie sa mi s ním pracovalo!
salinka
Ahá, tak to vyskúšam:-) Mne veľmi chutí aj ten pôvodný chlebík, ale ty si ho vyštverala ešte o level vyššie:-)
sany11
Dakujem za odpoved,tesim sa ako vyskusam tvoj recept na chlebik,lebo vyzera naozaj nadherne,si velmi šikovna.
danculka
Budem sa snažiť pečivo piecť podľa teba,,sľubujem,, vyzerá super..
irenaw
no nehovorím? schovám ťa celú do KK aj s rúrou, múkou a plechom ;o)
sany11
Chlebik odskusany a mozem povedat ze je výborný : )
frezia
Krasny chlebik, dnes urobim cesto, zajtra ho upeciem. Dufam, ze sa mi podari.
jerica
výborný , ideálne množstvo surovín, nemá chybu, krásne prezentované ako vždy , jednička s 5timi * :-)
elluska
Ja som tento recept našla minulý týždeň ale odvtedy ho robím stále. Tento chlebík je perfektný. Milujem všetky recepty s ovsenými vločkami.
iva63
@elluska som veľmi rada, že sa ti môj recept páči a chlebík Vám chutí...ďakujem za tvoj milý komentár
zuzana437
výborný chlebík, podaril sa na prvý šup, v podstate skoro bez robotý, jednoduchý výnikajúci, ja som ho dávala nie do okruhlej formý ,ale do silikonovej na biskupský chlebík u mna recept na jednotku s hviezdičkou :) a pridala som miesto slnečnicových tekvicove semiačka :)
jennifer
Milá iva63 mohla by som sa spýtať koľko gramov múky používat?
Ďakujem veľmi pekne :)
iva63
@jennifer v recepte som použila 250 ml hrnček a na váhu to bolo 140 g múky...takže spolu 280 g múky...chlebík je menší...dúfam, že budeš s receptom spokojná a chlebík Ti bude chutiť
@zuzana437 ďakujem veľmi pekne za Tvoj milý komentár
kimlo
Stálo by za pokus vyskúšať ho namiesto s droždím s kváskom... asi to najbližšie skúsim... veľmi pekný je.
kimlo
Robil som ho, nabudúce dám viac surovín lebo mi vyšiel taký nižší, skôr ako taka hranatá bageta, ale chuťovo veľmi dobrý, vnútri mäkký a ľahký, povrch chrumkavý. Určite ho budem ešte robiť aj s kváskom. Vďak za recept. :-)


1x haji
45678
@Kimlo (15.10.2018 07:35)

Chlebík je taký ako má byť:-) veľmi sa ti vydaril, iba chcem posepnut,že z tejto múky zrejme nemôžeme očakávať vyšší chlebík,je to dané jej konzistenciou,verím,že musel chutiť veľmi:-)
kimlo
Vyskúšal som ho s ražným kváskom namiesto droždia, funguje to. Cesto som nechal kysnúť pri izbovej teplote a potom dal na 3 hodiny do ošatky. Pomer surovín som prispôsobil veľkosti ošatky. Je troche nižší ale veľmi chutný.


1x haji
salinka
Prekrásny, voňavý, chrumkavý chlebík! Robievam ten od @tetrisss , už som v tom macher, pridávam všelijaké semienka, ale tento tvoj je bomba. Koľko ho ešte necháš nakysnúť (bod.2) ?
tiginko
krásny ho máš, až prekvapivo okatý, na to že je celozrnný. Práve hľadám nejaký dobrý recept na celozrnný chlebík, asi som našla...
viera1
Pečieš ho odkrytý ? A akú konzistenciu má ? Je tuhší alebo vatový ?Ja pridávam teraz pšeničné otruby do nemieseného chleba a chutí mi,ale chcem vyskúšať aj tvoju verziu.Pečiem z dvoch dávok.Dobre vyzerá.
anina43
perfektne spracovaný recept, krásne nafotený postup, chlebík vyzerá naozaj úžasne a ešte k tomu je aj zdravý a pri jeho pečení vonia celý dom, vďaka Ivka, určite si ho upečiem, teším sa na ďalšie zdravé recepty z Tvojej kuchyne
eviana
Ivka moja milá, krásny chlebík si napiekla... ukladám a raz keď budem chlebíkovo zdatnejšia veru vyskúšam :) 5*
marianna76
Pekný , pekný... krásne vyzerá v reze ... ty aká super šikovná... Dík musím konečne aj ja vyskúšať tieto múky, mám len celozrnnú a t650...
iva63
@elisticka , @gamaria ďakujem, budem rada keď bude mať chlebík úspech-:)
@salinka tiež som veľmi spokojná s pôvodným receptom od tetriss,tiež často ho robievam s rôznymi obmenami...teraz som kvôli použitiu celozrnných múk dala iba dve šialky...v chladničke to kyslo skoro 15 hodín, keď som mala už voľný čas tak som to vytiahla z chladničky, nechala v izbovej teplote trochu "odstáť" odokryté asi 10 minút...potom som ďalej pracovala podľa horeuvedeného postupu...v tom košíku mi to kyslo prikryté jeden a pol hodiny...ale mala som dostatočné teplo v miestnosti!
iva63
@tiginko naozaj tie veľké oká a nadýchanosť chlebíka boli aj pre mňa osobne veľmi milým prekvapením-:) pretože celozrnné pečivo je skôr hutnejšie...ale tu je zase dôležítá tá dľžka kysnutia...čo sa týka spracovania cesta tak som sa veľmi nenamáhala, postupovala som tak, ako @tetriss v jej základnom recepte...s tým rozdielom, že som nepoužívala tak veľa múky pri spracovávaní... skôr som mala ruky navlčené...tá metóda pomahať si vodou sa mi zápačila, lepšie ako podsypávať múkou...myslím teraz pri použítí vyslovene celozrnných múk v recepte
ďakujem veľmi pekne-:)
iva63
@viera1 určite si si všimla, že som najskôr nechala chlebík kysnúť v okrúhlej ošatke...to bolo kvôli tomu, že som ho chcela upiesť v ohrúhlej nádobe s vrchnákom...potom som si však uvedomila, že pri celozrnnej múke nemôžem očakávať "vatovitosť a nadýchanosť" ako pri múke bielej a rozhodla som sa upiecť chlieb voľne v podlhovastej forme a odokrytý..taktiež som nepodsýpala tak veľa múkou, lebo pri celozrnných múkach je pečivo aj chlieb dosť hutné.. ale ako som už vyššie spomínala tie mokré dlane robia zázraky-:)...tento chlebík ma však naozaj milo prekvapil,bol po vychladnutí a prekrojení veľmi vláčny, šťavnatý -:) čo sa týka pšeničných otrúb, tiež ich často používam,proste tie "zrná" v chlebe mám rada-:)
zatiaľ som neskúšala robiť z dvojitej dávky...pri menších množstvách mám vždy istotu, že sa mi chlebík dobre prepečie-:)
margaretka28
nádherný !!! Ty si na vareche pekárska hviezda ja som ešte nevidela celozrný chlieb taký pekný dierkovaný 5*
iva63
@welwet ďakujem-:)
@dusan95843 formu som kúpila v hypermarkete, ale videla som ich aj v lidli...ďakujem, za nahliadnutie-:)
@anina43 tvoje slová chvály si veľmi vážim...ďakujem...toto zdravé pečenie ma baví a máš pravdu, tá vôňa po celom doma, je "fascinujúca"...niet krajšej vône ako je práve tá z čerstvo upečeného chleba!
afataga
krasne sa ti veru vydaril, naozaj staci tak malo drozdia?
iva63
@iva2111 ďakujem-:) chlebík chutí vynikajúco
@eviana , @marianna76 , @ancicka aj Vám ďakujem-:)
@margaretka28 priznám sa, že aj ja som bola prekvapená...keby ste ma videli ako sa tvárim, ked držím v ruke nôž a idem "nakuknúť" do vnútra, že čo ma tam čaká-:))) ale teraz chlebík dlho kysol a v tom to je!!! vôbec som sa netrápila pri miesení..z chladničky rovno do košíka a odtiaľ hned do formy..žiadne miesenie, múčenie...nič, iba teplá miestnosť!
ďakujem Ti krásne slová...-:)
jujoska
ovsenu muku zatial nepoznam, zrejme by to mohli byt aj najemno zomlete ovsene vlocky? Vyzera velmi lakavo a zdravo tvoj chlebik @iva63
iva63
@afataga...tento chlieb bol experiment..."buď - alebo"-:) zarobila som cesto v noci...droždia bolo toľko čo píšem...a vedela som, že len skúšam...keď sa nevydarí, tak to budem robiť inak...
práve preto je recept od@tetriss výborný, že dáš málo droždia, nenamáhaš sa miesením, iba čakáš...a výsledok je vždy "okatý" ...už som piekla ciabatty podľa spomínaného receptu a tam som dala úplne "malilinko" štipku droždia...a výsledok bol super!
ďakujem za komentár-:)
iva63
@jujoska samozrejme, že keď ovsené vločky zomelieš na jemno, môžeš ich použiť na miesto ovsenej múky...
vieš ja robím tak,že čo mám doma, to používam...naučila som sa mlieť aj natural ryžu a používať ju na miesto múky ryžovej...a robím z nej výborné sušienky-:)
ďakujem Ti, že sa zastavila pri mojom recepte!
havino
dobre si experimentovala, úžasné diery v chlebíku, idem ja pokukať, prečítať o tej ovsenej múke a jasné, že upečiem, si šikulka a pre mňa vzor v pečení chlebíkov
xanadu1955
už som robila chlebík bez miesenia, pridala som časť múky celozrnnej a vyskúšam aj Tvoj vyzerá úžasne vďaka za recept
mariamka
nadherny dierkovy aj s podnosom, len zahryznut :) super kk *****
sany11
Chlebik mas nadherny,a ako dlho ho nechavas este kysnut v miske s pap.na pecenie?
kecemis
No skutocne vydareny bozi dar. Urcite stoji za vyskusanie. A vyskasam urcite, pretoze sme dost chlebovy.
iva63
@sany chlebík kysol v košíku prikrytý ešte jeden a pol hodiny... v miestnosti som mala dostatočné teplo-:) ďakujem za tvoj komentár
@mesiac , @kecemis ďakujem aj Vám
salinka
Dík za odpoveď:-) A prečo dávaš cesto na noc do chladničky, Je to lepšie?
iva63
@Salinka , áno mne sa to lepšie páči v tej chladničke..keď som to nechala hlavne v zime vo vykurovanej teplej miestnosti, tak cesto po tej dlhej dobe kysnutia bolo až veľmi bublinkové, riedke...ťažšie sa mi s ním pracovalo!
salinka
Ahá, tak to vyskúšam:-) Mne veľmi chutí aj ten pôvodný chlebík, ale ty si ho vyštverala ešte o level vyššie:-)
sany11
Dakujem za odpoved,tesim sa ako vyskusam tvoj recept na chlebik,lebo vyzera naozaj nadherne,si velmi šikovna.
danculka
Budem sa snažiť pečivo piecť podľa teba,,sľubujem,, vyzerá super..
irenaw
no nehovorím? schovám ťa celú do KK aj s rúrou, múkou a plechom ;o)
sany11
Chlebik odskusany a mozem povedat ze je výborný : )
frezia
Krasny chlebik, dnes urobim cesto, zajtra ho upeciem. Dufam, ze sa mi podari.
jerica
výborný , ideálne množstvo surovín, nemá chybu, krásne prezentované ako vždy , jednička s 5timi * :-)
elluska
Ja som tento recept našla minulý týždeň ale odvtedy ho robím stále. Tento chlebík je perfektný. Milujem všetky recepty s ovsenými vločkami.
iva63
@elluska som veľmi rada, že sa ti môj recept páči a chlebík Vám chutí...ďakujem za tvoj milý komentár
zuzana437
výborný chlebík, podaril sa na prvý šup, v podstate skoro bez robotý, jednoduchý výnikajúci, ja som ho dávala nie do okruhlej formý ,ale do silikonovej na biskupský chlebík u mna recept na jednotku s hviezdičkou :) a pridala som miesto slnečnicových tekvicove semiačka :)
jennifer
Milá iva63 mohla by som sa spýtať koľko gramov múky používat?
Ďakujem veľmi pekne :)
iva63
@jennifer v recepte som použila 250 ml hrnček a na váhu to bolo 140 g múky...takže spolu 280 g múky...chlebík je menší...dúfam, že budeš s receptom spokojná a chlebík Ti bude chutiť
@zuzana437 ďakujem veľmi pekne za Tvoj milý komentár
kimlo
Stálo by za pokus vyskúšať ho namiesto s droždím s kváskom... asi to najbližšie skúsim... veľmi pekný je.
kimlo
Robil som ho, nabudúce dám viac surovín lebo mi vyšiel taký nižší, skôr ako taka hranatá bageta, ale chuťovo veľmi dobrý, vnútri mäkký a ľahký, povrch chrumkavý. Určite ho budem ešte robiť aj s kváskom. Vďak za recept. :-)


1x haji
45678
@Kimlo (15.10.2018 07:35)

Chlebík je taký ako má byť:-) veľmi sa ti vydaril, iba chcem posepnut,že z tejto múky zrejme nemôžeme očakávať vyšší chlebík,je to dané jej konzistenciou,verím,že musel chutiť veľmi:-)
kimlo
Vyskúšal som ho s ražným kváskom namiesto droždia, funguje to. Cesto som nechal kysnúť pri izbovej teplote a potom dal na 3 hodiny do ošatky. Pomer surovín som prispôsobil veľkosti ošatky. Je troche nižší ale veľmi chutný.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia