Celozrnný kysnutý chlieb (fotorecept)

Autor receptu: marianne

Potrebovala som ražný chlebík, len so soľou, posypaný pohánkovým šrotom,taký drapľavý, drevorubačský.Chlebík je vláčny,pružný a nedrobí sa..(Vy si tam môžete popridávať bylinky a semiačka aké len chcete.) na další recept: Bylinkovo-paradajkový šalát s chlebom a tento sa mi uzdal.Ak sa aj Vám,nech sa páči ,vyskúšajte. Je jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník.Je z knihy: VEĽKA KNIHA O PEČENÍ...Tieto chleby nie sú také nadýchané, kôli veľkému podielu šrotovej múky,ale zato veľmi chutné.

40-60 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Múky zmiešame so soľou.
  2. ...rozmiešame droždie vo vode s 1 CL kryšt.cukrom,nech si spolu pobrblú...
  3. ...vykysnutý vlejeme do múky,pridáme maslo+1CL cukru
  4. Vypracujeme cesto,bude riedké,ale tak to má byt.Inak ťažko bude kysnúť.Škrabkou ho upatláme do gule,posypeme po vrchu ešte hladkou múkou,zakryjeme naolejovanou foliou alebo vrchnákom 1 a 1/2 nech si kysne fešák....
  5. a zrejme tým,že bolo redšie cesto nakyslo naozaj parádne,sa mi prilepilo na vrchnák...
  6. Cesto preložíme na riadne pomúčenú dosku,vytvarujeme do bochníka,uložíme do vymúčeného pekáča a ešte necháme 40 minút podkysnúť.A zase nakysol požehnane... Potom,natrieme rozšľahaným vajíčkom,posypene pohánkovými rozomletými zrnami-šrotom.Dáme piecť na 230 stupňov 45- 60 minút.
  7. Mne mäkký a voňavý chlebík chutil s brusnicovým rôsolom a domácim maslom a drahému s pršútom....
  8. v reze: