Celozrnný kysnutý chlieb fotorecept

marianne - fotkamarianne, 27. júla 2013
Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept)
Foto: marianne

Potrebovala som ražný chlebík, len so soľou, posypaný pohánkovým šrotom,taký drapľavý, drevorubačský.Chlebík je vláčny,pružný a nedrobí sa..(Vy si tam môžete popridávať bylinky a Zobraziť celý popisPotrebovala som ražný chlebík, len so soľou, posypaný pohánkovým šrotom,taký drapľavý, drevorubačský.Chlebík je vláčny,pružný a nedrobí sa..(Vy si tam môžete popridávať bylinky a semiačka aké len chcete.) na další recept: Bylinkovo-paradajkový šalát s chlebom a tento sa mi uzdal.Ak sa aj Vám,nech sa páči ,vyskúšajte. Je jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník.Je z knihy: VEĽKA KNIHA O PEČENÍ...Tieto chleby nie sú také nadýchané, kôli veľkému podielu šrotovej múky,ale zato veľmi chutné.

40-60 minút
na 230 °C

Suroviny

22 g alebo 3CL sušeného droždia
1+1 ČL
450 ml
300 g
450 g
1,5 ČL
30 g alebo 2 PL oleja
1 ks na potieranie
 otruby alebo pohánku na posypanie




Postup

  1. 1

    Múky zmiešame so soľou.

    Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...rozmiešame droždie vo vode s 1 CL kryšt.cukrom,nech si spolu pobrblú...

    Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vykysnutý vlejeme do múky,pridáme maslo+1CL cukru

    Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme cesto,bude riedké,ale tak to má byt.Inak ťažko bude kysnúť.Škrabkou ho upatláme do gule,posypeme po vrchu ešte hladkou múkou,zakryjeme naolejovanou foliou alebo vrchnákom 1 a 1/2 nech si kysne fešák....

    Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a zrejme tým,že bolo redšie cesto nakyslo naozaj parádne,sa mi prilepilo na vrchnák...

    Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto preložíme na riadne pomúčenú dosku,vytvarujeme do bochníka,uložíme do vymúčeného pekáča a ešte necháme 40 minút podkysnúť.A zase nakysol požehnane... Potom,natrieme rozšľahaným vajíčkom,posypene pohánkovými rozomletými zrnami-šrotom.Dáme piecť na 230 stupňov 45- 60 minút.

    Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mne mäkký a voňavý chlebík chutil s brusnicovým rôsolom a domácim maslom a drahému s pršútom....

    Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    v reze:

    Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

martamm
Marianne, práve takéto "hutné" chlebíky sú to pravé orechové, veď človek chce cítiť, že zahryzne do chlebíka a nie do vzduchu :)
marianne
@martamm tak mal by saTi pacit,naozaj sa podaril...tiez nemam rada tie paperove,suche,drobive chleby...tento som piekla,lebo ho potrebujem k inemu receptu a zrovna takyto druh a som rada,ze som ho nasla,urcite ho este spravim ,mojmu muzovi nenormane smakoval s prsutom a s oravskou slaninou:-)) asi zo tri velke krajce si odvalil na ranajky:-)) vyborny je aj ku klobase...
tiginko
tak tak, aj ja mám radšej takýto nepáperový. Vyzerá úplne fantasticky, presne podľa môjho gusta
frezia68
Moja reč :-) a stačí maslo,paprika,paradajka......u nás často je na stole :-)
pusta
ten chleb je úžasne vydarený a neuveriteľne jedlý. k nemu už len tpo, čo napísala @frezia68 - maslo, paradajka a paprika :P
@marianne , ale aj tvoj výber je úplne super, tiež by som si dala povedať :-)))))
marianne
dakujem pekne dievcata, potesilo,ze sa vam paci...:-) fakt tieto nepreslekulovane klasiky su najlepsie, @tiginko toto je presne aj moja salka caju:-) @frezia , @pusta bola aj paradajka aj paprika uz sa do zaberu nezmestila,len ten moj sa paradajkou a paprikou nechce dat odbit, strasne ...:-))
izabella929

,Tvoj chlebík vyzerá úžasne chutne....hned´ by som sa zahrazla do neho...mám rada tieto chlebíky.-)))
eviana
Krásny chlebík sa podaril, vyzerá veľmi chutne... tiež mám radšej takýto "hustejší" chlebík... mňam :)
medovnicek
takéto recepty si všetky odkladám, až budem mať niekedy viacej času, tak ich postupne všetky chcem vyskúšať
lola
parada,ukladam,uz davno chcem skusit urobit chlieb,len si tu na Vareche neviem vybrat(-: tento sa mi zda taky jednoduchy na pripravu,ze aj uplny zaciatocnik ako ja by to mal zvladnut,ci?
marianne
@lola ak sa rozhodnes chlieb zamiesit,snaz sa mat torchu redsie cesto.Ked vykysne potom ho dorobis s mukou na doske...je jednoduchy,ale trosku zrucnosti treba pri vsetkom,aj pri pecni chlebika,hlavne na odhad cesta...prajem,nech sa podari:-) ostatnym dakujem za komenrate...
marianne
a este by som Ti chcela napisat,ze ked ho upecies nechaj ho dobre vychladnut.Ja som vecer piekla,rano krajala...spodok pekaca dobre pomuc a boky mozes trosku pomastit,lebo chlieb nakysne a prilepi sa.Ja som nie,potom som nozom jemne okrajovala.To su take perlicky,ktore v recepte nepisali,ale pri peceni zistis,ze ulahcia pracu....
pusta
to je super chlebík pre mňa :P @marianne , perfektne sa ti vydaril, vdaka za recept i za rady k nemu. :-)))
pusta
ja viem, už som ho raz hodnotila, ale znovu som sa k nemu vrátila :-)))
marianne
dakujem dievcata:-) @pusta vsetky chleby a peciva co som od teba vyskusala,su viac nez vyborne,tebe radit netreba,:-)) mam sa co od Teba ucit....A prave s Tvojimi receptami som sa ucila piect chlieb a pecivo,dovtedy to vyzeralo vselijako:-))
pusta
@marianne , to ma veľmi teší. dakujem za uznanie.
ale ver mi, aj ja sa mám čo učiť a mám aj od koho, napr. od teba :-)))
a učím sa rada :-)))
ywett
domáce sú naj, máš ho krásny :)
babinka
s drobnymi nepodstatnymi zmenami, chutil aj vyzeral velmi dobre... diky za dalsi recept, tento ocenujem, ze je z celozrnnej muky
marianne
@viki200 nemam pekarnicku a ani som nikdy v nej nepiekla,ale preco nie? nevidim dovod preco by nemohol byt upeceny v nej....





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia