Foto: marianne
Potrebovala som ražný chlebík, len so soľou, posypaný pohánkovým šrotom,taký drapľavý, drevorubačský.Chlebík je vláčny,pružný a nedrobí sa..(Vy si tam môžete popridávať bylinky a Zobraziť celý popisPotrebovala som ražný chlebík, len so soľou, posypaný pohánkovým šrotom,taký drapľavý, drevorubačský.Chlebík je vláčny,pružný a nedrobí sa..(Vy si tam môžete popridávať bylinky a semiačka aké len chcete.) na další recept: Bylinkovo-paradajkový šalát s chlebom a tento sa mi uzdal.Ak sa aj Vám,nech sa páči ,vyskúšajte. Je jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník.Je z knihy: VEĽKA KNIHA O PEČENÍ...Tieto chleby nie sú také nadýchané, kôli veľkému podielu šrotovej múky,ale zato veľmi chutné.
na 230 °C
Suroviny
22 g alebo 3CL sušeného droždia |
|
1+1 ČL |
|
450 ml |
|
300 g |
|
450 g |
|
1,5 ČL |
|
30 g alebo 2 PL oleja |
|
1 ks na potieranie |
|
otruby alebo pohánku na posypanie |
|
Postup
-
1
Múky zmiešame so soľou.
-
2
...rozmiešame droždie vo vode s 1 CL kryšt.cukrom,nech si spolu pobrblú...
-
3
...vykysnutý vlejeme do múky,pridáme maslo+1CL cukru
-
4
Vypracujeme cesto,bude riedké,ale tak to má byt.Inak ťažko bude kysnúť.Škrabkou ho upatláme do gule,posypeme po vrchu ešte hladkou múkou,zakryjeme naolejovanou foliou alebo vrchnákom 1 a 1/2 nech si kysne fešák....
-
5
a zrejme tým,že bolo redšie cesto nakyslo naozaj parádne,sa mi prilepilo na vrchnák...
-
6
Cesto preložíme na riadne pomúčenú dosku,vytvarujeme do bochníka,uložíme do vymúčeného pekáča a ešte necháme 40 minút podkysnúť.A zase nakysol požehnane... Potom,natrieme rozšľahaným vajíčkom,posypene pohánkovými rozomletými zrnami-šrotom.Dáme piecť na 230 stupňov 45- 60 minút.
-
7
Mne mäkký a voňavý chlebík chutil s brusnicovým rôsolom a domácim maslom a drahému s pršútom....
-
8
v reze:
@marianne , ale aj tvoj výber je úplne super, tiež by som si dala povedať :-)))))
,Tvoj chlebík vyzerá úžasne chutne....hned´ by som sa zahrazla do neho...mám rada tieto chlebíky.-)))
ale ver mi, aj ja sa mám čo učiť a mám aj od koho, napr. od teba :-)))
a učím sa rada :-)))