Celozrnné palacinky bez vymasťovania panvice fotorecept

francuzska1 - fotkafrancuzska1, 1. februára 2013

Keď som bola mladšia neznášala som robiť palacinky, a to z úplne jednoduchého dôvodu. Vždy sa mi buď cesto lepilo na panvicu alebo trhalo Zobraziť celý popisKeď som bola mladšia neznášala som robiť palacinky, a to z úplne jednoduchého dôvodu. Vždy sa mi buď cesto lepilo na panvicu alebo trhalo alebo niečo iné. Odkedy som dostala recept od môjho manžela, vtedy ešte priateľa, ktorý ho raz priniesol od svojho kamaráta a ten ho mal zasa od svojej kamošky Andy, tak som začala robiť palacinky veľmi rada. Pôvodne bol recept pripravovaný z bielej múky, ale ja som to časom pozmenila a stále mi chutia. Takže kto nemá rád celozrnné, nech tam dá klasicky bielu.

14 ks
porcií
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 dcl
1 dcl
30 dkg
1 - 2 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Celozrnné palacinky bez vymasťovania panvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny dáme do misky.

    Celozrnné palacinky bez vymasťovania panvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšlaháme na hladké cesto.

    Celozrnné palacinky bez vymasťovania panvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto máme pripravené, ak máte čas dajte ho odýchnuť do chladničky aspoň na 30, ja som nemala, tak som nedala. Nalejeme vareškou na panvicu a pečieme z oboch strán. Uvidíte ako sa na ceste robia bublinky, samé sa odliepa od panvice. Upečené palacinky podávajte podľa chuti, prajem dobrú chuť !!!

    Celozrnné palacinky bez vymasťovania panvice (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

kika1212
Francuzska1 - presne dnes na obed pripravujem palacinky. Mám tento istý recept, ale ja ešte pridám 1 vanilkový cukor, trošku kvasníc (asi 1/4 kocky) a štipku soli. Máš pravdu je to super práca, netrhanú sa, nelepia
netreba pridávať olej na panvicu.
malroxa
diky za tento recept. určite vyskúšam. palacinky sa mi nedaria.
natali
ja som ich robila včera :) ale pridávam aj 1 nastrúhané jablko, škoricu a vanilkový cukor. naozaj sa nelepia a sú výborné aj na druhý deň, akurát som dve zbaštila :)
daniella9
ja robievam z bielej múky, ale skúsim, že čo to spraví s celozrnnou.....:-)
frezia68
Dlho som robila bez oleja v ceste,až od @sovky som sa naučila,že ak do cesta pridám olej,nemusím po každej palacinke mastiť panvicu a tak cvrknem len pod prvú palacinku trocha a môžem aj vo vzduchu obracať :-) a tiež robím z celozrnnej.Niekedy tiež pridám strúhané jablko,ale vtedy už sú hrubšie.Máme radšej tenké,potreté džemom,posypané mletými orechami a šľahačka ozdobená horkou čokoládou-to už je delikatesa :-)))
martamm
francuzka31, tento recept určite obohatí moju zbierku v KK, palacinky uprednostňujem celozrnné a aj na slaný spôsob...
anina6
aj ja skúsim z celozrnnej múky, doteraz som z nej iba piekla, tak teraz vyskúšam aj palacinky. ďakujem za recept.
francuzska1
martamm, ked mas rada na slano, mozes vtedy pouzit aj olivovy olej (ja som este neskusala, ale podla mna moze byt ok, vyskusaj a daj vediet), vtedy to podla mna nebude vadit, kedze budes plnit na slano, ale ked chces na sladko, radsej pouzi rastlinny, ten nema taku vyraznu chut;-). francuzi palacinky na slano nevolaju 'crepes', ale 'galettes', a na tie pouzivaju pohankovu muku, to len pre zaujimavost.
malroxa, neboj, urcite sa nebudu trhat, skus a mozes aj vo vzduchu vyhadzovat;-)))
irenaw
robievam špaldové s polovicou celozrnnej, skúsim teda aj celkom :-) ja som zas nerada stála dlho pri sporáku a kamarátka mi poradila, že mám robiť na dvoch panviciac
irenaw
...panviciach naraz a odvtedy ma to baví, je to raz-dva.
francuzska1
vidis, super napad irenaw, ani ja nerada dlho stojim pri sporaku, hlavne ked robim palacinky z litra mlieka, a to zvycajne robim... len tento raz som robila z menej;-) ale aj tak, tieto palacinky mi pridu hotove raz-dva...
delavega
Ja do cesta nedávam olej. Pprvú palacinku vypečiem klasicky na oleji a potom pred každo palacinkou potriem panvicu pierkom namočeným v octe. Trošku to zaprska ale palacinky sa neprilepia!
francuzska1
a nemaju tie palacinky potom taku pachut po octe? este som nepocula o takom sposobe, ale treba asi skusit;-)) dik za tip
staja
Vyskúšala som ich, dala som múky 1/2 na 1/2, ale nepáčili sa mi chuťovo a škoda toho oleja do cesta, lebo prvá sa mi klasicky potrhala :), ale tie ostatné hoci išli už pekne obracať, zostávali také suché na pohľad aj na chuť, takže som tú panvicu pred každou ďalšou jemne vymastila, čo robím aj keď nedávam olej do cesta. Takže boli vlastne mastnejšie ako klasické palacinky bez pridania oleja do cesta.
francuzska1
janikbj,aj ja robievam aj zapekane, vtedy si urobim tych palaciniek z litra mlieka, bohuzial, este som nepridala recept mojich zapekanych palacinkie, snad v blizkom case, rovnako ako aj dalsie recepty;-)))
staja, to mi je luto, ze sa ti recept nepaci, mne sa naozaj nikdy ziadna nepotrhala, mne sa suche nezdaju, ale mozno som zvyknuta na ine chute;-))) kazdy sme nauceny na nieco ine;-))) nevadi, vyskusala si a vies, ze to nie je tvoja salka kavy... snad sa i podari najst vhodnejsi rcp pre teba;-))
francuzska1
hej a skoro som zabudla, janikbj, tie tvoje zapekane palacinky vyzeraju chutne;-))) ja davam rozne naplne, podla toho co mam doma a na co mam chut, najcastejsie sunka+zeleninka+syr, kysla smotana, vajicko;-)
jerica
@farncuzska1 ďakujem za dôveru , páči sa mi, ako si sa úprimne uviedla s tvojim receptom na celozrnné palacinky,robím palacinky,ale nie z celozrnnej múky,ale čo nie je,nebránim sa vyskúšať a použiť aj zdravšie suroviny,to je toho dôkazom tvoj recept,ktorý sa mi páči:-)
francuzska1
jerica ja dakujem, robievam ich podla nalady, raz z bielej raz z celozrnnej, rcp stale ten isty;-)
chcela by som konecne zacat prispievat nielen ocumovat vase recepty, ale vzdy ked nejaky som chcela pridat, co mam vyskusany zabehany objavila som ho uz na vareche... nechcem sa opakovat, aby niekto povedat, ze mu 'kradnem recept'. + mam male dieta a pri nej moc casu na pridavanie rcp mi neostava, lebo mala je dost narocna;-))
lasocka
"ježiško" doniesol novu panvicu,tak robiť teraz palacinky je radosť...vyskušala som dnes dať do cesta ten olej a boli faj..dcera jedava čiste, a ja som si do cesta pridala nastruhane jablčko so škoricou a van.cukrom..a na hotovu horucu palacinku som dala zvyšky horkej čokolady s malinami a bolo to mnam! dakujem za rc...
helca103
@francuzska1 , dnes som ich robila, dala som olivový olej ale iba polovicu a vydarili sa.Panvicu som naolejovala iba pri prvej. Inak šli všetky otočiť bez problémov.
eldina
moje palacinky: múka, štipka soli, cukor a minerálka...tá je namiesto vajca....a aby som neolejovala panvicu, šprtnem trochu oleja do cesta...a sú super...:)
francuzska1
@helca103 , to som rada, vyskusam aj ja, lebo tiez rozmyslam, ze je ho tam celkom dost toho oleja;--), a este nieco, zaujimalo ma ako ti to chutilo s tym olivovym olejom, je predsa len vyraznejsi...
@eldina , skusim tvoje na buduce;-))) a nelepia sa ked davas cukor do cesta?
tangarinka
robím ich podobne len s celozrnnou mukou som ešte nerobila......ale budem :-)
francuzska1
ani ja nerobim stale, rodina radsej bez celozrnnej a ja zasa s celozrnnou... tak to robim na striedacku;-)
miminta
Babulky, cukor do palacinky neeeeee. Naco to tam vseetky davate? Ved zdravsiu formu. Palacinka je obalom pre vnutro, co vam tu palacinku samu dochuti nasladko alebo naslano,tak naco cukor davat este do palcinky. Tolko cukru preboha, potom nerobme celozrnne akoze zdrave ale normalne. Cukor nie je zdravy. A olej do palacieniek dat -super, odporucam vsetkym vyskusat :)
miminta
Babulky, cukor do palacinky neeeeee. Naco to tam vseetky davate? Ved zdravsiu formu. Palacinka je obalom pre vnutro, co vam tu palacinku samu dochuti nasladko alebo naslano,tak naco cukor davat este do palcinky. Tolko cukru preboha, potom nerobme celozrnne akoze zdrave ale normalne. Cukor nie je zdravy. A olej do palacieniek dat -super, odporucam vsetkym vyskusat :)
miminta
Babulky, cukor do palacinky neeeeee. Naco to tam vseetky davate? Ved zdravsiu formu. Palacinka je obalom pre vnutro, co vam tu palacinku samu dochuti nasladko alebo naslano,tak naco cukor davat este do palcinky. Tolko cukru preboha, potom nerobme celozrnne akoze zdrave ale normalne. Cukor nie je zdravy. A olej do palacieniek dat -super, odporucam vsetkym vyskusat :)
miminta
Babulky, cukor do palacinky neeeeee. Naco to tam vseetky davate? Ved zdravsiu formu. Palacinka je obalom pre vnutro, co vam tu palacinku samu dochuti nasladko alebo naslano,tak naco cukor davat este do palcinky. Tolko cukru preboha, potom nerobme celozrnne akoze zdrave ale normalne. Cukor nie je zdravy. A olej do palacieniek dat -super, odporucam vsetkym vyskusat :)
francuzska1
@miminta , a kde vidis v mojom recepte v ingredienciach cukor? Tiez ho nedavam do cesta, lebo palacinky mozem potom plnit cim len chcem. Aj aj na slano aj na sladko podla chuti ;-)
wannabebaker
Neviem v com som spravila chybu ale mala som moc husté cesto takže som musela ešte pridať mlieko a cukor lebo boli úplne bez chuti ale potom ten výsledok? Úžasné, chutné a vďaka celozrnnej múke aj zdravšie ako normálne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia