Celozrnný kuskus s cviklou a para orechmi fotorecept
šéfkuchár hotela Panorama **** v Trenčianskych Tepliciach, 11. januára 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Postup
-
1
Červené repy zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri teplote 150 °C asi 1,5 hodiny. Po upečení obidve repy očistíme. Jednu nakrájame na malé kocky a druhú rozmixujeme na jemné pyré – poslúži ako omáčka pod kuskus.
-
2
Pripravíme vodu na kuskus (kuskus robíme s vodou v pomere 1:1). Vodu dáme do kastrólika, zohrejeme ju na bod varu, pridáme soľ, čierne mleté korenie, štipku kurkumy a dva klinčeky. Premiešame a krátko povaríme. Potom kuskus nasypeme do misky – nepremývame. Kuskus zalejeme horúcou pripravenou ochutenou tekutinou na kuskus, zasypeme rukolou, pridáme kocky repy a zakryjeme. Kuskus stiahne všetku tekutinu a arómu z použitých surovín. Necháme zakryté 5–7 minút.
-
3
Medzitým nasucho opražíme para orechy. Po 5–7 minútach kuskus odkryjeme, pridáme para orechy, pár kvapiek olivového oleja a premiešame.
-
4
Ihneď podávame: Pod kuskus dáme pyré z pečenej repy, na to kuskus – môžeme použiť aj formu, aby pekne držal, zasypeme opraženými para orechmi.
Diskusia k receptu