Zapekané palacinky na slano - so špenátom a tvarohom
Foto: janikbj
Môj tip: keď sa už odhodlám piecť palacinky, snažím sa napiecť do zásoby a zamraziť. Potom ich mám v pohotovosti na takýto rýchly obed Zobraziť celý popisMôj tip: keď sa už odhodlám piecť palacinky, snažím sa napiecť do zásoby a zamraziť. Potom ich mám v pohotovosti na takýto rýchly obed (palacinky pečiem neutrálne, bez cukru, len so štipkou soli, tak sú použiteľné na sladko i na slano)
Suroviny
(alebo kombinácia hladká + celozrnná) |
|
|
|
(+ trocha perlivej minerálky, asi 1 PL oleja) |
|
čerstvý alebo mrazený listový |
|
250 g |
|
400 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Podľa osvedčeného obľúbeného receptu si upečieme palacinky (slané). Ja robím vždy od oka (cca 2-3 vajíčka, asi 0,5l mlieka, trochu perlivej minerálky, asi lyžica oleja, štipka soli a toľko múky, aby bolo cesto tak akurát. nechám postáť asi pol hodinky a pečiem palacinky). Na plnku si na troche oleja speníme cibuľu, pridáme čerstvý alebo mrazený listový špenát, trošku podlejeme a prikryté dusíme. trvá to len chvíľku. ochutíme soľou, čiernym korením a cesnakom. Tvaroh si vymiešame s kyslou smotanou (smotanu budeme potrebovať aj na potretie vrchu palaciniek). Osolíme. Palacinky natrieme tvarohovou plnkou, na ňu dáme udusený špenát a stočíme. Ukladáme do hlbšej zapekacej nádoby vystlanej papierom na pečenie (alebo potretej olejom). Vrch palaciniek potrieme kyslou smotanou a dáme do rúry zapiecť na cca 20min.
- 2
Tip: namiesto špenátu môžeme použiť aj medvedí cesnak. Kyslú smotanu odporúčam 18%-nú, ale môžete použiť aj inú. Palacinky môžete naukladať v 1 vrstve alebo vo viacerých, bude to krajšie na reze. Pred krájaním nechajte chvíľu postáť.
- 2
Diskusia k receptu