Čalamáda Gigant

lubica20 - fotkalubica20, 29. októbra 2015
Čalamáda Gigant
Foto: lubica20

Tento receptík mám od mojej svokry a nebola by jeseň keby ho nerobím. Chutí celej rodine.

Suroviny

4 kg
3 kg veľká farebná mäsitá
2 kg
5 ks
10-12 ks
Nálev:
11 hrnčekov
8 dl
0,5 kg
2 ks




Postup

  1. 1

    Očistíme si všetku zeleninu, ktorú si nakrájame alebo postruháme na robote.

    Čalamáda Gigant - obrázok 1
  2. 5

    Uvaríme si nálev, ktorý ešte horúci nalejeme na postrúhanú zeleninu a necháme najlepšie cez noc stáť. Plníme do pohárov tak cca 2 cm od vrchu. Sterilizujeme od začiatku varenia 10 minút. Šálka má obsah cca 2,5 dcl.

    Čalamáda Gigant - obrázok 5

Diskusia k receptu

marianne
S kalerabom som mala biedu na zahradke tento rok, ale ak sa mu niekedy zadari, rcp si odlozim,moze byt velmi dobra..
janealli
Tiež robievam čalamádu z gigantov pravidelne, tento rok však nie, lebo pred rokom som jej narobila neúrekom (mala som veľa obrovských gigantov) a ešte jej veľa zostalo. Aj po roku je výborná, chrumkavá.
havino
ja už pomer surovín neviem, ale v zošitku zapísaný mám, ale toto je naozaj veľmi dobrá čalamáda, 30 rokov do zadu, som sa ju naučila od svokry tiež a pokial som mala obrovskú záhradu, ako mladá mamina som ju robila každú jeseň a na ten účel aj giganty pestovala
tesla
Ahojte, chcela by som vyskusat tento recept, no nikde som nenasla info o teplote sterilizacie. Viete mi poradit? Nerada by som ju zbytocne rozvarila.. Dakujem vopred..
tesla
...teraz som si vsimla... Od zaciatku varenia :) takze 100 C :)...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia