Celozrnní brumíkovia

Autor receptu: fedrah

Môj mladší syn, je výzva pre maminu starajúcu sa o jeho zdravý vývoj - nechce jesť. Má vytypovaných pár jedál, ktoré je ochotný nehať prejsť svojimi ústami, preto musím stále vymýšľať, ako dostať do neho niečo zdravé. Koláčiky má rád, ale len suché -žiadna plnka, žiadne ovocie, lekvár ani nič podobné... - sústo musí byť z oboch strán "suché" a nesmie z neho nič vytekať -čiže medzi jeho obľúbené patria brumíkovia -medoví (bez plnky) - preto som vymyslela túto oveľa zdravšiu a výživnejšiu variantu

6
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Ak pečiete pre deti, je dobré to robiť spolu s nimi, o to viac im výsledok bude chutiť - kľudne ich nehajte miešať nasledujúcu zmes, kým si nachystáte múku ;) V miske vymiešame vajíčko s cukrom, mliekom a olejom. Mlieko je možné nahradiť bielym jogurtom alebo acidkom, aktimelom. Jablko umyjeme (prípadne očistíme od šupky) a na hrubo nastrúhame do tekutej zmesi.
  2. Odmeriame si múku (najčastejšie používam bio celozrnnú pšeničnú jemnú/hladkú - nie je o moc drahšia od obyčajnej celozrnnej), premiešame ju s práškom do pečiva a škoricou, celé nasypeme do vaječno-jablkovej zmesi a dobre premiešame.
  3. Naplníme 6 ks menších formičiek. Používam silikónové formičky s disney postavičkami - preto sú to "brumíkovia", nekedy použijeme malé srdiečka alebo bábovičky. Ak nemáte takúto formu, dajú sa použiť košíčky na pečenie, alebo antiadhézny plech na muffiny - ten je potrebné potrieť troškou oleja. Ak používate silikónové formičky, je dobré si ich dať na vybratú mriežku a po naplnení na mriežke preniesť do rúry.
  4. Pred pečením môžu ešte deti ozdobiť koláčiky umytými hrozienkami, kúskami kvalitnej horkej čokolády, alebo orechami - povtláčať do cesta. Pečieme 15-20 min. vo vyhriatej rúre pri 170-180 °C (pri teplovzdušnej stačí tá nižšia teplota).