Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 2. apríla 2011

Len pred pár dňami som sa vrátila z potuliek francúzskou Provence. Ešte vo mne stále rezonujú spomienky.... a tie kulinárske medzi ne tiež patria. Prechádzka francúzskym trhom je nezabudnuteľný zážitok. Kvety, zelenina,syry, zmesy najrôznejšich korení...a moje milované teriny a chleby. Je zaujímavé sledovať, ako sa mení aj typický francúzsky vzťah k bielemu pečivu a chlebu. Teraz už nie je problém kúpiť celozrnné bagety, čierne chlebíky alebo napr.celozrnné grissiny - pardón , "gressins" ..:-)

120 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

150 g
50 g
50 g
3 g
4 g
150 g studená
10 g
 (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame všetky suché zložky (okrem farebného drveného korenia,ktoré použijeme neskôr).

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tenkým prúdom vmiešame vodu s olivovým olejom a dobre premiesime. Ja som miesila ručným hnetačom asi 3 minúty. Cesto je veľmi lepkavé, netreba pridávať múku, konzistencia sa zmení, keď mleté ľanové semienka nasajú vodu.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymastíme si misku s vrchnákom olejom, vložíme tam cesto, zakryjeme a necháme hodinu kysnúť.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine cesto pretiahneme a preložíme (stretch and fold). Necháme ešte pol hodinu kysnúť.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto nám zvojnásobilo objem a môžme s ním začať pracovať. Rozdelíme si ho na 2 polovice, jednu dáme do chladničky, zatiaľ čo druhú polovicu dáme na mierne pomúčenú pracovnú plochu.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytvarujeme si obdĺžnik - tvar ani nie je taký dôležitý, ako to, aby bolo cesto približne rovnako hrubé.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nožom na pizzu si narežeme cca 10 prúžkov. Posypeme farebným drveným korením(môže sa použiť hrubá soľ, sušené bylinky, sezam)

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozohrejeme si medzitým rúru na 180st.C. Na nepomúčenej časti pracovnej plochy z prúžkov vyšúľame dlhé tyčinky. Vystelieme plech papierom na pečenie a tyčinky tam poukladáme tak, aby sa nedotýkali.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečieme 20-30minút (do hneda a do chrumkava). Necháme vychladnúť na mriežke.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ja som ich robila ako prílohu k jednej špecialitke, ale budem musieť urobiť novú várku, tentokrát asi z dvojnásobnej dávky.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    To, že niektoré sú mierne krivé a nerovnako dlhé, je cieľom, pretože ide o rustikálne domáce tyčinky, uniformné v celofánovom sáčku si môže každý kúpiť v obchode, takéto máte iba vy!!! Presne takéto sme si kupovali od sedliakov v Nice na trhu a chutili lepšie, ako večera v nóbl reštike.

    Celozrnné grissini s ľanovými semiačkami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Nuž vítaj,cestovateľka,doma :-))) a teším sa na ten recept.Možná aj zajtra vyskúšam,dobré na chrumkanie a teším sa na ďaľšie recepty.
Grissiny, tyčinky, vsjo rovno. Ukladám, lebo toto sa vždy doma zíde mať po ruke. A daj ešte nejaké recepty keď si už precestovala slnečné Francúzsko.
@marienka44 :som na tom podobne, vlastne ho vôbec nepoužívam, tu som ho použila len preto, lebo cesto sa zo začiatku dosť lepilo, ale kľudne to rozmiešaj vareškou. Veď kým potom umyješ hnetač, tak máš aj trikrát vymiesené...:-)))
Jéé, a kde v Provence ste boli? ja som polovicu srdca nechala v Aix-en a druhú v Avignone, tretiu v Saint Paul de Vence a štvrtú nechám tiež vo Francúzsku, ale už na severe - ďalší cieľ je Bretónsko. ...áno, mám toľko polovíc :) A super tyčinky
@julica :my sme mali také Giro di stredomorie - ja a mamina, chlapa sme nechali strázit psa..:-))). Mala som kongres v Monaku, tak sme bývali v Nice, lebo jedna noc v Monaku by stála tolko ako nas vyslo 5 dní v Nice. A hlavne v Nice je stokrát krajsie ako v nabubralom Monaku. A predtým sme este skocili do Verony, lebo sa mi podarilo zohnat neskutocne lacné letenky este v januári.
@marienka44 - nie je jedno, ako dáš metličky do mixéra. ja mám na jednej metličke také koliesko a túto metličku musím dať do otvoru, ktorý mám na spodku mixéra označený. ak to na tvojom mixéri tak nemáš, tak keď budeš miešať cesto a znova ti bude liezť hore, tak vymeň metličky a malo by to byť dobre - aspoň dúfam. veľa zdaru, málo nervov :))
Veru, Monako je nuda, Nice je ovela zaujimavejsie, aj ked napokon som v nom zakotvila v jednej galerii sucasneho umenia na cely den :)
Ježín, teraz som sa tu vrátila a vidím svoj hlúpy príspevok - nedopísala som, čo som chcela :) Pre tú galériu (bola pred ňou pôsobivá obrovská socha z betónu znázorňujúca ľudskú hlavu, no od nosa hore bola v tvare kocky) som veľa nestihla vidieť v Nice, len mi ostal pocit, že v NIce je ako na Floride :) )prepáč za zahlcovanie priestoru, ale ten príspevok hore si žiadal doplnenie, aby som nevyzerala ako intelektuálna vyťahovačka :)
Čo sa týka toho hnetača, niekde tu na Vareche som čítala, že cesto sa ťahá hore, keď sú vymenené hnetacie háky. Každý hák má takú umelú "sukienku" v strede a na jednej je vrúbkovaná. A tá vrúbkovaná má ísť do otvora, ktorý má označené, že tam má ísť to vrúbkované. Vtedy sa cesto neťahá hore, ale opačne, do misy. Neviem či som to dobre vysvetlila, ale ešte som to neskúšala. no niečo na tom bude, tak isto je to aj so šľahacími metlami...

Pridaj komentár k receptu: