Celozrnní brumíkovia

fedrah - bez fotkyfedrah, 19. apríla 2010

Môj mladší syn, je výzva pre maminu starajúcu sa o jeho zdravý vývoj - nechce jesť. Má vytypovaných pár jedál, ktoré je ochotný nehať Zobraziť celý popisMôj mladší syn, je výzva pre maminu starajúcu sa o jeho zdravý vývoj - nechce jesť. Má vytypovaných pár jedál, ktoré je ochotný nehať prejsť svojimi ústami, preto musím stále vymýšľať, ako dostať do neho niečo zdravé. Koláčiky má rád, ale len suché -žiadna plnka, žiadne ovocie, lekvár ani nič podobné... - sústo musí byť z oboch strán "suché" a nesmie z neho nič vytekať -čiže medzi jeho obľúbené patria brumíkovia -medoví (bez plnky) - preto som vymyslela túto oveľa zdravšiu a výživnejšiu variantu

6
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

1 ks
4 PL
1 balíček
4 PL
1 ks
100 g
1/2 čajovej lyžičky
1/2 čajovej lyžičky
2 PL




Postup

  1. 1

    Ak pečiete pre deti, je dobré to robiť spolu s nimi, o to viac im výsledok bude chutiť - kľudne ich nehajte miešať nasledujúcu zmes, kým si nachystáte múku ;) V miske vymiešame vajíčko s cukrom, mliekom a olejom. Mlieko je možné nahradiť bielym jogurtom alebo acidkom, aktimelom. Jablko umyjeme (prípadne očistíme od šupky) a na hrubo nastrúhame do tekutej zmesi.

  2. 2

    Odmeriame si múku (najčastejšie používam bio celozrnnú pšeničnú jemnú/hladkú - nie je o moc drahšia od obyčajnej celozrnnej), premiešame ju s práškom do pečiva a škoricou, celé nasypeme do vaječno-jablkovej zmesi a dobre premiešame.

  3. 3

    Naplníme 6 ks menších formičiek. Používam silikónové formičky s disney postavičkami - preto sú to "brumíkovia", nekedy použijeme malé srdiečka alebo bábovičky. Ak nemáte takúto formu, dajú sa použiť košíčky na pečenie, alebo antiadhézny plech na muffiny - ten je potrebné potrieť troškou oleja. Ak používate silikónové formičky, je dobré si ich dať na vybratú mriežku a po naplnení na mriežke preniesť do rúry.

  4. 4

    Pred pečením môžu ešte deti ozdobiť koláčiky umytými hrozienkami, kúskami kvalitnej horkej čokolády, alebo orechami - povtláčať do cesta. Pečieme 15-20 min. vo vyhriatej rúre pri 170-180 °C (pri teplovzdušnej stačí tá nižšia teplota).

Diskusia k receptu

babidka
tiež nemám rada , keď sa deti krmia "sladkým ničím" ako to volám ja a radšej som im piekla keksíky sama - aspon vieš, čo jedia ...
takže kúpim formu na brumíkov a napečiem vnúčatkám - určite sa potešia :-)
sovka62
Aj ja pôjdem do obchodu hľadať tú formu. Moje vnučky jedia tak, ako tvoj syn. Koláčiky milujú, ale nesmú byť jablkové, makové, orechové, lekvárové, ovocné (teda vlastne len kakaové a kokosové). Tak im potom peč. A to som dúfala, že a to časom zmení, ale budú mať trinásť rokov a nič. A v tomto recepte by som do nich dostala aj vlákninu z jabĺk (lebo nejedia ani zeleninu, ani ovocie), takže tento koláčik asi budem pekávať často. Ďakujem.
veronika353
Minulý týden jsem tu formu viděla v Lidli.Byla asi tak velká, jako na muffiny,ale bylo tam ,tuším, jen 6 medvídkú.Jinak náš nejmladší má 17 a taky má pár oblíbených jídel,které je ochoten sníst.Když má maso, tak tam najde kousek mastného, i kdyby tam nebylo.
fedrah
ano- formu mam z lidla - su na nej hlavicky macka pu, tigra a prasiatka, skusala som aj plech s velkonocnymi motivmy - zajkovia a vajicka, ale tie boli moc velke - musela byt 2-ita davka cesta a jednotlive kusky súu uz riadne susto pre tinedzera...
Jablko takto zabudovane touto formou do cesta je prakticky neobjavitelne - v podstate sa do meka udusi a cesto je stavnatejsie
dakujem za komenty, budem rada ak niekomu pomuozem :)
sracz
Ja naopak, môžem a milujem všetko šťavnaté, mazľavé, penové, krémové, "haboš"! Takže, prečo sa Vám "montujem" do remesla? Skladám Fedrah poklonu za milé stotožnenie sa s psychikou krehkej detskej dušičky! Rozhodne! Pečenie a varenie s "čvorgľami a ostatnou krpatou háveďou", má svoje čaro, kúzlo, silu a moc! Vrelo odporúčam!
cinkla
Dakujem Ti za pekny napadaj ked ja taketo problemy s vnukmi nemam lebo ti moji miluju kolace na vsetky spösoby. Tiez ich preto peciem podla moznosti z BIO potravin , nerafinovaneho cukru a ziadnych umelych tukov. Ten mensi (18 mes. ) este taky vychytraly nie je, ale ten starsi (5 r. ) minule objavil ,kde mam v aute (na dlhe cesty ) nejaky ten salviovy drops a tak mame hned zahlasil : "Aha mama, babka ma v aute cukraren ! "




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia